Νέα Τετελεσμένα στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο!…

0
424

-Τι λένε κόμματα και Δήμαρχος Αμμοχώστου…

Τα νέα τετελεσμένα που προκαλεί η Τουρκία, στην Περίκλειστη Πόλη αφήνει για ακόμα μια φορά εκτεθειμένη την Πολιτική Ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προειδοποιήσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου πως, εάν δεν υπάρξει αντίδραση, η περίκλειστη πόλη θα βρεθεί, εξ ολοκλήρου σε Τούρκους, έπεσαν στο κενό.

Μιλώντας στο Σίγμα, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δήλωσε πως «Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προβεί σε δυναμικές ενέργειες, τότε θα πάψει να υφίσταται το ζήτημα του εδαφικού».

Πως αντέδρασαν κυβέρνηση και κόμματα.

Προ τετελεσμένων βρέθηκε και πάλι η Κυπριακή Δημοκρατία για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η Κυβέρνηση ψάχνει να βρει τι πήγε λάθος και οι περιουσίες των νόμιμων κατοίκων, έχουν πέσει στα χέρια των Τούρκων, μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τις πληροφορίες που θέλουν Ελληνοκύπριο να πώλησε τρία ξενοδοχεία στην περίκλειστη πόλη. Παρά ταύτα, τα επόμενα βήματα παραμένουν άγνωστα. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου με τον Υπουργό Εξωτερικών, την ερχόμενη Τρίτη.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Ο ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για καίρια απειλή, δηλώνοντας πως:

«Η συνεχιζόμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πλειοψηφίας των Ε/κ περιουσιών που συντελείται, ειδικά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνιστά καίρια απειλή για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Το ΑΚΕΛ ζητεί ενημέρωση από την Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι:

«Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα αποτελεί ένα νέο οδυνηρό τετελεσμένο σε βάρος της Αμμοχώστου και της Κύπρου, σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης. Το ΑΚΕΛ θα αναμένει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση από μέρους της κυβέρνησης για το ζήτημα».

Κάκιστη εξέλιξη χαρακτηρίζει το θέμα το ΔΗΚΟ και ζητεί διερεύνηση, λέγοντας πως:

«Πρέπει να διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές αυτές τις πληροφορίες καθώς εάν ευσταθούν, πρόκειται για κάκιστη εξέλιξη, τόσο σε ότι αφορά το προηγούμενο που δημιουργείται, όσο και στο ότι φανερώνει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς για τον εποικισμό της Αμμοχωστου».

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αποτρεπτικές ενέργειες, λέγει το ΕΛΑΜ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως:

«Δυστυχώς από το 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων, παρακολουθεί άπραγη την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων.Η αδράνεια πρέπει να σταματήσει πάραυτα, με αποτρεπτικές ενέργειες που θα προκαλέσουν ουσιαστικό κόστος στο κατοχικό μόρφωμα».

Το ΕΛΑΜ, εκφράζει επίσης τη λύπη του πως οι προτάσεις του όπως το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και η κλιμακωτή αφαίρεση ταυτοτήτων από Τουρκοκύπριους μένουν αναξιοποίητες.

Δείτε το απόσπασμα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here