Ντάστιν Χόφμαν ο ηθοποιός παντός καιρού!

0
432

Τι να πρωτοπείς γι αυτόν τον καλλιτέχνη…Για τα Όσκαρ και τα τόσα άλλα βραβεία που έχει πάρει, για τις 77 ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει, για την άψογη performans του κάθε φορά, που σ αφήνει άφωνο.

Για την παρουσία του στο θεατρικό σανίδι, που σε κάθε του εμφάνιση οι θεατές παραληρούν. Και είναι ηθοποιός παντός καιρού, γιατί έχει διακριθεί τόσο στην κωμωδία, όσο και στο δράμα. Αυτή την εβδομάδα τον είδαμε στο «Σε ξένα παπούτσια» δίπλα στον Άνταμ Σίντλερ.

Έχει προταθεί επτά φορές για Όσκαρ κι έχει κερδίσει δύο, έχει προταθεί δέκα τρεις φορές για Χρυσή Σφαίρα κι έχει κερδίσει έξι, έχει τιμηθεί με τέσσερα βραβεία BAFTA, τρία Drama Desk Awards, ένα Genie Award κι ένα EMMY. 

Αναφέρομαι στον Ντάστιν Χόφμαν, που όσο μπόι του λείπει, 1.68 είναι, τόσο τεράστιο είναι το ταλέντο του! Σαν Λέων στο ζώδιο, είναι κοινωνικός και γενναιόδωρος. Από το 1960 κάνει καριέρα στην τηλεόραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, και σαν σκηνοθέτης.

Ποιος είναι

Ο Ντάστιν Λη Χόφμμαν γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1937 στο Λος Άντζελες και είναι ο δεύτερος γιος της Λίλιαν και του Χάρι Χόφμαν. Ο πατέρας του εργαζόταν διακοσμητής στα πλατό της κινηματογραφικής εταιρίας Columbia πριν γίνει έμπορος επίπλων.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι δικηγόρος και οικονομολόγος. Προέρχεται από την εβραϊκή οικογένεια μεταναστών Εσκενάζι. Μικρός ο Ντάστιν δεν θυμάται η οικογένειά του να κρατούσε τα εβραϊκά έθιμα τις γιορτές κλπ. Ανακάλυψε πως ήταν Εβραίος στα δέκα του.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο και παίζοντας πολύ καλό πιάνο από μικρός πήγαινε στο Ωδείο , ευελπιστούσε ότι θα γίνει πιανίστας. «Δεν είχα μουσικό αυτί όμως», θα πει μετά. Πήγε στο κολέγιο στην Σάντα Μόνικα με σκοπό να σπουδάσει ιατρική.

Όμως ένα χρόνο μετά τα παράτησε και πήγε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή της Πασαντήνα. Όταν ανακοίνωσε στους συγγενείς του την απόφασή του η θεία του Περλ τον προειδοποίησε: «Μην πας να γίνει ηθοποιός. Δεν είσαι όμορφος και δεν θα πετύχεις.»

Το περιοδικό Fortune έγραψε όταν παίχτηκε ο «Πρωτάρης»: «Αν ο Χόφμαν έπρεπε να ζήσει πουλώντας την ομορφιά του, θα ήταν πάμπτωχος». Κλείνοντας τα…ώτα του ο Ντάστιν κυνήγησε το όνειρό του στη Νέα Υόρκη και δεν διαψεύστηκε.

Μέχρι να έρθει η μεγάλη του ευκαιρία όμως, έμενε το 1960 μαζί με τον Τζην Χάκμαν και τη γυναίκα του στο μέγεθος γραμματοσήμου διαμερισματάκι τους και κοιμόταν μεταξύ μπανιέρας και ψυγείου. Κάποια στιγμή οι νεόνυμφοι ήθελαν να μείνουν μόνοι και ο Ντάστιν μετακόμισε με τον άλλο φίλο του Ρόμπερτ Ντυβάλ.

Για να επιβιώσουν έκαναν διάφορες δουλειές – συμπεριλαμβανομένων και των σερβιτόρων από εκεί περνάνε όλοι – παίζοντας και μικρά ρολάκια σε σήριαλ, και διαφημιστικά στην τηλεόραση. Τελειώνοντας και τη Δραματική της Νέας Υόρκης, πάλευε επί μια δεκαετία, σπουδάζοντας και στο Actors Studio.

Η διάκριση ήρθε το1966 με τον ρόλο του στο θεατρικό «Ε;», κερδίζοντας το «Βραβείο Θεάτρου του Κόσμου», και το βραβείο «Δραματικού Ρόλου» Νέας Υόρκης. Αυτή η επιτυχία του ακολουθήθηκε από τη συμμετοχή του στο φιλμ «Ο πρωτάρης» που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ.

Η εμφάνισή του εκεί άλλαξε τα δεδομένα μιας ολόκληρης γενιάς. Όλοι οι νέοι ταυτίστηκαν μαζί του. Δεν χρειαζόταν να είσαι ωραίος για να αρέσεις! Ο θρίαμβος ήταν ανέλπιστος. Δεν υπήρχε εφημερίδα ή περιοδικό που να μην αναφερόταν στον Χόφμαν με τα πιο κολακευτικά σχόλια.

Ο ίδιος έλεγε: «ήταν μεγάλο τόλμημα του σκηνοθέτη μου Μάικ Νίκολς να δώσει σε έναν άγνωστο όπως εγώ, το ρόλο». Μετά από αυτό γυρνώντας από την Καλιφόρνια πίσω στη Νέα Υόρκη ο Ντάστιν επικεντρώθηκε κυρίως στο θέατρο και το Μπρόντγουεη.

