Με πρόστιμα γεμίζουν τα ταμεία!……..

0
830

18 εκατομμύρια έχει αποθεματικό ο Δήμος Κηφισιάς αλλά μάλλον του έλειπε άλλο ένα. Έτσι, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, για την ακρίβεια 900.000, έβαλε πρόστιμο η Πολεοδομία Κηφισιά σε ιδιώτη, επειδή «ανακάλυψε» κάποιο λάθος στην άδεια που είχε εκδώσει η ίδια υπηρεσία πριν από 22 χρόνια και αφορά το σπίτι του. Την πρώτη κατοικία του.

Για το θέμα έχουμε γράψει επανειλημμένα, έτσι λίγο πριν εκδώσει το πρόστιμο η Πολεοδομία, σκέφτηκαν μάλλον να μας «προειδοποιήσουν».

Έτσι ζήτησαν και από εμάς, για ακόμα μια φορά, τα χαρτιά ότι η εφημερίδα ΚΗΦΙΣΙΑ δικαίως εδρεύει εκεί που εδρεύει, εδώ και 18 χρόνια, με άδειες που έχουν οι ίδιοι εκδώσει, με ελέγχους από προγράμματα ΕΣΠΑ, με δικούς τους παλαιότερους ελέγχους. Μην και «ανακαλύψουν» κάποιο λάθος.

Η υποτιθέμενη αφορμή για τον έλεγχο αφορά καταγγελία «κυρίου», ο οποίος είχε και στο παρελθόν καταγγείλει την εφημερίδα. Και τα είχαν ξαναζητήσει τότε τα χαρτιά. Και τα είχαμε ξανά-χορηγήσει. Και από τότε δεν φύγαμε. Δεν αλλάξαμε έδρα.

Καταγγελία «κυρίου», ο οποίος διατηρεί «αξιόπιστο» blog, με στόχο να διαβάλλει διάφορους Κηφισιώτες. «Αγαπημένος του» όμως, είναι κυρίως, ο Γιάννης Γρηγοράκος, εκδότης της εφημερίδας ΚΗΦΙΣΙΑ, τον οποίο  χαρακτηρίζει με διάφορα επίθετα, ενώ φαντάζεται διάφορες ιστορίες με αυτόν πρωταγωνιστή.

Πολλοί Κηφισιώτες του έχουν κάνει καταγγελίες για συκοφαντική δυσφήμηση. Δεν ξέρουμε πόσο έχουν προχωρήσει, αν ήμασταν όμως δικαστές δεν θα τον καταδικάζαμε. Κυρίως από λύπηση. Από λύπηση για την κατάντια του.

Και επειδή, λογικά κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να τον πάρει στα σοβαρά. Γι’ αυτό και τον αγνοούμε. Σε αντίθεση με την Πολεοδομία Κηφισιάς, η οποία τον παίρνει σοβαρά, όταν θέλει να «προειδοποιήσει».

«Οι υπηρεσίες είναι ανεξάρτητες και δεν έχω δικαίωμα να επέμβω», μας είχε πει στη συνέντευξή του ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος. Είναι ανεξάρτητες και μπορούν πολύ εύκολα να ντροπιάσουν έναν δήμαρχο. Έναν δήμαρχο που θέλει να σηκώσει τη σημαία του αδιάφθορου.

Άραγε το ένταλμα έφυγε χωρίς ή με την υπογραφή δημάρχου; Ή αντιδημάρχου, που είναι η προϊστάμενη αρχή; Έφυγε εν αγνοία του κυρίου Θωμάκου ή γνωρίζοντας όλη την υπόθεση έβαλε ελαφριά την καρδία την υπογραφή του σε πρόστιμο 900.000 ευρώ για το σπίτι ενός ζευγαριού συνταξιούχων που βρίσκονται στον Δήμο του;

Νομίζει άραγε η Πολεοδομία ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν το πρόστιμο με τη σύνταξή τους; Όχι φυσικά. 

Άρα εκτός από την προφανή πρόθεση της εκδίκησης, την οποία είχε καταγγείλει η κάτοικος, τι επιθυμούν;  Να κατασχέσουν το σπίτι τους;  Για να το κάνουν τι;   Μήπως να μεταφερθεί εκεί η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς;  Ή μήπως είναι ταγμένο αλλού;

Από τις επιτυχίες του, ο Γιώργος Θωμάκος, είχε θεωρήσει ότι από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε δήμαρχος ήταν να απομακρύνει από τη θέση του τον πρώην διευθυντή της Πολεοδομίας, Ηλία Σπυρόπουλο. Τότε είχε θεωρηθεί ότι ήθελε να εξυγιάνει τις υπηρεσίες.

Η υπόθεση με το πρόστιμο, έφτασε εκεί που έφτασε, διότι οι υπηρεσίες της Κηφισιάς πρόσθεσαν τον όρο «δόλο» και «απατηλή ενέργεια» στις εκθέσεις τους.

