Οι Βρετανικές Βάσεις-Άντρο Μυστικών Υπηρεσιών, ο Χάρτης Biden και το «Νέο Σχέδιο» για το Κυπριακό.

0
202

Το παρόν Βήμα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, επίκειται παρέμβαση ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια.

Οι όποιες διεργασίες έχουν ήδη παρασκηνιακά ξεκινήσει ώστε να κατατεθεί άμεσα το «νέο σχέδιο» για λύση.

Ο Φιλελεύθερος Κύπρου (04/12/2022), το Realnews (27/12/2022), η Εστία (31/12/2022), το ΒΗΜΑ (02/01/2023), και το Euronews (30/01/2023), επιβεβαίωσαν τα όσα γράφονται στο iEpikaira εδώ και μήνες.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, έχει λάβει και επίσημα το πράσινο φως από την ΕΕ για αυτόν τον σκοπό. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον Άγγλο ξενοδόχο…

Κάτι ετοιμάζουν οι Βρετανοί

Σε ένα πολύ ανησυχητικό δημοσίευμα της Καθημερινής (12/12/2022) υπό τον τίτλο «Η Βρετανία επιστρέφει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας», χωρίς να δοθούν πολλές λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στοχεύει στο να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο.

Προφανώς το «όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο» αναφέρεται στην κυοφορούμενη νέα πρόταση για το Κυπριακό και τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου.

Το δημοσίευμα γράφει:

Εγκαταστάσεις Βρετανικών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο (Πηγή)

«Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι Άγκυρα και Λονδίνο συντονίζονται προκειμένου να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την προσέγγιση και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Εκ των πραγμάτων η προοπτική ενός τέτοιου άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται απέναντι στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και σαφές αντιστάθμισμα σε υφιστάμενες τριμερείς στην περιοχή, με σημαντικότερες εκείνες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ.

Το ιδιότυπο καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο και το μέλλον τους - Αγώνας της ΚρήτηςΑγώνας της Κρήτης

Ακόμη και αν αυτός ο άξονας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της επιρροής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι συστατικό στοιχείο των τριμερών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως τυχαίνει να…συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες Στρατιωτικές Βάσεις σε Κυπριακό έδαφος.

                                  Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας - ΒικιπαίδειαΠεριοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας - Βικιπαίδεια

Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και θα επεκταθούν και στην πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με άλλα λόγια εκτός του ότι το ΗΒ-όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε-θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, είναι πρόδηλο ότι η νέα λύση θα επηρεάσει και το καθεστώς των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Αυτό που επίσης υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα είναι ότι η Βρετανία μετά το BREXIT λειτουργεί ανταγωνιστικά της ΕΕ και επομένως θα επιδιώξει να παραγκωνίσει ή να υποσκάψει την παρέμβασή της στις όποιες διεργασίες για το Κυπριακό προκρίνοντας εναλλακτικά σχήματα ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στις ΗΠΑ για να στρίψουν το τιμόνι στην κατεύθυνση που επιθυμούν.

Οι Βρετανικές βάσεις

Όσον αφορά στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, χωρίζονται σε δύο τμήματα, στη Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (WSBA) στη χερσόνησο Ακρωτήρι, και στην Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (ESBA) στη Δεκέλεια, η οποία περιλαμβάνει και τον Σταθμό Αγίου Νικολάου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here