Ο αφρο-αμερικανικός μύθος της τηλεόρασης!

0
288

Ένας «Μπάτλερ» για την Όπρα Γουίνφρεϋ! Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα προβάλλεται η δραματική ταινία όπου πρωταγωνιστεί η Όπρα Γουίνφρεϋ «Ο μπάτλερ» του αφρο-αμερικανού σκηνοθέτη Λη Ντάνιελς, με τον βραβευμένο με Όσκαρ Φόρεστ Γουίτακερ.

Η υπόθεση βασίζεται πάνω στην αληθινή ιστορία του μπάτλερ Γιουτζίν Άλλεν, που υπηρέτησε ως μπάτλερ στο Λευκό Οίκο 8 προέδρους.

Από τον Χάρρι Τρούμαν μέχρι τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Στο έργο ο μπάτλερ ονομάζεται Σέσιλ Γκέινς, και υπηρετεί από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και μετά. 

Η Όπρα υποδύεται την αλκοολική γυναίκα του και ομολογουμένως she’s good, she’s really good! Η ζωή του μπάτλερ ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια, που μικρός ακόμη βλέπει τη μητέρα του να βιάζεται από τον ιδιοκτήτη της φυτείας όπου εργαζόταν μαζί με τον πατέρα του κι εκείνος να το αντιμετωπίζει στωικά, περνά στο Λευκό Οίκο, στέκεται στον πόλεμο του Βιετνάμ και στην ανεξαρτησία των μαύρων και σε άλλα σπουδαία γεγονότα που επηρέασαν την προσωπική και την οικογενειακή του ζωή, αλλά και την ιστορία των αφρο-αμερικανών τον 20ο αιώνα. 

Μαζί τους εμφανίζονται ακόμη, η Τζέην Φόντα ως Νάνσυ Ρήγκαν, η Βανέσσα Ρέντγκρεηβ, η Τζον Κιούζακ, η Μαράια Κάρεϋ, ο Κούμπα Γκούντινγκ τζ., ο Ρόμπιν Ουίλλιαμς ως Αϊζενχάουερ, ο Λέννυ Κράβιτζ και μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών. 

Το φιλμ πήρε ανάμικτες κριτικές, όμως η Όπρα- γυναίκα- θαύμα, τόκανε το θαύμα της. Πώς να γίνει διαφορετικά, αφού διαθέτει τόσες ικανότητες και ταλέντα, η μαύρη θεά της τηλεόρασης. 

Γυρνώντας πίσω το χρόνο

Η Όρπα (μετά ίσως από λανθασμένη προφορά, έγινε Όπρα) Γκέιλ Γουίνφρεϋ, ιδιοκτήτρια πια του καναλιού OWN (Oprah Winfrey Network), παρουσιάστρια της σούπερ επιτυχημένης εκπομπής «The Oprah Winfrey Show», ηθοποιός, επιχειρηματίας, εκδότης, παραγωγός της HARPO productions, κορυφαία αφρο-αμερικανή φιλάνθρωπος στα αμερικάνικα χρονικά, πολυβραβευμένη, με δημοκρατικό φρόνημα φανατική οπαδός του Ομπάμα, από τις τηλεπερσόνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο αφού η εκπομπή της – που είχε την υψηλότερη θεαματικότητα – διήρκεσε από το 1986 έως το 2011 που ίδρυσε το δικό της κανάλι, και η πλουσιότερη αφρο-αμερικανή του 20ου αιώνα, για την ακρίβεια η μοναδική δισεκατομμυριούχος της Βορείου Αμερικής, γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1954. 

Το τηλεοπτικό φαινόμενο Όπρα δεν έζησε από τη μικρή ηλικία της στα πλούτη. Μεγάλωσε φτωχικά, με στερήσεις, στο Κοσκιούσκο του Μισσισσιπή από ανύπαντρη νεαρή μητέρα, βιάστηκε στα εννέα της κι έμεινε έγκυος στα 14 της. 

Ο γιος της πέθανε μωρό ακόμη κι εκείνη κατά τα λεγόμενά της πάντα, στάλθηκε να ζήσει με τον άνθρωπο που αποκαλεί πατέρα της , έναν κουρέα στο Τέννεσσή, απ όπου απεφοίτησε και από το Πανεπιστήμιο. 

Παρ΄ όλη τη δύσκολη ζωή της, η Όπρα, σαν ονειροπόλα, δυναμική και προοδευτική Υδροχόος, δεν το έβαλε κάτω, βρήκε δουλειά στο ραδιόφωνο, όσο πήγαινε ακόμη στο γυμνάσιο, κι άρχισε να εκφωνεί τα νέα στα 19 της.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Πήρε ένα πρωινό τοκ-σώου σε τοπικό κανάλι του Σικάγο, κι από τελευταίο σε θεαματικότητα το έφερε στην πρώτη θέση , ίδρυσε δική της εταιρία παραγωγής και συνδικαλίστηκε. 

Η εξέλιξή της υπήρξε θεαματική και καμία άλλη δεν κατόρθωσε να φτάσει τη δόξα της. Η Όπρα όμως είναι και μεγάλη φιλάνθρωπος τόσο μέσα στην πατρίδα της όσο και εκτός συνόρων και υπέρμαχος κατά των ρατσιτσών.