«Είμαστε ηθοποιοί του θεάτρου ο Τζην Χάκμαν, ο Μπόμπυ Ντυβάλ κι εγώ. Δεν θέλω να ξεπουληθώ δεν είμαι ηθοποιός του κινηματογράφου», δήλωνε. Για την εξαιρετική ερμηνεία του στο μιούζικαλ «Τζίμι Σάινι» που πρωταγωνίστησε, κέρδισε το Drama Desk Award.

Το 1967 γύρισε και το «The Tiger Makes Out» και μετά πήγε με συμβόλαιο οκτώ εβδομάδων να σκηνοθετήσει δυο θεατρικά στη Νότιο Ντακότα, έναντι 1000 δολάρια.

Το 1969 δέχτηκε το ρόλο στο «Ο Κάουμπόυ του Μεσονυχτίου» για να αποδείξει στους κριτικούς ότι ήταν ηθοποιός που μπορούσε να παίξει οτιδήποτε, και τα κατάφερε.

Προκειμένου να πείσει τον σκηνοθέτη Τζον Σλέσινγκερ, του παρουσιάστηκε ρακένδυτος, με μούσι, σαν άστεγος. Εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη δηλαδή του «Πρωτάρη» που τον είχε δει ο σκηνοθέτης. Και τον έπεισε….Η ταινία πήρε Όσκαρ και κρίθηκε σαν μία από τις καλύτερες στην ιστορία του Χόλιγουντ κι ο Ντάστιν προτάθηκε για δεύτερη φορά για Όσκαρ.

Ακολούθησε το «Τζον και Μαίρη» με την Μία Φάρρου που τον τίμησαν με BAFTA, «ο Πεταλούδας», το «Λέννι» του χάρισε τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ, «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Κράμερ εναντίον Κράμερ», του έδωσε το πρώτο του Όσκαρ, τότε μάλιστα που γυρνούσε το φιλμ χώριζε κι εκείνος έπειτα από δέκα χρόνια γάμου κι έπρεπε να είναι κοντά στα παιδιά του, όπως και στην υπόθεση του φιλμ, κι ο Ντάστιν είναι πολύ ευαίσθητος με τα παιδιά. «Η αγάπη που σου δίνουν τα παιδιά είναι σαν ναρκωτικό», λέει.

Στη συνέχεια το «Τούτσι» όπου ήταν υ-πέ-ρο-χος του έφερε την πέμπτη υποψηφιότητά του στα Όσκαρ το 1982, το 1984 «Ο Θάνατος του Εμποράκου» (που του θύμιζε την ιστορία της φαμίλιας του), του χάρισε μία Χρυσή Σφαίρα κι ένα ΕΜΜΥ.

Το έργο σκηνοθέτησε για πρώτη φορά ο Ελία Καζάν, που ο Ντάστιν λάτρευε. «Θεέ μου, θα έδινα τα πάντα για να συνεργαστώ με τον Καζάν», έλεγε. Το 1988 για το «Ρέηνμαν» τα Όσκαρ ήταν τρία, μεταξύ των οποίων και το δεύτερο για τον Ντάστιν Χόφμαν.

Ο σκηνοθέτης του Μπάρι Λέβινσον είπε για τον Χόφμαν. «Δεν είναι ένα πρόσωπο, δεν είναι ένας ηθοποιός, δεν είναι ένας άνθρωπος, αλλά πολλά πρόσωπα, πολλοί ηθοποιοί, πολλοί άνθρωποι. Είναι ιδιοφυία».

Ο δρόμος για τη δόξα του είχε στρωθεί με πολλά ακόμη επιτυχημένα σενάρια (στα οποία έβαζε κι εκείνος το χεράκι του) και ταινίες, κωμωδίες και δράματα έως σήμερα. Το 1999 ανταμείφθηκε με το βραβείο «Life Achievement» κι όμως εκείνος ένιωσε πανικόβλητος κι ότι δεν άξιζε αυτή την τιμή. Το 2012 σκηνοθέτησε και την ταινία «Κουαρτέτο».

Προσωπικά

Ο Ντάστιν Χόφμαν παντρεύτηκε την Άνν Μπερν το 1969 και υιοθέτησε την κόρη της από τον πρώτο της γάμο. Μαζί απέκτησαν μια κόρη το 1970. Το ζευγάρι χώρισε το 1980 κι εκείνος ξαναπαντρεύτηκε την επιχειρηματία και δικηγόρο Λίζα Γκότσεγκεν τον ίδιο χρόνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά δυο αγόρια και δυο κορίτσια.

Ο Ντάστιν έχει ήδη και δυο εγγονάκια . Όλα μεγαλωμένα κατά τα εβραϊκά έθιμα. Ζουν σε μια υπέρπολυτελη έπαυλη στο Μπρέντγουντ στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια.

Η περιουσία του Ντάστιν ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια. Είναι υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος και υπέγραψε κι αυτός, όπως πολλοί ηθοποιοί, κατά της τότε κυβέρνησης του Κολ στη Γερμανία που κυνηγούσε τη Σαϊεντολογία.

Από το Κέντρο Κέννεντυ του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα το 2012 για το ταλέντο του. Το 2013 προσβλήθηκε από καρκίνο, αλλά η υγεία του επανήλθε. Δυο ταινίες του περιμένουμε να δούμε το «Icon» και το «The Song of Names».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here