Μια νέα, άνευ όρων παράδοση στην Τουρκία…του Γιώργου Κέντα.

0
602

Έχει παρέλθει ένας χρόνος από την εισβολή της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια νέα εισβολή, χωρίς πόλεμο, χωρίς αντίσταση. Μια πράξη επέκτασης των κατοχικών δεδομένων στη θάλασσα της Κύπρου. Τα νέα αυτά δεδομένα όμως, δεν προέκυψαν αιφνίδια. Δεν ήταν μια απροειδοποίητη επίθεση.

Βήμα-βήμα, η Τουρκία ετοίμαζε την επέμβασή της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για χρόνια. Έδωσε προειδοποιήσεις. Έκφρασε απειλές. Έδειξε την προετοιμασία της. Δήλωσε τις προθέσεις της. Παρεμπόδισε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Υλοποιεί τις αποφάσεις της. Επιβάλει νέα δεδομένα επικυριαρχίας και επιβολής.

Από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά την υπογραφή της πρώτη συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο το 2003. Από εκείνη τη χρονιά άρχισε η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της.

Αμφισβητήθηκε ακόμη και αυτή ύπαρξη τέτοιων δικαιωμάτων. Εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άγκυρα σχεδίασε, επένδυσε, υλοποίησε. Προσαρμόστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα πεδίο στο οποίο δεν είχε τεχνογνωσία. Επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην απόκτηση ερευνητικών σκαφών, γεωτρύπανων, υποστηρικτικών μέσων.

Αγόρασε υπηρεσίες. Οικοδόμησε ένα πλαίσιο εθνικής εκπαίδευσης και γνώσης στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη αεροναυτικών δυνάμεων στο πεδίο της υποστήριξης επιχειρήσεων έρευνας και θαλάσσιων γεωτρήσεων. Διενήργησε σεισμογραφικές έρευνες, συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα, αγόρασε υπηρεσίες, άρχισε γεωτρήσεις.

Προετοιμάζεται και για το στάδιο της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα που θα ανακαλύψει. Σχεδιάζει ακόμη και το στάδιο εξαγωγής τεχνογνωσίας και δυνατοτήτων σε άλλες περιοχές. Είναι απλά θέμα χρόνου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here