Οι Χιώτες της Κηφισιάς τίμησαν τον κ. ΛΕΑΝΔΡΟ-ΣΩΚΡΑΤΗ ΡΑΓΚΙΝΤΖΗ!

0
230

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση Κοπής Πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κηφισιάς «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος».

Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, τέως Αρεοπαγίτης. Την παρουσίαση έκανε ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Λινός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Προέδρου Αγγελικής Τριανταφύλλου-Πιτίδη και ακολούθησε ο αγιασμός και η κοπή της πίτας από τον Πατέρα Χρήστο Στρουμπάκη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ , Νέας Ερυθραίας.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος κάλεσε τον Δήμαρχο του ενιαίου Δήμου ΚΗΦΙΣΙΑΣ-Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ-ΕΚΑΛΗΣ κ. Γ. Θωμάκο για ένα χαιρετισμό.

Τη σκυτάλη πήρε ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Λινός, σχεδόν συνομήλικος και συμμαθητής του κ. Λ. Ρακιντζή, για να μας παρουσιάσει το βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου.

Μια τέτοιου είδους σχέση όμως αποκάλυψε πολλά, ακόμη και μυστικά, τόσο για τη εφηβική – νεανική ηλικία του όσο και για τον χαρακτήρα του.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Δ. Λινού στη Σχολή της Χίου αλλά και στους εξαίρετους εκπαιδευτικούς της, κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο κ. Λ. Ρακιτζής, ο οποίος ξετύλιξε την ιστορία της Σχολής, διανθισμένη με καθημερινά περιστατικά εκείνης της εποχής!

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ μόνο στη Σχολή της Χίου, διότι -αγαπητοί μου αναγνώστες- τα «εύγευστα» χάθηκαν για όσους ήταν απόντες και πρέπει να ομολογήσουμε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις απλά δεν χάνονται.

Η Σχολή της Χίου λειτούργησε από το 1792, με εισήγηση του Αγ. Αθανασίου του Παρίου. Υπήρξε κέντρο διαφωτισμού και σ' αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο μεγαλύτερος Έλληνας διαφωτιστής, ο Χιώτης Αδαμάντιος Κοραής.

Ο τελευταίος διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον Νεόφυτο Βάμβα, που διηύθυνε τη Σχολή. Σημαντικοί διδάσκαλοι υπήρξαν ο Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος και ο Ιωάννης Τσελεπής.

Η Σχολή, μέχρι την καταστροφή της Χίου το 1822, λειτουργούσε υποδειγματικά, διαθέτουσα μεγάλη Βιβλιοθήκη και τυπογραφείο. Οι μαθητές της προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, υπήρξαν δε και μαθητές από την Αμερική.

Αρκετά χρόνια μετά την καταστροφή, το 1839, η Σχολή επαναλειτούργησε ως Γυμνάσιο Χίου και το 1863 αναγνωρίστηκε ως Γυμνάσιο ισότιμο με εκείνα της ελεύθερης Ελλάδας. 

Στο Γυμνάσιο αυτό υπηρέτησαν ως διευθυντές, αξιόλογες προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Κόντος (καθηγητής Πανεπιστημίου), ο Γεώργιος Ζολώτας (ιστορικός της Χίου), ο Γεώργιος Σουρίας, ο Νικόλαος Παπαδάκης (καθηγητής της Αρχαιολογίας), ο Παντελής Κοντογιάννης (καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτος Πρύτανης), ο Γεώργιος Μαδιάς κ.λ.π. Μεταξύ των καθηγητών πρωτεύουσα θέση κατέχει ο Kωνσταντίνος Άμαντος, Βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Το Σχολείο λειτούργησε στις αρχές του περασμένου αιώνα και με εμπορικό τμήμα, μέχρι της ιδρύσεως της Εμπορικής Σχολής στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Στο υπόγειο φιλοξένησε για αρκετό χρόνο την αρχαιολογική συλλογή που απετέλεσε τη βάση του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο στεγάστηκε το 1921 στο τζαμί της Χίου. 

Επίσης, την Εθνολογική και Λαογραφική συλλογή Αργέντη, μέχρι την μεταστέγασή της στο Β΄ όροφο της Βιβλιοθήκης Κοραή. Το Γυμνάσιον Χίου γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα μετονομάστηκε σε Γυμνάσιον Αρρένων Χίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Λ. Ρακιντζής ξεκίνησε χωρίς πρόλογο με το «Ω άνδρες Αθηναίοι», όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και με το παράθεμα «Ich bin ein Berliner» (ρήση του John F. Kennedy από λόγο του που εκφώνησε στις 26. Ιουνίου 1963 μπροστά στο Δημαρχείο Schöneberg στο Δυτικό Βερολίνο), για να μας αποκαλύψει ότι ναι «είμαι Χιώτης», διότι γεννήθηκε στην Καβάλα από Σάμιους γονείς και έζησε από την Ε΄ Δημοτικού έως και την ΣΤ’ Γυμνασίου στη Χίο. Και εδώ είχαμε αποκαλύψεις που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως το παρατσούκλι του κατά τα παιδικά του χρόνια και άλλα πολλά!

Αφού λοιπόν σπούδασε εγκυκλίως και πέρασε με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις για τη Νομική Σχολή, στη συνέχεια εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο απεφοίτησε σε σύντομο χρόνο. Ακολούθως έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε διδάκτορας επί τιμή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Χίου.

Υπηρέτησε κατά σειρά ως Πάρεδρος, Πρωτοδίκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Εφέτης και Πρόεδρος Εφετών, σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Το 1974 ανέλαβε για ένα έτος υπηρεσιακός δήμαρχος Αιγάλεω. Δίδαξε στην Ανωτάτη Πυροσβεστική Σχολή, ενώ υπήρξε μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και αντιπρόσωπος στη νομική επιτροπή της ΕΟΚ.

Το 1998 προήχθη σε Αρεοπαγίτη. Διετέλεσε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, του Δ.Σ. του Εφετείου Αθηνών, ενώ θήτευσε σαν πρόεδρος σε Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια διαφόρων άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Χρημάτισε επίσης σαν γενικός γραμματέας του συνδέσου ανώτερων και ανώτατων δικαστικών λειτουργών. 

Από το 2004 κατέχει τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Παρίσταται δε σε διεθνή συνέδρια και μετέχει στο συντονιστικό συμβούλιο κατά της διαφθοράς. Είναι παντρεμένος µε τη φιλόλογο Ιωάννα Σταµούλη και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά.

Τέλος, ο Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου ΚΗΦΙΣΙΑΣ-Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ-ΕΚΑΛΗΣ κ. Γ. Θωμάκος βράβευσε τον κ. Λ. Ρακιντζή απονέμοντάς του το βιβλίο της Χιώτισσας Πόπης Χαλκιάδη με τίτλο «ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ» και τον κ. Δ. Λινό βράβευσε ο Πρύτανης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. Θάνος Δημόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων καθηγητών, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γ. Ζωγράφος, ο τέως Αντιπρύτανης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΠΑ κ. Γ. Κρεατσάς. 

Χιώτες και Χιώτισσες, Κηφισιώτες και Κηφισιώτες (και όχι μόνο). Σας ευχαριστούμε για την ωραία εκδήλωση που μας επιφυλάξατε!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here