Νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ.

0
278

Νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ και ταυτόχρονα ανεπανόρθωτο πλήγμα σε σωρεία κατεστημένων συμφερόντων που «άρμεγαν» επί δεκαετίες τον οργανισμό σηματοδοτεί η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης αγοράς του 33% των μετοχών από την επενδυτική εταιρεία Emma Delta.

Η συμφωνία δίνει μια ανάσα στο βαλτωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εν όψει των αλλαγών που ζητούν οι δανειστές της χώρας από τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί ανάσα και για τον ΟΠΑΠ ο οποίος επί χρόνια λειτουργούσε υπό το βάρος πολιτικών, οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων, τα οποία έδωσαν μάχη να μην ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση γιατί χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εικόνα που έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν και σε άλλες επιχειρήσεις που ανήκαν στο Δημόσιο, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με την υπογραφή της συμφωνίας για το 33% των μετοχών κόβεται ο ομφάλιος λώρος του ΟΠΑΠ με το πολιτικό σύστημα και με ποικίλα συμφέροντα που ζούσαν από παχυλές χορηγίες, συμβάσεις και λοιπές εξυπηρετήσεις.

Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι προμηθευτές του ΟΠΑΠ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν καταφέρει να κλείσουν τις πόρτες του οργανισμού σε διαφορετικές προτάσεις και λύσεις.

Μάλιστα, όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες με τις υποθέσεις του τεχνολογικού παρόχου και των συμφωνιών για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων δείχνουν πως ο νέος μέτοχος θα κληθεί να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το Euro2day.gr από το περασμένο Σάββατο, πρόθεση των νέων μετόχων του ΟΠΑΠ ήταν να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους από τυχόν περαιτέρω ενέργειες που θα τους έφερναν προ τετελεσμένων. Έτσι, χθες έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία.

Γι' αυτό πολλοί περιμένουν με ενδιαφέρον στις 26 Αυγούστου 2013 τη γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. (της εταιρείας όπου συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η Scientific Games και έχει αναλάβει τη διαχείριση των κρατικών λαχείων).

Η συνέλευση πραγματοποιείται για να επικυρωθούν οι αμφιλεγόμενες συμβάσεις προμήθειας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο συνεταίρων του. Για τις συγκεκριμένες συμβάσεις είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις η Emma Delta με εξώδικα και επιστολές που έχουν φτάσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου. Η Emma Delta, έχοντας υπογράψει τη σύμβαση μετόχων, μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επικείμενη συνέλευση.

Παρά το γεγονός πως κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ είχαν φροντίσει να αφήσουν να διαρρεύσει πως η επενδυτική εταιρεία υποχώρησε έναντι των αρχικών απαιτήσεων, η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων μέσα στον Δεκαπενταύγουστο δείχνει το ακριβώς αντίθετο.
Οι νέοι μέτοχοι είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν γρήγορα τον πλήρη έλεγχο των εξελίξεων, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία ήθελε να κλείσει το μέτωπο ΟΠΑΠ.

Η επενδυτική αναμένεται να θέσει σειρά θεμάτων στο τραπέζι, για τα περισσότερα από τα οποία έχει ενημερώσει, δια επιστολών ή εξώδικων, τη διοίκηση του οργανισμού.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here