Ολόκληρη την αποκάλυψη της Δημοκρατίας για τις οφσορ του Βενιζέλου!

0
233

Ρεσιτάλ υποκρισίας! Είχε εισηγηθεί και ψηφίσει πανομοιότυπη ρύθμιση με αυτή που πέρασε νύκτα ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την απέσυρε.

Το ρεσιτάλ υποκρισίας του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των offshore εταιριών που ανέκυψε πρόσφατα αποκαλύπτει στις 12/06/2016, φέρνοντας στο φως ένα πραγματικό ντοκουμέντο, η «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Με το γνωστό μένος που τον διακατέχει, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε από τους πρώτους να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση που είχε περάσει στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων σχετικά με τους περιορισμούς συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες. 

Αποδεικνύεται περίτρανα όμως ότι αυτή η διάταξη, του 2016, ήταν πανομοιότυπη με ρύθμιση που είχε ψηφιστεί από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο το 2011, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, για την απαγόρευση εξωχώριων εταιριών, αλλά μόνο «σε κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς»!

Γεγονός που δικαιώνει και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως προς τις καταγγελίες του για υποκρισία της αντιπολίτευσης και για τις πιέσεις που ασκούν εδώ και χρόνια οι δανειστές.

Το επίμαχο άρθρο

Ως γνωστόν, το θέμα που πυροδότησε την ένταση και υποχρέωσε προ ημερών την κυβέρνηση να τροποποιήσει προς αυστηρότερη κατεύθυνση τη σχετική διάταξη αφορούσε ακριβώς το αν οι εξωχώριες εταιρίες έχουν ή όχι την έδρα τους σε «μη συνεργάσιμα» κράτη.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποιούσε προηγούμενη διάταξη για τη «συμμετοχή σε εταιρία με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος». Η νέα διάταξη ανέφερε τα εξής:

«Στα μέλη της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, στους γενικούς γραμματείς περιφερειών, στους προέδρους των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, στους νομάρχες και τους δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων Θ’ και Ι’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα κατά την έννοια του αρ. 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Α’ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί βάσει της ως άνω διάταξης και ισχύουν κάθε φορά».

Η αναφορά σε «μη συνεργάσιμο φορολογικά» κράτος, σε αντιδιαστολή με τα «συνεργάσιμα», άναψε τη φωτιά της αντιπαράθεσης που συνοδεύτηκε με λίστες χωρών και νησιών ανά τον πλανήτη που θεωρούνται ακόμη φορολογικοί παράδεισοι…..

Αυτή, λοιπόν, δεν ήταν η πρώτη φορά. Πριν από πέντε χρόνια είχε ψηφιστεί στη Βουλή, με εισήγηση και υπογραφή του κ. Βενιζέλου, νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, το οποίο έγινε νόμος του κράτους (υπ. αριθμ. 3978) με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Ιουνίου 2011.

Το άρθρο 9 του νόμου αυτού αναφέρεται στους «κανόνες διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς» και ορίζει ότι «απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς ή στους νομίμους εκπροσώπους τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων, προμηθειών, υπηρεσιών ή έργων στον τομέα της άμυνας να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε ενδιάμεσο, μεσάζοντα ή πράκτορα κατά τη διαδικασίας σύναψης και εκτέλεσης της σύμβασης».

Στην επόμενη παράγραφο ορίζεται ότι απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς αυτούς ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους «να χρησιμοποιούν εξωχώριες εταιρείες ή άλλους παρόμοιους οικονομικούς φορείς, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή ή την κτήση νομικής προσωπικότητας ως υπεργολάβους, προμηθευτές προϊόντων ή παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με το αντικείμενο της σύμβασης».

Η απαγόρευση

Με απλά λόγια, απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση offshore εταιριών σε κάθε είδους συμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κάτι ανάλογο δηλαδή με το θέμα της απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων, σε πιο διευρυμένη κλίμα, σε τέτοιες εταιρίες.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια βρίσκεται στη συνέχεια της ίδιας παραγράφου του νόμου Βενιζέλου που αναφέρει επί λέξει: «Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ως εξωχώριες εταιρείες νοούνται τα νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες που έχουν την καταστατική ή την πραγματική τους έδρα ή είναι εγκατεστημένα σε κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά το άρθρο 51Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος…»

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δηλαδή νομοθέτησε για το υπουργείο του αυτό που πριν από μερικές ημέρες κατακεραύνωνε, σε μια αποθέωση πολιτικού μεταμορφισμού, ως σκανδαλώδες για το σύνολο των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών.

Υ.Γ. Η απάντηση του Ε. Βενιζέλου στο πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Δημοκρατίας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here