Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς.

0
345

Σήμερα φιλοξενούμε ένα από τα «βαριά» ονόματα του καλλιτεχνικού μας χώρου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου του 1951, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του «Αμφιθέατρου» του Σπ. Ευαγγελάτου, συνεργάστηκε με το Ελεύθερο Θέατρο και την Ελεύθερη Σκηνή σε μια σειρά από επιτυχημένες επιθεωρήσεις, αλλά και με τη θεατρική εταιρία «Δεσμοί» της Α. Παπαθανασίου και το θέατρο Αποθήκη της Α. Γεωργούλη.

Πρωταγωνίστησε σε μεγάλα επιθεωρησιακά σχήματα στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Παρκ, Μινώα και Δελφινάριο. Του έχουν απονείμει το βραβείο ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ντάργουϊν. 

 Ως θιασάρχης ανέβασε πολλά έργα. Μία από τις εκπληκτικές ερμηνείες του ήταν στο «La Nonna» που τον απολαύσαμε και πέρσι, πρόσφατα σε…..αμίμητο ρόλο αστυνομικού ντετέκτιβ στο υπέροχο σήριαλ «Τρίχες» και αναμένουμε στις 2 Απριλίου 2015  να βρεθούμε στο πλήρως ανακαινισμένο «ΑΣΤΟΡ» στην πρεμιέρα της βραβευμένης με τρία βραβεία από το London Greek Film Festival ταινίας του (ταινία μυθοπλασίας – σκηνοθεσία – performer για τον Θεοδόση Πελεγρίνη) «ΠΑΝ-δη-ΜΙΑ» με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον τέως πρύτανη Θ. Πελεγρίνη σε διανομή της Weird Wave.

Η «ΠΑΝ-δη-ΜΙΑ» επίσης παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και πήρε τρία βραβεία, αλλά και μετά το Πάσχα στο θέατρο Βρετάνια στο έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας».

Μαζί μας ο Δημήτρης Πιατάς……

Κύριε Πιατά πείτε μας πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο; Υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια;

«Η οικογένεια μου, δεν είχε καμία σχέση με την καλλιτεχνία, ο μπαμπάς μου ήταν λογιστής και μόνο ο νονός μου, ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος ,ήταν ζωγράφος κινηματογραφικών αφισών και πιστεύω ότι είναι ο πρώτος που μου μεταδίδει το μικρόβιο, μέσα από τα παιδικά μου μάτια, βλέποντας να αναπαριστάνονται πρόσωπα κινηματογραφικών ειδώλων, όπως Γιουλ Μπρύνερ, Τζίνα Λολομπρίτζιντα, Ροσάνα Ποντεστά και τόσοι διάσημοι καλλιτέχνες του διεθνούς στίβου της τέχνης.»

Ξεκινώντας την καριέρα σας ποια ήταν τα όνειρά σας;

«Στην Δραματική Σχολή Εθνικού Θέατρου βρέθηκα εντελώς συμπωματικά. Δεν υπήρχε όνειρο, αναβολή από τον στρατό υπήρχε μόνο. Ακούγεται πεζό αλλά είναι η αλήθεια.»

Σας αντάμειψε η δουλειά σας; Οικονομικά και ηθικά;

«Ομολογώ ότι η ηθική ανταμοιβή ήταν σημαντικότερη από την υλική, στην καριέρα μου…παρά το ότι από την δουλειά μου στο θέατρο, εξακολουθώ να πληρώνω τους φόρους μου, για να είμαι ένας συνεπής πολίτης στην χρεωκοπημένη χώρα μου. Μην ξεχνάμε πόσοι άνεργοι και συνάδελφοι φυσικά, υπάρχουν»

Παλιά το θεωρούσαν τρέλα αν γινόσουν ηθοποιός. Τώρα με την κρίση, είναι τρελοί όσοι επιμένουν στο επάγγελμα;

«Το εύχομαι γιατί πρέπει να έχεις τρέλα για να το αγαπάς. Να σας ότι, όταν πρωτοεμφανίστηκα στα περιοδικά και στις αφίσες του τρόλεϊ με αφορμή μια επιθεώρηση στο θέατρο «Ορφέας», τρόμαξα και έβαλα τα κλάματα.»

