Ο Νίκος «επιστρέφει» στην…Κύπρο!

0
319

Η στάση που κράτησε στο Κυπριακό ως υπουργός Εξωτερικών ήταν σίγουρα ξεχωριστή και τον έκανε δημοφιλή στην Κύπρο. Ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του καθεστώτος των Εγγυητριών Δυνάμεων και ακολούθως της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων ως συστατικό στοιχείο της επίλυσης του Κυπριακού.

Ήταν μάλλον και ο βασικός λόγος που η Αγκυρα σαμποτάρισε τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2017 στην Ελβετία. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί σε Ελλάδα και Κύπρο που βλέπουν και πάλι ευθύνη της Ελληνο-κυπριακής πλευράς για την αποτυχία.

Για όλους αυτούς πρωτίστως θα μιλήσει ο Νίκος Κοτζιάς στο ΡΙΚ στις 29.10.20 αλλά φυσικά και για τις διαβουλεύσεις στο Κρανς Μοντάνα.

Το γεγονός προαναγγέλλει ο Νίκος Κοτζιάς (Facebook) γράφοντας:

«Κάποιοι στην Ελλάδα, αρθρογράφοι της διαπλοκής και αριστερών εφημερίδων αντί να δουν τις συνέπειες της Τουρκικής κατοχής και το ότι η Τουρκία είναι αυτή που κάνει κουμάντο στο Κυπριακό, προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στην Κύπρο και τις κυβερνήσεις της. Ασφαλώς και οι τελευταίες έκαναν λάθη.

Αλλά άλλο λάθος και άλλο κατοχή. Αυτοί οι αρθρογράφοι στην επίθεση που κάνουν στον Ελληνισμό διαβεβαιώνουν τους πάντες ότι για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα ευθύνεται αποκλειστικά η Ελληνοκυπριακή πλευρά, άντε και η Ελλάδα».

Είναι βέβαιο ότι θα μάθουμε πολλά για τον Ιούλιο του 2018 και όχι μόνο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ετοιμάζει αποκαλύψεις για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Σε πολλά ρεπορτάζ έχει καταγραφεί η ευθύνη του Νίκου Κοτζιά για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά, που κατά πολλούς ήταν ο τελευταίος γύρος συνομιλιών κατά τον οποίο όλοι μιλούσαν για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Κοτζιάς, λοιπόν, έχει ενοχληθεί τα μάλα με αυτά τα ρεπορτάζ, ενώ είναι έτοιμος να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τις συζητήσεις και τη στάση ενός εκάστου των συμμετεχόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, μπορούν στις 29 του μηνός να συντονιστούν με το ΡΙΚ, όπου ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών θα τα πει όλα, όπως ανακοίνωσε με χθεσινή του ανάρτηση στο facebook, η οποία έχει ως εξής:

«Το αρνητικό αποτέλεσμα της εκλογής του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο είναι πριν απ’ όλα αποτέλεσμα της παρουσίας του Τουρκικού κατοχικού στρατού που δεν επιτρέπει τη λειτουργία στα κατεχόμενα μιας Δημοκρατίας δυτικού τύπου. Είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και άλλων μορφών εκβιασμών και παρεμβάσεων της Τουρκίας στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Κάποιοι στην Ελλάδα, αρθρογράφοι της διαπλοκής και αριστερών εφημερίδων αντί να δουν τις συνέπειες της Τουρκικής κατοχής και το ότι η Τουρκία είναι αυτή που κάνει κουμάντο στο Κυπριακό, προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στην Κύπρο και τις Κυβερνήσεις της. Ασφαλώς και οι τελευταίες έκαναν λάθη.

Αλλά άλλο λάθος και άλλο κατοχή. Αυτοί οι αρθρογράφοι στην επίθεση που κάνουν στον ελληνισμό διαβεβαιώνουν τους πάντες ότι για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρας Μοντανά ευθύνεται αποκλειστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά, άντε και η Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι: οι εκ των πραγμάτων αμέτοχοι της διαπραγμάτευσης, οι απόντες από το Κρας Μοντανά από που γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα; Πώς όλοι αυτοί ξεπλένουν με τόση ευκολία την Τουρκία, αλλά και τις τουρκοκυπριακές ηγεσίες;

Η άποψη της Ελληνοκυπριακής και Ελληνικής πλευράς, αλλά και του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ, όσων συμμετείχαν καλοπροαίρετα στις διαπραγματεύσεις, είναι καθέτως διαφορετική. Οι εκπρόσωποι της θεωρίας ότι φταίνε για όλα οι Ελληνοκύπριοι αναμασούν τα επιχειρήματα των Τούρκων, του Εϊντε που είχε και έχει πολλαπλούς δεσμούς με τους Τούρκους, καθώς και με τα παπαγαλάκια του στην Αθήνα, όπως, επίσης του τότε Βρετανού ΑΝΥΠΕΞ.

Όχι, όμως, του τότε Βρετανού ΥΠΕΞ και σημερινού Πρωθυπουργού του ΗΒ που στάθηκε κύριος σε εκείνη την ιστορία. Θα αναγκαστώ, λοιπόν, να πω δημόσια, τρία χρόνια μετά, το τι συνέβη το βράδυ που οδηγήθηκαν εξαιτίας του Βρετανού ΑΝΥΠΕΞ και του Τούρκου ΥΠΕΞ οι συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Στις 29 Οκτωβρίου 2020 θα τα πω στο ΡΙΚ.

Προσπάθησα να προστατεύσω τη διαδικασία και ανέχτηκα πολλά. Όμως η δημιουργία στην Αθήνα και στη Λευκωσία ενός μετώπου στήριξης του τουρκικού εθνικισμού και υπονόμευσης της θέσης της Κύπρου, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με το μέτωπο της αλήθειας και της ιστορικής πραγματικότητας.

Διαφέρουμε με αυτούς τους κύκλους σε ένα θεμελιώδες σημείο: Εγώ πιστεύω αυτά που είδα, είπα και άκουσα ο ίδιος μέσα στην αίθουσα διαπραγμάτευσης. Εκείνοι πιστεύουν την ηγεσία της Τουρκίας και του ανθρώπου της του Εϊντε.

Και αυτή είναι άλλη μια διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και στην πολιτική επιλογή στήριξης του Τουρκικού εθνικισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code