Ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε την Παραχώρηση Ελληνικής ΑΟΖ σε Αίγυπτο και Ιταλία: Πήραμε 45% με την Αίγυπτο και 46% με την Ιταλία!

0
476

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην κοινοβουλευτική επιτροπή επιβεβαίωσε πως και στις δύο συμφωνίες η Αθήνα δέχθηκε να παραχωρήσει Εθνική κυριαρχία σε Κάιρο και Ρώμη, «δωρίζοντας» χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα Ελληνικής ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο υπουργός αποκάλυψε πως δόθηκε, αντί για 50-50, 45% στην Ελλάδα και 55% στην Αίγυπτο, σημειώνοντας πως το ίδιο «μοντέλο» ακολουθήθηκε και στη συμφωνία με την Ιταλία.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα παραχώρησε στην Αίγυπτο τουλάχιστον 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ, τα οποία μάλιστα βρίσκονται πάνω στην πλούσια σε κοιτάσματα «Λεκάνη του Ηροδότου».

«Πρόκειται για δήλωση και συμφωνία βουλήσεις δύο κυριάρχων κρατών» τόνισε και αναφέρθηκε στα ποσοστά του κάθε μέρους λέγοντας ότι:

«Η ΑΟΖ είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο πολύ κοντά δηλαδή, όπως και με την Ιταλία αντίστοιχα 46% Ελλάδα και 54% Ιταλία.

Πρόκειται για μερική οριοθέτηση και είναι πολύ κοντά και για συμφωνία ανατολικά του 28ου και δυτικά του 26ου μεσημβρινού. Οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας εξηγούν απολύτως το μέγεθος της Τουρκικής αντίδρασης. Το ‘εξηγούν’ βέβαια δεν σημαίνει ότι ‘δικαιολογούν’».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως επειδή ότι θα πει θα συνεκτιμηθεί στο κείμενο της συμφωνίας «Δεν θα παρασυρθώ σε ευρύτερες τοποθετήσεις και δεν θα απαντήσω σε πολλά που ελέχθησαν. Είμαι διαχρονικά στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορούν να αναλυθούν σε δημόσιες συνεδριάσεις γιατί αυτό θα ήταν βλαπτικό στα Εθνικά συμφέροντα».

Ο Νίκος Δένδιας, αιτιολογώντας την απουσία ρητής αναφοράς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στη συμφωνία με Ιταλία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here