ΜΙΧΡΙΜΠΑΝ η νεράιδα της Σμύρνης.

0
266

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Στέλιου Στυλιανού ονομάζεται ΜΙΧΡΙΜΠΑΝ η νεράιδα της Σμύρνης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Χάρτινη πόλη».

…..Η Μιχριμπάν έτρεξε προς την προκυμαία. Κοίταζε μια το λιμάνι και μια το πλήθος των δυστυχισμένων που πηδούσαν μέσα στις βάρκες και στη θάλασσα για να σωθούν, όταν ένας βαρκάρης την τράβηξε από το χέρι.

Στέλιος Στυλιανού.

Πίσω η Σμύρνη καιγόταν κι ένας μαύρος καπνός σκοτείνιαζε τον ουρανό. Ίσως αυτές ήταν οι τελευταίες εικόνες που είδε λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις της και με αυτές βυθιζόταν……

Από εκείνη τη στιγμή η μοίρα έκλωθε κουβάρι το ριζικό της. Γεννημένη στο Φραγκομαχαλά από πατέρα Έλληνα και μάνα Εβραία, ήταν πανέμορφη σαν νεράιδα. Μαζί με την Νεριμάν, ήταν τα δουλικά στο αρχοντικό Βελισάρογλου.

Εκεί έμελλε να γνωρίσει τον Μεχμέτ, τον παιδικό της έρωτα, που αργότερα έγινε αξιωματικός στο στρατό του Κεμάλ, εκεί έμαθε τα χαρτιά, και τα μπουγιούμια από την αγαπημένη της νενέ. Μετά την καταστροφή βρέθηκε στους κερχανέδες πουλώντας την ομορφιά της.

Η μπιρ γκιουζελίν, όπως την αποκαλούσαν, με το μελαγχολικό χαμόγελο και τη βελούδινη φωνή, ήταν περιζήτητη. Πλούσιοι Λεβαντίνοι τη γέμιζαν χρυσές λίρες για ένα σικίμ.

Περιπλανώμενη στις γειτονιές της ρημαγμένης Ελλάδας , βρέθηκε ύστερα από χρόνια στα προσφυγικά του Πειραιά με εισιτήριο το κορμί της. Ένιωθε να βουλιάζει διασκεδάζοντας του δωσίλογους της Γκεστάπο, έτσι εντάχθηκε στην Αντίσταση…..

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά εντυπωσιακή μέσα στο γαλάζιο φόρεμά της φθάνει στο λιμάνι της γενέτειράς της που λάτρεψε, της Σμύρνης, κι έκαψαν οι Τούρκοι. Μοναδική κληρονομιά της τώρα ένα ούτι, ο αμανές και το κλάμα της ψυχής της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here