Όποιο ρόλο κι αν υποδυθείτε το κάνετε τέλεια. Επάνω στη σκηνή είστε φαινόμενο. Τι σημαίνει ηθοποιός για σας;

«Είναι αλήθεια ότι είμαι τελειομανής και οι ρολόι μου στο θέατρο, φέρουν αρκετό προσωπικό ψάξιμο και αγωνία, αλλά από την άλλη, είναι ΕΥΤΥΧΙΑ να εργάζεσαι σε μια δουλειά…..που μόνο ΔΩΡΟ είναι.»

Έχετε συνεργαστεί σε πολλά έργα με υπέροχους συναδέλφους σας τι αποκομίσατε από αυτές τις συνεργασίες;

«Το θέατρο μου έδωσε την δυνατότητα, να γνωρίσω και να συνεργαστώ με ξεχωριστές προσωπικότητες, που πολύ δύσκολα θα συναντούσα σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που δικαιολογεί την καλλιτεχνική και τη φυσική μου παρουσία.»

Έχετε μια θαυμάσια σύζυγο και δυο πανέμορφες κόρες, που σας στηρίζουν και είναι πάντα δίπλα σας. Είναι δύσκολος ο ρόλος του συζύγου και του πατέρα όταν επαγγέλλεται καλλιτέχνης;

«Συνδυάζεται ο ρόλος καλλιτέχνης, πατέρας, σύζυγος, αν ξέρεις να τα ξεχωρίζεις.»

Τι βοηθάει στην ισορροπία μεταξύ οικογένειας και δουλειάς;

«Η ατομική μου ισορροπία, μεταφέρεται στην καλλιτεχνική ανισορροπία, με αποτέλεσμα …εκρηκτικό…»

Πως είναι ο Δημήτρης σαν άνθρωπος;

«Δεν μπορώ να απαντήσω για τον εαυτό μου…εξ άλλου είναι δουλειά των άλλων…και εγώ δεν μπορώ να είμαι άλλος….»

Η μία κόρη σας η Άννα έχει σπουδάσει Γλωσσολογία στο Μπέρκλεϋ, η μικρότερη η Ιωάννα είναι ηθοποιός. Συμφωνείτε με την επιλογή της;

«Είναι ενήλικη, πιστεύετε ότι μπορώ να επιβάλω άποψη, σε μια ενήλικη προσωπικότητα, όπως είναι η Ιωάννα;…αν…ναι!…πείτε μου τον τρόπο….»

Στους πολιτικούς μας τι θα είχατε να πείτε για την κατάσταση που βιώνουμε;

«ΤΙΠΟΤΑ…..γιατί δεν θα με ακούσουνε…»

Και τώρα μιλήστε μας για την «ΠΑΝ-δη-ΜΙΑ» σας. Τους συντελεστές, ένας εκ των οποίων είναι και ο τ. πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης, την υπόθεση, τι σημαίνει ο τίτλος που δώσατε και πως σκεφτήκατε εν μέσω κρίσης να κάνετε ταινία;

«Είμαι συγκινημένος από την διαθεσιμότητα των συναδέλφων μου στην συμμετοχή της ταινίας, που ήταν προσωπικό όραμα.

Θέλησα με χιούμορ να καταγράψω την χρεοκοπία της χώρας μου, χωρίς να κάνω ντοκιμαντέρ, με την βοήθεια του πρωταγωνιστή μου Θεοδόση Πελεγρίνη.

Νομίζω, ότι η κρίση που βιώνουμε, ήταν πρόκληση για δημιουργία εν θερμώ συναίσθημα που δεν θα είχες αύριο μετά την κρίση….Η ίδια ταινία θα το δείξει….

Πρόκειται για μία άκρως επίκαιρη μαύρη κωμωδία η οποία με δεύτερο τίτλο «ΟΛΑ-λοιπόν-ΕΝΑ»…..είναι η αυθαίρετη μετάφραση του ΠΑΝ σε ΟΛΑ, του αρχαϊκού «δη» που σημαίνει «λοιπόν» και το ΜΙΑ που μεταφράζεται σε ΕΝΑ».

Σας είδαμε στο Εθνικό Θέατρο στο έργο «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ, που είχε μεγάλη επιτυχία. Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτή τη περίοδο;

«Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε πρόβες για την επόμενη δουλειά μου, με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ, με το έργο του Φρήντριχ Ντύρενμαντ  «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» το οποίο θα ανεβεί στις 17 Απριλίου 2015.».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here