Ο Ευπατρίδης Νικήτας Κακλαμάνης προκαλεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Όχι στον όρο «Θαλάσσιες Ζώνες» γενικώς για τις «Διερευνητικές».

0
443

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real FM, ο Νικήτας Κακλαμάνης, που στα Εθνικά Θέματα ποτέ δεν «μάσησε τα λόγια» του, «άδειασε» κυριολεκτικώς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αντικείμενο των «Διερευνητικών» με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Νικήτας Κακλαμάνης-υιοθετώντας στο ακέραιο τη φρασεολογία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου-είπε ότι σε καμία περίπτωση οι «Διερευνητικές» με την Τουρκία δεν μπορούν να έχουν ως αντικείμενο τις «Θαλάσσιες Ζώνες» γενικώς.

Και εδώ είναι το μεγαλειώδες «άδειασμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει κάνει τον όρο «Θαλάσσιες Ζώνες»«σημαία», παίρνοντας τη σκυτάλη από την αλήστου μνήμης περίοδο Σημίτη. Δηλαδή «νεκρανασταίνοντας» τις κατάπτυστες συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, που ήταν συνέχεια της Προδοσίας των Ιμίων.

Και ο Νικήτας Κακλαμάνης κατέληξε, πάντα στη γραμμή Παυλόπουλου-Δένδια:

«Μία και μόνη διαφορά έχουμε με την Τουρκία. Την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών που εκπορεύονται από αυτή».

Ας τολμήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «επιπλήξει» τον Νικήτα Κακλαμάνη. Το αντίθετο θα συμβεί. Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα «επιπλήξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί η θέση του τελευταίου περί «Θαλάσσιων Ζωνών» γενικώς αποτελεί απαράδεκτη εθνική υποχώρηση και υπαναχώρηση και «δικαίωση» των πολιτικών αθλιοτήτων Σημίτη-Πάγκαλου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Οι θαλάσσιες ζώνες ως όρος περιλαμβάνει:

-Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα)

-Συνορεύουσα ζώνη

-Υφαλοκρηπίδα

-Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)

Οι θαλάσσιες ζώνες υπολογίζονται από την ακτή του παράκτιου κράτους και η αιγιαλίτιδα ζώνη μπορεί να εκτείνεται έως και 12 ναυτικά μίλια (νμ), η συνορεύουσα ζώνη έως και 24 νμ, η υφαλοκρηπίδα από 200 έως 350 νμ, ενώ η ΑΟΖ εκτείνεται μέχρι τα 200 νμ.

Σύμφωνα με την UNCLOS, το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχία μόνο στην αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα), ενώ στις λοιπές θαλάσσιες ζώνες (συνορεύουσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Η κυριαρχία ενός κράτους επί της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί καθεστώς άσκησης κάθε νομικού δικαιώματος ενός κράτους, δηλαδή σαν να είναι έδαφος του κράτους, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα παρέχουν στο παράκτιο κράτος σαφώς περιορισμένες δυνατότητες και είναι συγκεκριμένα, ανάλογα με τη θαλάσσια ζώνη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη ή όχι, κήρυξης της θαλάσσιας ζώνης. Εκ των τεσσάρων θαλασσίων ζωνών, η αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) και η υφαλοκρηπίδα είναι αυτοδίκαιες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή δεν απαιτούν κήρυξη, ενώ η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ απαιτούν κήρυξη.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ο Πρωθυπουργός ομιλεί και αναφέρεται σε θαλάσσιες ζώνες, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι:

-Ο όρος «θαλάσσιες ζώνες» δεν προβλέπεται από το δίκαιο της θάλασσας

Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) αποτελεί καθεστώς άσκησης κάθε νομικού δικαιώματος ενός κράτους, δηλαδή σαν να είναι έδαφος του κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here