Όταν το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε λόγος για παράπονα από την κάτοικο, αφού οι υπηρεσίες του τον είχαν βεβαιώσει ότι είχε αφαιρεθεί η επίμαχη λέξη.  Ποιος κορόιδευε ποιον τότε; Οι υπηρεσίες τον δήμαρχο ή ο δήμαρχος την δημότισσα της πόλης του;

Πόσα άραγε πρόστιμα αυτού του ύψους και σε ποιους έχει εκδώσει η Πολεοδομία Κηφισιάς;

Μάλλον οφείλουμε να προειδοποιήσουμε και τα τηλεοπτικά κανάλια που εδρεύουν στην Κηφισιά, το #Star και τον #Alpha, να μην βάλουν στο στόμα τους την Πολεοδομία Κηφισιάς, διότι όλο και κάποιος θα βρεθεί να τους κάνει καταγγελία και μετά θα πρέπει να εξεταστεί αν όλα τα πεζουλάκια τους και κάθε υπόστεγο έχουν τα σωστά μέτρα.

Θα θέλαμε να διατηρήσουμε την επιφύλαξη ότι δεν μας πήρε προϊστάμενος από την Πολεοδομία Κηφισιάς τηλέφωνο να μας ξαναζητήσει τα χαρτιά μας, αλλά ότι επρόκειτο για φάρσα. Κάποιος υποδύθηκε γνωστό υπάλληλο της Πολεοδομίας.

Διότι αν ήταν όντως από την Πολεοδομία θα έπρεπε να μας ενημερώσουν σε ποια καινούργια στοιχεία βασίζεται η νέα καταγγελία. Τι τέλος πάντων προσκόμισε ο καταγγέλλων που επιβάλλει και πάλι τον έλεγχο.

Το κράτος και οι υπηρεσίες του δεν σταματούν να μας ξαφνιάζουν. Από τη μια ένα δικαστήριο καταδικάζει σε πολυετή φυλάκιση μία καθαρίστρια επειδή δηλώνει ψευδώς ότι έχει τελειώσει το Δημοτικό και από την άλλη επιβάλλει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επειδή πριν από 22 χρόνια δόθηκε από την Πολεοδομία μια άδεια δόμησης, που σήμερα θεωρούν ότι δεν έπρεπε να δοθεί.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι τιμωρείται επειδή τόλμησε να καταγγείλει υπαλλήλους και τις πρακτικές τους. Και αυτό, το σύστημα δεν το επιτρέπει. Πρέπει να αποδείξει ότι είναι πιο δυνατό.  Αν καταφέρει να το αποδείξει θα είναι πράγματι λυπηρό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών πάντως χαιρέτισε την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση της διαδικασίας του αυτόφωρου για τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Κάτι που αποτελούσε συνεχή απειλή για τους δημοσιογράφους και τη δουλειά τους.

Το αυτόφωρο καταργείται, το σύστημα όμως διαθέτει πολλές τιμωρίες για εκφοβισμό με τη μορφή κάθε τύπου ελέγχων νομιμότητας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

  • «Ένα εκατομμύριο λείπει από τα ταμεία του Δήμου Κηφισιάς» ήταν ο αρχικό τίτλος του κειμένου.  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση, μια και στο μυαλό μας έρχεται αρχικά ότι κάποιος τα υπεξαίρεσε. 

Και είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο εύκολο είναι για όλους να σκεφτούν πρώτα αυτό. Όλοι θεωρούν ότι οι λειτουργοί του Δημοσίου αυτή τη δουλειά κάνουν. Αδειάζουν ταμεία. Υπάρχει όμως και άλλη ερμηνεία. Ότι ο Δήμος θα ήθελε επιπλέον στα ταμεία του ένα εκατομμύριο ευρώ και επινοεί διάφορους τρόπους για να τα βρει.

Ένας από αυτούς είναι πρόστιμα σε πολίτες. Αυτή ήταν η δική μας ερμηνεία, η οποία διευκρινιζόταν στην πρώτη κιόλας γραμμή. Δεδομένου όμως ότι δημιουργήθηκε παρανόηση, αλλάξαμε τον τίτλο.

  • Άλλος ένας που βγήκε παραπονούμενος από το κείμενο, ο πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας, Ηλίας Σπυρόπουλος, μια και γράψαμε ότι ο δήμαρχος τον απομάκρυνε τάχα για να εξυγιάνει την υπηρεσία. 

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι αυτό άφησε να διαφανεί ο δήμαρχος, κατά την αλλαγή. Νομίζουμε ότι κάνουμε ξεκάθαρο στο κείμενο ότι δεν συμφωνούμε με την παραπάνω άποψη και πιστεύουμε ότι αν είχε παραμείνει στη θέση του, δεν θα είχε συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Πηγή: www.kifisianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here