Μην πυροβολείτε τον Γιάννη!……του Κώστα Σωτηρίου.

0
303

Ο Κώστας Σωτηρίου συνθέτει το παζλ των γεγονότων φωτίζοντας τις λεπτομέρειες, που οδήγησαν στην αρνητική ετυμηγορία των Μιλγουόκι Μπακς ως προς τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Ευρωμπάσκετ.

Αν υπάρχουν τρία πράγματα, που σιχαίνομαι και έχω μάθει να αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι, είναι τα αυθαίρετα συμπεράσματα, οι γενικεύσεις και οι ταμπέλες.

Στην πολύκροτη υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ακούγονται και γράφονται αβάσιμες εικασίες, ακόμη και καταγγελτικά σχόλια εκ μέρους της ίδιας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. 

Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό, θα επιχειρήσω να καταγράψω τα γεγονότα. Και αν κάποιοι παρεξηγηθούν, με γεια τους με χαρά τους!…….

Από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών, οι Μιλγουόκι Μπακς ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη συμμετοχή του Γιάννη στις προπονήσεις.

Αιτία ένας ερεθισμός στο δεξιό γόνατο, ο οποίος εμφανίστηκε από τις πρώτες μέρες στο Καρπενήσι, γεγονός, που μου έχει επιβεβαιώσει μέλος του τεχνικού επιτελείου εδώ και δύο εβδομάδες.

Έχοντας υπογράψει συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων με τον Γιάννη, οι Μπακς καθημερινά γίνονταν ολοένα και πιο πιεστικοί. Έκαναν, μάλιστα, άμεσες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα του χαρισματικού σταρ απαιτώντας π.χ. να σταματήσει το τρέξιμο ή να περιορίσει τα άλματα. Οι Μπακς ήταν, λοιπόν, αρνητικοί από την πρώτη μέρα.

Βλέποντας δε, ότι οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούσαν, αλλά συνέχιζαν να ταλαιπωρούν το ακριβοπληρωμένο «project» τους, αποφάσισαν να στείλουν στην Κίνα δικό τους άνθρωπο, ονόματι Σούκι Χόμπσον, η οποία δεν είναι παίξε-γέλασε, αλλά το Νο.1 του επιτελείου των γυμναστών των Μπακς, προκειμένου να υποβάλει τον Γιάννη σε σειρά ασκήσεων για να καταγράψει την κατάσταση του ποδιού του. 

Ε, λοιπόν, οι πόνοι σε ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο δεν υποχωρούσαν και έτσι με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου Ουίλιαμ Ραας, αποφασίστηκε να μην συνεχίσει ο Γιάννης με την Εθνική.

Για την ιστορία, οι Μπακς δεν είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν στην ΕΟΚ καμία εξέταση του Γιάννη, είτε με e-mail, είτε με ταχυδρομικό περιστέρι. Είναι η ομάδα, που έχει στηρίξει το περίφημο «Own the Future» πάνω του και σε τελική ανάλυση εκείνοι κάνουν κουμάντο. Όπως και το ΝΒΑ κάνει γενικώς κουμάντο και όχι η FIBA. 

Αν δεν το έχετε ακούσει, από του χρόνου, οι παίκτες του ΝΒΑ θα έχουν τέσσερις εβδομάδες με την Εθνική Ομάδα της χώρας τους ΜΑΖΙ με τη διοργάνωση, που συνήθως διαρκεί δύο εβδομάδες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Δέκα πέντε μέρες προετοιμασία και ούτε μια μέρα παραπάνω. Ας κουνηθεί η FIBA (και η ΕΟΚ) αν τολμά.

Αφού ξεκαθαρίσω ότι δεν αμφισβητώ στο ελάχιστο τον πόνο ψυχής του Γιάννη, μετά την απόφαση των Μπακς να του στερήσουν τη συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ, διότι το παιδί έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα και φυσικά για την Εθνική Ομάδα, δεν θα μπορούσα να μην σταθώ σε κάποιες λεπτομέρειες, που πρόκειται να λύσουν δικές σας απορίες. 

Εννοώ των αναγνωστών και εκείνων, που επικοινωνούν μαζί μας μέσω των social media. Η ασφάλιση του Γιάννη (και του Γιώργου Παπαγιάννη) είναι από καιρό κατατεθειμένη.

