Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ…..του Νίκου Λυγερού

0
284

Νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζει η εταιρία CGG-VERITAS στο οικόπεδο 9 για την κοινοπραξία ENI-KOGAS. Αυτή η νέα εξέλιξη στον τομέα των υδρογονανθράκων επιβεβαιώνει την αξία της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 κοινοπραξίες από 33 εταιρείες που ήταν υποψήφιες για το οικόπεδο 9, οι 9 είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο.

Κι ενώ αρχικά η διαπραγμάτευση αφορούσε την Gazprom Bank, τη Novatec και την Total, τελικά το συμβόλαιο με bonus υπογραφής αξίας 150εκατ. ευρώ, έγινε με την ENI-KOGAS. 

Μάλιστα η Τουρκία, προσπάθησε να επηρεάσει την ENI για να μην υλοποιηθεί η συμφωνία αλλά μάταια, αφού η ENI αδιαφόρησε παντελώς και προχώρησε στην οριστική συμφωνία.

Η σεισμογραφική μελέτη που άρχισε και θα είναι διάρκειας τριών μηνών, ενισχύει τις δηλώσεις της ENI-KOGAS που είχαν αποστομώσει τους πιο δύσπιστους όσο αφορά στην ταχύτητα της έρευνας στην περιοχή, αφού είχαν προγραμματιστεί έξι γεωτρήσεις σε δυο χρόνια. Αυτό το γεγονός θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για τον σταθμό υγροποίησης της Κύπρου.

Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι πριν μερικά χρόνια κανείς δεν πίστευε στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι τώρα γίνονται ταυτόχρονα έρευνες από δυο ερευνητικά σκάφη στα οικόπεδα 2, 3 και 9 ενώ παράλληλα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά η έρευνα στο οικόπεδο 12, καταλαβαίνουμε ότι το όραμα είναι πλέον μια πράξη που άλλαξε την πραγματικότητα εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε.

Σημασία έχει λοιπόν, όχι η αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά το έργο που με τις πράξεις του διαμορφώνει το μέλλον της Κύπρου. Κανείς δεν υπολόγιζε τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό. Κι όμως οι στρατηγιστές το έγραφαν ότι αυτός είναι ο δρόμος που έδειχναν οι επιστήμονες.

Τώρα ο κυπριακός λαός μπορεί να βαδίσει προς της απελευθέρωση διότι όλες οι συμμαχίες οδηγούν προς τον ίδιο σκοπό. Η Κύπρος δεν είναι πια ένα πρόβλημα και μόνο αλλά μια στρατηγική επένδυση.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here