Νέο κανόνι στους ΟΤΑ: O Δήμος Γόρτυνας στην Κρήτη σε καθεστώς πτώχευσης!

0
172

O Δήμος Γόρτυνας στην Κρήτη είναι ο δεύτερος ΟΤΑ που τίθεται και επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης. Είχε προηγηθεί πριν από πέντε εβδομάδες ο Δήμος Σαλαμίνας και όπως οι πληροφορίες τότε ανέφεραν θα ακολουθούσαν δύο δήμοι: Ο Γόρτυνας και ο Φαιστού!

Η aftodioikisi.gr σας είχε ενημερώσει από τον περασμένο Μάρτιο για τους συγκεκριμένους δύο δήμους, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Γόρτυνα και Φαιστός μαζί με τον Δήμο Σαλαμίνας, είναι οι τρεις πρώτοι μιας λίστας τουλάχιστον δέκα, για τους οποίους είχε μιλήσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επίσης, τον περασμένο Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Γόρτυνας παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού και τίθεται σε πτώχευση με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας με βάση το N. 4270/2015.

Ο καλλικρατικός Δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Kifisia Press αποκάλυψε ότι ακόμη 16 δήμοι βρίσκονται στο«κόκκινο» και δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ από τις οφειλές του κράτους στους ΟΤΑ λόγω υπέρογκων χρεών!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here