Ο Ερντογάν Ανατινάζει τις διερευνητικές πριν αρχίσουν: Στέλνει το Oruc Reis 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

0
558

Στην Υπέρτατη Πρόκληση αποφάσισε να προβεί η Τουρκία στέλνοντας το Oruc Reis, για έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα σε απόσταση 7,5 μιλίων από το Καστελόριζο και 21 μιλίων από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη νέα παράνομη Navtex που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής οι έρευνες θα γίνουν από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου, σαφέστατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Το Oruc Reis θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πλοία Ataman και Cengiz Han.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει τίποτε και ότι οι όποιες απειλές-χάδια διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το πρόβλημα το έχει πλέον η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία παρέσυρε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρουν τις αντιρρήσεις τους και να αποδεχθούν να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν ότι δεν θα τηρήσουν ούτε τα προσχήματα προσπαθώντας να ρίξουν στην Ελλάδα την ευθύνη, όπως επιχείρησαν να κάνουν πολλές φορές έως τώρα χωρίς επιτυχία.

Η κλιμάκωση της έντασης είναι ξεκάθαρη είναι μεγάλη και έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια στη Μπρατισλάβα και την υπόσχεση του πρώτου να προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως είχαν συμφωνήσει οι δυό πλευρές.

Επίσης, σημειώνεται μόλις δύο 24ωρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάς στην Άγκυρα για να ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες και η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στο διάγραμμα με πράσινο σημειώνεται η τελευταία πράνομη Navtex της Τουρκίας και με κίτρινο η σημερινή, που ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την τελική πρόκληση που όπως αποδεικνύεται ήταν από την αρχή ο στόχος.

ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΟ REUTERS ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Το Tουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ χθες Κυριακή Navtex η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20η Οκτωβρίου), μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση με την Ελλάδα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΠΩΣ Ανακοίνωσε ο απαράδεκτος Μεβλούτ Τσαβούσογλου την απόφαση για έξοδο του Oruc Reis.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ανακοινώσει για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ξανά το τουρκικό γεωτρύπανο για να δημιουργήσει κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Στις 5:15μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον) ο Τσαβούσογλου έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter αυτές τις δύο λέξεις: Oruç Reis.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα δώσει ημερομηνίες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει νέα κρίση στην περιοχή του Καστελόριζου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία «παίρνει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here