Ξανθός: «Στην Ελλάδα έχουμε την πιο αδιαφανή διαχείριση της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη».

0
152

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Να δοθούν εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός Εντατικής, για τις «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Ο Α. Ξανθός στην έναρξη της πρωτολογίας του τόνισε:

“Η καταφανής ανεπάρκεια του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην αυξημένη πίεση του 4ου επιδημικού κύματος έχει οδηγήσει σε μια εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία, ακραία έκφραση της οποίας είναι η ύπαρξη διασωλημένων ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ.” το οποίο παραβιάζει την “κόκκινη γραμμή” της διαχείρισης της πανδημίας και στα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να εμμένει στο αφήγημά της ότι διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση με τον καλύτερο τρόπο κατηγορώντας για καταστροφολογία την αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και το αίτημα της διαφάνειας των στοιχείων που αφορούν στη νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά και των επιδημιολογικών δεδομένων ώστε να αντιστραφεί η κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην πολιτεία.

Ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για “εγκληματική ευθύνη” της Κυβέρνησης επικαλούμενος την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, η οποία κατέδειξε με επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο Πρωθυπουργός ψευδόταν συστηματικά, αφενός σχετικά με την θνητότητα των διασωλημένων ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ και αφετέρου σχετικά με την παραλαβή των ευρημάτων της μελέτης.

“Η κοινωνία απαιτεί καθαρές εξηγήσεις”...είπε χαρακτηριστικά ο κος Ξανθός ως προς τα κριτήρια νοσηλείας σε ΜΕΘ αλλά και την επάρκεια του συστήματος υγείας.

Στη δευτερολογία του ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανήλθε στο ζήτημα της ανεπάρκειας του συστήματος λόγω της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης ΝΔ για τη μη εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών αλλά και των στρατιωτικών νοσοκομείων στη νοσηλεία των περιστατικών Covid-19.

“Όταν έχουμε πόλεμο επιστρατεύουμε όλες τις δυνάμεις για να έχουμε μια ενιαία ταχύτητα του συστήματος υγείας και να αποφύγουμε το δράμα των διασωλημένων εκτός ΜΕΘ και δεν κάνουμε χατίρια στους κλινικάρχες”…τόνισε ο κος Α. Ξανθός.

Επιπλέον “οι σκιές για τη διαχείριση παραμένουν”, είπε ο κος Ξανθός, διαψεύδοντας τον Υπουργό Υγείας ως προς τη διαφάνεια της διαχείρισης καθώς δεν είναι αληθές ότι όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και άρα έχουν εικόνα της προτεραιοποίησης των διασωλημένων ασθενών.

Τέλος, ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: “Έχουμε την πιο αδιαφανή διαχείριση στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη” για να μπορεί να υποστηριχθεί το έωλο κυβερνητικό αφήγημα “ότι όλα είναι καλώς καμωμένα”.

Το βίντεο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code