Νέο χαστούκι σε Μητσοτάκη από τις Δημοσκοπήσεις: Πτώση Κυβέρνησης και σταθεροποίηση Αντιπολίτευσης.

0
360

Δημοσίευση Εκλογικών Τάσεων από το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς-Σε σημείο καμπής η πολιτική ζωή της χώρας.

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα του 7ου Δελτίου των Εκλογικών Τάσεων που δημοσίευσε το Ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς, η οποία καλύπτει το τρίτο τρίμηνο της χώρας.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής: 

-Οι κοινωνικές διεργασίες που είχαν επισημανθεί και σε προηγούμενες εκδόσεις των Εκλογικών Τάσεων, φαίνεται ότι κατά την περίοδο αυτή, του πρώτου τριμήνου του 2021, επιταχύνθηκαν και εντάθηκαν, αποκτώντας ενδεχομένως και περισσότερο δομικά και μόνιμα χαρακτηριστικά, γεγονός που αποτυπώνεται και σε όλους τους δείκτες που παρακολουθεί η μελέτη.

-Η Κυβέρνηση, αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά, εμφανίζουν πτώση σε όλους τους δείκτες-μεγαλύτερης μάλιστα κλίμακας σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις των Εκλογικών Τάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ικανοποίηση από την Κυβέρνηση υποχωρεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, η δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη κατά 5,8 μονάδες, όπως και στο δείκτη του καταλληλότερου Πρωθυπουργού κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Νέα Δημοκρατία χάνει 3,0 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και εμφανίζει σημαντικές τάσεις αποσυσπείρωσης της εκλογικής της βάσης.

-Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η σύγκριση με τους δείκτες που καταγράφηκαν στις Εκλογικές Τάσεις αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (Μάιος 2020).

Σε σχέση με την περίοδο εκείνη, η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 20 ποσοστιαίες μονάδες στην ικανοποίηση από την διακυβέρνηση της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης επίσης 20 ποσοστιαίες μονάδες δημοφιλίας και 6 ποσοστιαίες μονάδες στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ επίσης η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 10 μονάδες στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της και 9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

-Στο πεδίο της Αντιπολίτευσης, όλα τα κόμματα – με πρώτο φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ – εμφανίζουν σταθερότητα, ή και οριακή βελτίωση σε ορισμένους δείκτες.

Αν και η δυσαρέσκεια σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας τροφοδοτεί, όπως ενδεχομένως είναι λογικό τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, την «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου, η Αντιπολίτευση έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τόσο τη δική της Εκλογική Βάση και τους ψηφοφόρους που απέχουν, όσο και τα τμήματα της Εκλογικής Βάσης της Νέας Δημοκρατίας που απογοητεύονται από αυτή.

-Η πανδημία από καλύτερος «σύμμαχος» – στο πεδίο της κοινής γνώμης και της εκλογικής συμπεριφοράς πάντοτε – για την Κυβέρνηση, φαίνεται πως γίνεται ο εφιάλτης της.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here