Μικρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ!

0
187

Μικρό προβάδισμα της ΝΔ με ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% για το ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», με τους πολίτες να κρατούν όμως εμφανείς αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στα πολύ υψηλά επίπεδα του 32,4%, ενώ συνολικά 42,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται ελάχιστα του Αλέξη Τσίπρα (29,1% έναντι 28%), η πλειοψηφία (39,7%) απαντά «κανένας από τους δύο».

Ικανοποίηση από το Μαξίμου

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι για τα ευρήματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση.

Κατά τους ίδιους παράγοντες, η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας.

Παράλληλα, το ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές συνιστά – σύμφωνα με το Μαξίμου ήττα για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας και το κίνημα «Παραιτηθείτε».

Συνολικά, αναλύοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι:

-Παρά την πίεση της πρώτης αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να διατηρεί την συσπείρωσή της, αλλά και να την αυξάνει. «Αυτοί που προέβλεπαν, ή απλώς ήλπιζαν σε δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων, και προσπάθησαν μάλιστα να διαμορφώσουν τεχνητά τέτοια εικόνα, έχουν πέσει έξω», αναφέρουν.

-Ταυτόχρονα, η προσπάθεια, να καταγραφεί νέα δυναμική υπέρ της Ν.Δ., μετά την εκλογή νέου προέδρου, καθώς και να καλλιεργηθεί κλίμα πολιτικής υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη, δείχνει να εξαντλείται.

-Μεγάλη είναι η πλειοψηφία που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της. «Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με καμπάνιες τύπου «φύγετε», «παραιτηθείτε» κλπ, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά από πολιτικής άποψης και κινούνται στα όρια της γραφικότητας», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Επισημαίνεται επίσης το μεγάλο ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here