Οι «ανεξίτηλες» σελίδες της πορείας Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

0
240

Τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλείται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ως παράδειγμα «σωστής» – κατά τον ίδιο – διακυβέρνησης, κάθε φορά που παρουσιάζεται από την παρούσα κυβέρνηση μια μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

Απώτερος στόχος, η διαγραφή από τη μνήμη της κοινής γνώμης όλων των μελανών σελίδων της πορείας του στο υπουργείο αυτό, ανάμεσα στις οποίες: το «ξήλωμα» οργανισμών, οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα, ο πόλεμος κατά του Δημοσίου προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, το «ναυάγιο» στην αξιολόγηση μέσω ποσοστώσεων, η απώλεια ευρωπαϊκών πόρων και τα ύποπτα «τερτίπια» με τη Διαύγεια.

Η επιχείρηση «διαγραφή μνήμης» ξεκίνησε την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης διεκδικούσε τον «γαλάζιο θώκο», προκειμένου να προσδώσει στα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του εκείνα του «μεταρρυθμιστή».

Ποιες «μεταρρυθμίσεις» έκανε λοιπόν ο πρόεδρος της ΝΔ όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

Πυλώνας της πολιτικής του τότε ήταν φυσικά οι απολύσεις, τις οποίες μάλιστα υποσχόταν ότι θα συνεχίσει (19/01/2015) πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ενώ σε καθεστώς διαθεσιμότητας τη διετία 2013-14 είχαν τεθεί 25.000 υπάλληλοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, ήταν αυτός ο οποίες είχε καταθέσει σχετική τροπολογία, η οποία προέβλεπε τη μετατροπή της υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα, λίγο πριν από τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φυσικά, η τροπολογία πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς απαγορεύονται εργασιακές μεταβολές στο Δημόσιο σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί τελικά από τον Νίκο Δένδια.

Στο «μάτι» είχε βάλει ακόμα και τους υπάλληλους των οποίων οι συμβάσεις έγιναν αορίστου χρόνου (μέσω Π.Δ. Παυλόπουλου), μέσω του επανελέγχου των συμβάσεων τους, προσπαθώντας να βρει δεξαμενή απολύσεων. Τελικά, οι κινήσεις του δεν έφεραν τα επιθυμητά για τον ίδιο αποτελέσματα.

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γύρισε ποτέ την πλάτη του στην ταξική προσέγγιση με την οποία ασκούσε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του στο υπουργείο αυτό, καθώς ακόμα και οι απολύσεις και διαθεσιμότητες χαρακτηρίζοντας από την προσέγγιση αυτή, βλ. καθαρίστριες σχολικοί φύλακες, καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το κλίμα εργασιακής τρομοκρατίας επεκτάθηκε γρήγορα τότε στο Δημόσιο με διατάξεις όπως αυτή του κ. Μανιτάκη, η οποία προέβλεπε αργία υπαλλήλου, σε περίπτωση που του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, ακόμα και χωρίς δικαστική απόφαση, αλλά και για υποθέσεις άσχετες με την υπηρεσία, π.χ. μήνυση από γείτονα.

Στις ημέρες Μητσοτάκη όμως δεν θα πρέπει να ξεχαστεί το «ξήλωμα» ολόκληρων δημόσιων υπηρεσιών, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις συγκεκριμένων οργανικών θέσεων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Έτσι, το κλίμα ανασφάλειας δεν ήταν και πολύ δύσκολο να σκεπάσει σαν «πέπλο» τον δημόσιο τομέα.

Όσο για την περιβόητη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που επικαλείται ακόμα και σήμερα, αλησμόνητο παραμένει το νομοσχέδιο που κατάθεσε στη Βουλή τον Φεβρουάριο 2014, το οποίο βασιζόταν στο σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων (25% άριστα, 60% μέτρια, 15% αρνητικά).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, παρά τις αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, αλλά και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε σημείωνε μια τραγική ήττα, έχοντας όμως πάντα στο πλευρό του την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Και κάπως έτσι προχώρησε σε νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο ωστόσο αποτελούσε επιστροφή στο σύστημα του 1992 και προέβλεπε την εξεύρεση «σκιών» στις συμβάσεις εργαζομένων. 

Φυσικά, οι έλεγχοι από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δεν απέδειξαν σε καμία περίπτωση παράνομες νομιμοποιήσεις.

«Ο δημόσιος τομέας θα εξακολουθήσει και κατά τα επόμενα χρόνια να μειώνεται προς όφελος του ιδιωτικού», είναι μια αλήστου μνήμης φράση του προέδρου της ΝΔ όταν ανακοίνωνε το σχέδιο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016».

Συνεπής στα παραπάνω λόγια, τον Δεκέμβριο του 2014 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπειράθηκε να περάσει ν/σ, με το οποίο το πιστοποιητικό γνώσης και καλής χρήσης Η/Υ για διορισμό στο Δημόσιο, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τριετία. Η τροπολογία-δώρο σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ωστόσο τελικά αποσύρθηκε.

Οι 25 σύμβουλοι στο γραφείο του, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων (είχε χαρακτηριστεί ως «ρεσάλτο του κομματικού κράτους» από την Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, η σύσταση προσωποπαγών θέσεων για διορισμό με ευνοϊκές διατάξεις, η αναστολή απολύσεων ένα μήνα πριν τις εκλογές, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα για το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της αξιοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρά ταύτα, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει προκλητικά να «κουνά» το δάχτυλο, προσπαθώντας να ξαναγράψει την ιστορία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να πείσει τον ελληνικό λαό πως θυμάται καλύτερα από εκείνον.

Ωστόσο, δυστυχώς για τον ίδιο, ο χαρακτηρισμός «υπουργός των απολύσεων» παραμένει ακόμα ανεξίτηλος στις μνήμες της πλειοψηφίας……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here