Νέες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ…..του Νίκου Λυγερού.

0
360

Ενώ πολλοί πίστευαν ότι με τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου δεν πρόκειται να έχουμε καμία εξέλιξη με την κυπριακή ΑΟΖ, είναι το ίδιο το φυσικό αέριο με την πρόταση της αμερικανικής εταιρείας Νoble που διαχειρίζεται το οικόπεδο 12, που έρχεται να τους απορρίψει με τον πιο δυναμικό τρόπο.

Ήδη κατατέθηκε πρόταση της Noble να αρχίσει γρηγορότερα η παραγωγή φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και να ξεκινήσει η μεταφορά του στην Κύπρο με διασωλήνωση!

Πότε; Το…..2016, σε δυόμισι ή τρία χρόνια από σήμερα, αντί για το 2018 που σχεδιαζόταν αρχικά. Η Noble για τον σκοπό αυτό θα μεταφέρει ειδική πλατφόρμα από τις ΗΠΑ.

Την πρόταση επιβεβαίωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Σόλωνας Κασίνης, ο οποίος είπε ότι «το φυσικό αέριο θα αρχίσει να φθάνει στην Κύπρο το 2016, αντί το 2018, όπως αρχικά έχει προγραμματιστεί» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Η λύση αυτή είναι προσφορότερη και το κόστος πιο χαμηλό». .

Οι νέες εξελίξεις ενισχύουν τις εκτιμήσεις μας και προωθούν μια δυναμική που αφήνει πίσω τους συντηρητικούς κύκλους της απραξίας. Τώρα όσοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο μέλλον, διότι δεν έγινε τίποτα στο παρελθόν, είναι αναγκασμένοι να σωπάσουν ή τουλάχιστον να είναι ακόμα πιο διπλωματικοί στις εκφράσεις τους.
Πιο σημαντικό ακόμα είναι ότι τώρα φαίνεται η δυναμική της κυπριακής ΑΟΖ, ακόμα και για την επίλυση του Κυπριακού. Διότι τώρα η Κύπρος πρέπει να υπολογιστεί ως πιο σοβαρός γεωπολιτικός παίκτης λόγω της γεωοικονομίας. Με άλλα λόγια και τα σημερινά οικονομικά προβλήματα θα ανήκουν σταδιακά στο παρελθόν με την ενίσχυση που δέχεται η Κύπρος από την κυπριακή ΑΟΖ.

Έτσι και οι ραγιάδες που κατηγορούσαν και τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσσο Παπαδόπουλο αναγκάζονται τώρα να διαχειριστούν τα οικονομικά οφέλη αυτής της στρατηγικής κίνησης και πρέπει να αποδεχτούν ότι οι συνωμοσιολογίες πρέπει να βρεθούν στον κάδο των απορριμμάτων κι ούτε καν της ανακύκλωσης.

Έτσι, όσοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της επίλυσης του Κυπριακού, μπορούν τουλάχιστον να καταλάβουν πρακτικά την αντίστροφη μέτρηση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Με τον ίδιο τρόπο που η ένταξη της Κύπρου άλλαξε όλα τα δεδομένα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα το βλέπουμε ακόμα και στο χαρτονόμισμα που έχει πλέον την Κύπρο αλλά και καθόλου τουρκικά γράμματα, τώρα έρχεται το φυσικό αέριο για να προωθήσει τα στρατηγήματά μας.

Έτσι το πιο απίστευτο είναι ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δικαιώνεται και με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και με τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ, κανείς δεν μπορεί πια να το αμφισβητήσει. Η Κύπρος λοιπόν ακόμα και αν έχει τοπικά οικονομικά προβλήματα, συνεχίζει την πορεία της με την υψηλή της στρατηγική, κάνοντας όλο και πιο σταθερά και γρήγορα βήματα για την εξέλιξη της ιστορίας της.

Η Κύπρος δεν καταπατά κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και δίχως επεκτατισμό αλλά μόνο και μόνο με τη στρατηγική της αποκτά μια θέση όλο και πιο ισχυρή σε διεθνές επίπεδο. Η θέσπιση της ΑΟΖ άλλαξε μια πραγματικότητα που όλοι θεωρούσαν δεδομένη και τώρα ζούμε την επόμενη.

Με άλλα λόγια το μέλλον της Κύπρου έχει αρχίσει ήδη, ενώ μερικοί ανήκουν ήδη στο παρελθόν με τις άτολμες δηλώσεις τους.

Ο χρόνος είναι μαζί μας και τώρα η Κύπρος αποδεικνύει ότι είναι μαζί του με τις αποφάσεις που λαμβάνει και με τις θέσεις που κρατά. Το φυσικό αέριο θα έρθει πιο νωρίς και έτσι και οι άπιστοι θα πιστέψουν στα θαύματα!!

Υστερόγραφα της Kifisia Press:

Υ.Γ.1 Ενώ οι περισσότεροι έλεγαν ότι δεν θα έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο πριν το 2018, στην καλύτερη περίπτωση η πετρελαϊκή εταιρεία Noble Energy τους διαψεύδει με τον προγραμματισμό της. Και καθώς αυτή μιλά επί του πρακτέου, κανείς δεν τολμά να την αντικρούσει με τα παραδοσιακά επιχειρήματα της ρητορικής.

Υ.Γ.2 Επίσης δεν θα ήταν εφικτό να βρουν πρόσφορο έδαφος αλλότρια και όχι εθνικά συμφέροντα, στην Κύπρο που η κατάσταση έφτασε εκεί που έφτασε γιατί «σαμποταρίστηκε» η επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα επέτρεπε «τιτλοποίηση» των κοιτασμάτων και θα διέσωζε την Κύπρο από το όνειδος της κατάσχεσης των καταθέσεων.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here