Ο Διονύσης Τεμπονέρας στο «tvxs.gr» για Εργασιακά: «Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται κυνικά την πανδημία για να φέρει ότι δεν τόλμησαν ούτε τα μνημόνια».

0
400

Περισσότερη δουλειά για μικρότερες απολαβές και με μειωμένες δυνατότητες αντίδρασης μέσω της συνδικαλιστικής δράσης είναι σύμφωνα με τον Εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα το πλαίσιο που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση.

«Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα σε εποχές προ-δημοκρατικές θα έλεγα, κι άρα δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος επ’ αυτού»…τονίζει ο κ. Τεμπονέρας που βλέπει το σχέδιο ως επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα σε ένα ήδη δύσκολο Οικονομικό Περιβάλλον:

«Είναι σκανδαλώδες κατά τη γνώμη μου ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα αντεργατικό νομοσχέδιο τη στιγμή που η ανεργία σκαρφαλώνει στο 21%, μία στις 3 επιχειρήσεις με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του λουκέτου και χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με το επίδομα των 534 ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τεμπονέρας βλέπει ένα πλέγμα τριών σημείων που αφορούν στα ωράρια εργασίας: Τις υπερωρίες που θα συμψηφίζονται με ημέρες άδειας, την αύξηση του πλαφόν υπερωριών και την επέκταση εργασιών και επιχειρήσεων για τις οποίες θα επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές.

«Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες, με τις επιπλέον του 8ώρου ώρες εργασίας να μην πληρώνονται αλλά να συμψηφίζονται με ημέρα αδείας ή ρεπό. Είναι σαφές πως θα έχουμε περισσότερη δουλειά για τους εργαζόμενους για μικρότερες απολαβές»…σημειώνει ο εργατολόγος.

«Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με την αύξηση του πλαφόν υπερωρίας θα μειώσει το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις εις βάρος των εργαζομένων. Μένει να δούμε το τελικό κείμενο όμως αυτό είναι το πνεύμα του σχεδίου»…επισημαίνει.

Πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι να αυξήσει το ανώτατο επιτρεπτό αριθμό ωρών υπερωρίας στη βιομηχανία, από 48 ώρες ανά 6μηνο που είναι τώρα σε 60, όπως ισχύει για το εμπόριο και άλλους κλάδους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ρύθμιση για την επέκταση των εργασιών που θα μπορούν να εκτελούνται καθώς και των επιχειρήσεων που θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here