Ο Πατερναλισμός του Νίκου Αναστασιάδη και οι έξω-θεσμικές παρεμβάσεις του, που προκαλούν τον λαό…του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

0
456

-Πρόεδρος (ο…Αβέρωφ) με τον Κηδεμόνα του!

-Θέλετε να συνεχίσει ο Αναστασιάδης; Ψηφίστε Αβέρωφ Νεοφύτου!

Μια Πατερναλιστική τοποθέτηση του απερχόμενου Προέδρου, η οποία εκπέμπει νοοτροπία «Αυτοκράτορα»!

Τι θέλει να αναφέρει με αυτό που είπε; Ότι θα συνεχίσει (στην εξουσία) μέσω του Αβέρωφ Νεοφύτου; Ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος με τον κηδεμόνα του. Το είπε μέσα στον ενθουσιασμό του κλίματος της προεκλογικής συγκέντρωσης και για να πείσει τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους! Για να βοηθήσει τον υποψήφιο του κόμματός του!

Είναι προφανές πως δεν τον βοηθά κι αυτό το γνωρίζει, πρωτίστως ο ίδιος υποψήφιος Πρόεδρος. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά η εν γένει προσέγγισή του. «Μου λένε πολλές φορές, “πρόεδρε θα έπρεπε να συνεχίσεις”. Η απάντηση είναι μια. Θα συνεχίσω με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μόνο έτσι».

Αυτά ειπώθηκαν δημόσια και όχι τυχαία. Δείχνει τη νοοτροπία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λίγες εβδομάδες πριν την αποχώρησή του θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθημερινά, είτε με ένα μυστρί στο χέρι είτε με ένα ψαλίδι.

Κάνει αβέρτα κατάθεση θεμέλιων λίθων για έργα, που θα γίνουν και θα φέρουν τη σφραγίδα του και εγκαινιάζει κτίρια. Όλα αυτά στην εκπνοή της θητείας του, σε καθημερινή βάση, κυριαρχώντας στα δελτία ειδήσεων και στην τρέχουσα επικαιρότητα.

Όλο αυτό που παρακολουθούμε καθημερινά έχει να κάνει και με τις έξω-θεσμικές παρεμβάσεις του στις Προεδρικές εκλογές (και της Προέδρου της Βουλής και υπουργών) αλλά απορρέει και από την τοποθέτησή του ότι θα είναι παρών και μετά τις εκλογές. Ότι θέλει να συνεχίσει, να είναι εξουσία.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος ξεκίνησε τις παρεμβάσεις τον περασμένο Οκτώβριο σε φιλανθρωπικό δείπνο του Μελάθρου Αγωνιστών όταν είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους:

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, δεδομένου ότι όπως διαφαίνεται θα είναι ένας εκ των τριών συνεργατών μου, θα έχω την επιρροή έτσι ώστε αυτή η αγάπη να μεταλαμπαδευτεί και να συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο η κρατική συμπαράσταση».

Και έγινε, ως γνωστό, μετά την ομιλία αυτή ένας χαμός, που τον οδήγησε να επαναλάβει «όρκους» αφοσίωσης στην κομματική απόφαση. Και άρχισε τις προεκλογικές παρουσίες και παρεμβάσεις.

Με την ολοκλήρωση της δεκαετούς θητείας Αναστασιάδη, τελειώνει ο κύκλος των παλιάς κοπής πολιτικών. Νοοτροπίες και πρακτικές προφανώς και έχουν…μεταλαμπαδευτεί και στο πολιτικό προσωπικό.

Με την ολοκλήρωση της θητείας του -κι αυτό προφανώς το γνωρίζει εκ πείρας- «μετακομίζει» οριστικά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Και είναι ίδιον και της κοινωνίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος εν γένει, πως όταν σβήσουν τα φώτα θα φθίνει και η μνήμη. Η δεκαετία του θα αναφέρεται μόνο ως μέτρο σύγκρισης.

Ο επόμενος είτε θα την επικαλείται για τα καλά (σπανίζει να το κάνουν αυτό οι διάδοχοι) είτε θα του τα φορτώνει – ευθύνεται ή όχι – με τη γνωστή πολιτική ρήση: «Φταίνε για τα κακά οι προηγούμενοι». Ο ίδιος ο απερχόμενος Πρόεδρος το έκανε για χρόνια για τον προκάτοχό του και όχι μόνο την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του.

Το διακύβευμα στο σημερινό πολιτικό κάδρο είναι πώς θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών. Και για τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα, καθημερινότητας, που επείγουν αλλά και για τα μακροπρόθεσμα.

Αυτά, δηλαδή, που έχουν να κάνουν με το πελατειακό κράτος, με ένα χρεοκοπημένο κοινωνικό μοντέλο, που παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα φαύλο κύκλο, εξυπηρέτησης συμφερόντων. Το διακύβευμα είναι να αντιμετωπισθούν παθογένειες, που διαιωνίζουν την ακινησία.

Μακρύς ο δρόμος, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη, ανατρεπτική, προσπάθεια. Πολλά ζητούμε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here