Σχέση δίχως γάμο

Συζεί με τον 62άχρονο επιχειρηματία- επικοινωνιολόγο Γκράχαμ Στέντμαν από το 1986 και παρά το ότι δεν εμφανίζονται πολύ συχνά μαζί, έχουν μια πολύ ουσιαστική και ζεστή σχέση. 

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξή της απάντησε:

«Δεν είμαι μια παραδοσιακή γυναίκα, ούτε και η ζωή μου μέχρι τώρα υπήρξε έτσι. Αν παντρευόμαστε με τον Γκράχαμ, σίγουρα θα χωρίζαμε. Αν τον ρωτούσατε κι εκείνος το ίδιο θα έλεγε. Ο Γκράχαμ κρατά τις παραδόσεις, αλλά εγώ τον άλλαξα. Δεν μπορώ να κάνω τις υποχωρήσεις και τις θυσίες που πρέπει να κάνει μια σύζυγος. Δεν είμαι καλή σ αυτά, και πρόσθεσε: Το σπουδαιότερο επίτευγμά μου, ήταν η εκπομπή μου . Απορροφούσε όλη την ενέργειά μου. Αυτή ήταν η αληθινή αγάπη της ζωής μου». 

Κατηγορίες που της έφεραν δάκρυα

Όταν προ διετίας η Όπρα ανακοίνωσε ότι σταματά την εκπομπή της γιατί θα δημιουργήσει δικό της κανάλι, στο αποχαιρετιστήριο αφιέρωμά της η Μπάρμπαρα Γουώλτερς (μαθουσάλας των τοκ σώους κι αυτή – σε κανένα άλλο κράτος εκτός από τη χώρα μας δεν έχουν το κόμπλεξ της ηλικίας, ειδικά στα τοκ σώους, αν κάποιος παρουσιαστής είναι καλός στη δουλειά του η εμφάνιση δεν μετράει, τα μανεκέν δεν έχουν πέραση….) μέσα από την συχνότητα του ABC, η Όπρα παίρνοντας τη θέση της καλεσμένης έπρεπε να απαντήσει και σε ερωτήματα που αφορούσαν την προσωπική της ζωή. 

Στο ερώτημα όμως για τις φήμες που κυκλοφορούσαν πως είναι γκέι κι έχει δεσμό με την επί χρόνια στενή φίλη της και αρχισυντάκτρια του περιοδικού της «Ο» The Oprah Magazine, Γκέιλ Κινγκ, δεν άντεξε, λύγισε, ξέσπασε σε κλάματα, τα οποία και δικαιολόγησε με τη σκέψη ότι μάλλον δεν το έχει πει ποτέ στην ίδια: «Η Γκέιλ είναι η μητέρα που ποτέ δεν είχα. Είναι η αδελφή που ο καθένας θα ήθελε. Είναι η φίλη που αξίζει ο καθένας. 

Δεν γνωρίζω κανέναν πιο καλό άνθρωπο από εκείνη», ομολόγησε η Γουίνφρεϋ, «Έχω πει αρκετές φορές ότι δεν είμαστε γκέι. Δεν είμαι λεσβία. Δεν είμαι ούτε στο περίπου λεσβία. Και ο λόγος που με εκνευρίζει όταν ακούω κάτι τέτοιο είναι γιατί αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος πρέπει να πιστεύει ότι λέω ψέματα. Επίσης, γιατί να ήθελα να το κρύψω; Δεν έχω συνηθίσει να ζω έτσι στη ζωή μου εγώ», τόνισε η Γουίνφρεϋ βρίσκοντας ξανά τη σιγουριά της. 

Η τσάντα του περασμένου καλοκαιριού

Κι ένα ευτράπελο που συνέβη το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Γενεύη. Η μπιλιοναίρ τσαρίνα της ΤΙΒΙ, αμακιγιάριστη με σπορ εμφάνιση σε ταξίδι της στη Ζυρίχη μπήκε σε μια μπουτίκ και ζήτησε να δει μια πανάκριβη σινιέ τσάντα. 

Η πωλήτρια που δεν την αναγνώρισε τις έδειχνε άλλες πιο φθηνές τσάντες, από τη συλλογή της Τζέννιφερ Άνιστον, νομίζοντας πως δεν μπορεί να πληρώσει. Σάλος στα μήντια και στο διαδίκτυο. Και η Όπρα είπε: «Δεν πειράζει, μπορώ να την αγοράσω από το Λονδίνο». 

Η Όπρα διαθέτει πολλά σπίτια ανά τον πλανήτη. Στην Αμερική μένει στο Μοντεσίτο της Καλλιφόρνια και λατρεύει τα κόκερ σπάνιελ. Τα τελευταία νέα είναι πως στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα που γίνεται από 30 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου του 2014 θα της απονείμουν για το ρόλο της στην ταινία «Μπάτλερ» το Montecito Award, που πέρσι πήρε ο Ντάνιελ Ντέη Λιού, ενώ θα είναι υποψήφια Β’ Γυναικείου ρόλου και στα Όσκαρ. 

Συνωστισμός φέτος για τον Mr. Oscar…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here