Μπορεί να προέκυψε για μερικές ώρες ένα μικρό θέμα με το έμβασμα λόγω Τραπεζών, αλλά δεν έπαιξε ρόλο. Συνεπώς, δεν ήταν αυτό το πρόβλημα, αλλά ο ερεθισμός στο γόνατο.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι το ταξίδι στην Κίνα, μεσούσης της προετοιμασίας. Η Ομοσπονδία ήταν ενήμερη για το συγκεκριμένο ταξίδι από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το ότι έδωσε άδεια στον Γιάννη να συμμετάσχει σε αυτό το event δεν είναι πρόβλημα του Γιάννη, αλλά της ίδιας της ΕΟΚ, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να του επιτρέψει να πάει. 

Όφειλε, μάλιστα, να ενημερώσει εγκαίρως τους άλλους διεθνείς για να μην το μάθουν δέκα μέρες πριν από την αναχώρηση για την Σαγκάη. Η ηρεμία των αποδυτηρίων είναι «κλειδί» σε όλες τις ομάδες.

Θυμάμαι ότι στην περίπτωση του Θοδωρή Παπαλουκά, ενός εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, είχε δοθεί απαγορευτικό, γιατί είχε ζητήσει να πάει στο Καρπενήσι λίγο πιο αργά από τους άλλους. 

Με τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας, ο Γιόνας Καζλάουσκας απέρριψε το αίτημα του Θοδωρή και εφόσον δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στο υπόλοιπο της προετοιμασίας και στην επερχόμενη διοργάνωση, το αποτέλεσμα ήταν να μπουν οι τίτλοι τέλους στη σπουδαία διαδρομή του με το εθνόσημο.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, απλά ανέφερα το ενδεικτικό. Αν η ΕΟΚ σκέφτηκε «ας κάνουμε τα στραβά μάτια για τον Γιάννη», διότι είναι παίκτης All-Star, διότι είναι ο «Greek Freak», είναι φαινόμενο κλπ, έκανε τεράστιο λάθος, που δεν θα πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον. 

Στην Εθνική πρέπει να είναι όλοι ίσοι, είτε αμείβονται με 25 εκατ. δολ. είτε με 250.000 ετησίως. Το ταξίδι στην Κίνα, εκτός του ότι πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ (κακό timing), μπορεί και να επιβάρυνε το γόνατο. Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο, έχει συμβεί σε αθλητές και οι ειδικοί δεν συνιστούν μεγάλα ταξίδια.

Και φτάνουμε στο τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ. Από τις αρχές της εβδομάδας, ίσως και νωρίτερα, ο Κώστας Μίσσας είχε ζητήσει να μάθει από τους εκπροσώπους του Γιάννη την ετυμηγορία των Μπακς, ώστε να γνωρίζει πώς θα πορευτεί στην τελική ευθεία εν όψει του Ευρωμπάσκετ. 

Το «deadline», που έδωσε ήταν η Παρασκευή (18/8) και σε γενικές γραμμές υπήρχε αισιοδοξία ότι θα τον έχει μαζί του στη διοργάνωση. Η άρνηση των Μπακς ήλθε μερικές ώρες αργότερα και αναφορικά με τον τρόπο επικοινωνίας οι απόψεις διίστανται. 

Και λέω διίστανται, γιατί ενώ ακούστηκε αρχικά ότι τόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός όσο και η ΕΟΚ έμαθαν τα καθέκαστα από τα social media του Γιάννη, το γραφείο που εκπροσωπεί τον αθλητή, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι ο προπονητής ενημερώθηκε τηλεφωνικώς πριν από τη φιλική αναμέτρηση στο Λονδίνο και αμέσως μετά επικοινώνησαν και οι Μπακς.

Εν κατακλείδι, η Εθνική Ανδρών δεν θα έχει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Ευρωμπάσκετ, ωστόσο πρόκειται καθαρά για απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί (για να μην πω αρνητικοί) εξ αρχής, αλλά έστειλαν και δικό τους άνθρωπο στην Κίνα, ούτως ώστε να βεβαιωθούν για τις ενοχλήσεις του νεαρού σουπερ-σταρ στο γόνατο. 

Όλα τα άλλα, περί «οργανωμένου και καλά σκηνοθετημένου σχεδίου», συνιστούν κραυγές απόγνωσης, που απλώς επιβεβαιώνουν τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ του ΝΒΑ και του υπόλοιπου κόσμου. 

Σε τελική ανάλυση, αν η ΕΟΚ έχει ενοχοποιητικά στοιχεία, ας τα δημοσιοποιήσει και να μην περιμένει να τελειώσει το Ευρωμπάσκετ, ούτως ώστε να γίνουμε όλοι σοφότεροι.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here