Οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο….δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε την ΑΟΖ χωρίς προηγούμενη «διευθέτηση» του Κυπριακού!

0
218

Ξεκάθαρα η Άγκυρα δηλώνει πως χωρίς λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα θεωρούν μέρος των συζητήσεων και τα ενεργειακά. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική αγγλόγλωσση Daily Sabah, ρωτήθηκε και σε σχέση με τη «συμφωνία συμφιλίωσης» στην Κύπρο και τον ρόλο των ενεργειακών σχεδίων στη συμφωνία.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απάντησε ως εξής:

«Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να επιλυθούν τα πολιτικά ζητήματα, έτσι ώστε να έλθουν, στη συνέχεια, τα ενεργειακά σχέδια στο τραπέζι. Γι’ αυτό ακριβώς, η «συμφωνία συμφιλίωσης» και οι διαπραγματεύσεις είναι υψίστης σημασίας..

Το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στους Ε/κ να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές πηγές στο νησί.

Μια συμφωνία μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ θα ανοίξει τον δρόμο για τον ενεργειακό τομέα. Κάθε πιθανό κέρδος από τις ενεργειακές πηγές στην Κύπρο θα πρέπει να διανέμεται ισότιμα μεταξύ των λαών που κατοικούν στις δύο πλευρές του νησιού».

Περαιτέρω, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, φέρεται να δήλωσε ότι:

«Η Βαγδάτη και το Έρμπιλ συμφώνησαν για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας.

Η εξαγωγή του πετρελαίου του Ιράκ στον κόσμο και η συμφωνία για τη διανομή των κερδών δεν σημαίνει μόνο πετρέλαιο, ενέργεια, και κέρδη για την Τουρκία, αλλά πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα συνεισφέρει και στη σταθερότητα της περιοχής».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here