«Ο Μεγαλύτερος Άτλας που Δημοσιεύθηκε Ποτέ»!

0
311

Ο Οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο πρόκειται να δημοπρατήσει την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση του πιο πολυτελούς άτλαντα στην ιστορία των έντυπων χαρτών, του Atlas Major του Joannes Blaeu.

Το μεγαλύτερο και πιο ακριβό βιβλίο στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Atlas Major παραμένει το πιο μεγαλοπρεπές έργο του είδους του που κατασκευάστηκε ποτέ.

Δημοσιεύθηκε το 1662 και πρόκειται για την πρώτη έκδοση του θρυλικού άτλαντα, ενός αριστουργήματος της ολλανδικής Χρυσής Εποχής. 

Με εκτίμηση μεταξύ £240,000 και £320,000, ο Atlas Major θα παρουσιαστεί στη δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s με τίτλο «Travel Atlases, Maps and Natural History» στο Λονδίνο, στις 17 Νοεμβρίου 2015.

Ο Atlas Major καλύπτει το σύνολο του τότε γνωστού κόσμου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, αλλά με χωριστούς τόμους αφιερωμένους στην Αμερική και την Κίνα.

Για την περίοδο παραγωγής του, η χαρτογράφηση, η γεωγραφική έκταση και η δεξιοτεχνία του θεωρείται άνευ προηγουμένου.

Αποτελούμενος από 11 μεγάλους τόμους, που περιέχουν 594 χαραγμένους χάρτες, όλοι εξαιρετικά χρωματισμένοι στο χέρι με εξαιρετική λεπτομέρεια, και σχεδόν 3.000 σελίδες κειμένου, ο τεράστιος αυτός άτλαντας χρειάστηκε μια ολόκληρη ομάδα τεχνικών για την εκτύπωση και τη συρραφή του, η οποία εργάστηκε για πολλούς μήνες.

Πιστεύεται ότι έχουν παραχθεί μόνο 300 αντίτυπα, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν στα πιο σημαντικά πρόσωπα της Ευρώπης ως ένα απτό σύμβολο της καλλιτεχνικής, πνευματικής και εμπορικής δύναμης της Δημοκρατίας των Ηνωμένων Κάτω Χωρών.

Όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, μια έγχρωμη έκδοση του άτλαντα κόστιζε 450 φιορίνια, το ίδιο ποσό που χρειαζόταν για την αγορά ενός πίνακα ζωγραφικής του Ρέμπραντ εκείνη την εποχή.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου πατώντας ΕΔΩ……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here