Ο πειρατής του Χόλυγουντ και της καρδιά μας Τζόνι Ντεπ!

0
293

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του – το έχει πει κ ι ο φίλος του Μάρλον Μπράντο – κι αυτό το έχει αποδείξει με τους πολλούς κι ετερόκλητους ρόλους που έχει ερμηνεύσει.

Αναφερόμαστε στον μοναδικό Τζόνι Ντεπ, τον γνωστό και ως «Άνδρα των πολλών προσώπων και των πολλών καπέλων».

Ο τρομερός 1,78 ύψους «πειρατής της Καραϊβικής» (έκανε εισπράξεις 3 δις δολάρια) Τζακ Σπάροου έγινε ο αγαπημένος ήρωας, όπως κι ο «Ψαλιδοχέρης», κι ο Γουίλλυ Γουόνκα στο «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» (εισπράξεις 474 εκατ. δολάρια), κι ο Καπελάς στο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (εισπράξεις 1 δισ. δολάρια), κι ο «Τουρίστας» (εισπράξεις 278 εκατ. δολάρια), ακόμη κι ο δαιμονικός κουρέας «Σουήνη Τόντ». 

 Οι ταινίες του ξεπερνούν τα έσοδα των 3.1 δισ. δολαρίων εντός ΗΠΑ και 7.6 δισ. δολαρίων παγκόσμια. Ξεκίνησε από την τηλεόραση με αμοιβή 45.000 δολ. το επεισόδιο και κατέληξε να παίρνει 75 εκατ. δολάρια την ταινία.

Ποιος είναι- καριέρα- επιχειρηματίας

Ο Τζον-Κρίστοφερ Ντεπ ο ΙΙ γεννήθηκε στο Οουένσμπορο του Κεντάκι στις 9 Ιουνίου του 1963. Ο πατέρας του ήταν πολιτικός μηχανικός κι η μητέρα του σερβιτόρα και νοικοκυρά, με ρίζες στη φυλή Τσερόκι.

Ο Τζόνι, ήταν ο μικρότερος κι ο πιο σκανταλιάρης από τα τρία αδέλφια του, που λατρεύει . Λόγω της δουλειά του πατέρα άλλαζαν συχνά πόλη, μέχρι που εγκαταστάθηκαν στο Μιραμάρ της Φλόριντα όταν ο Τζόνι ήταν 7 ετών.

Ο πιτσιρικάς Ντεπ μισούσε το καινούργιο σπίτι κι εξ αιτίας του στρες που του δημιουργούσαν τα οικογενειακά προβλήματα, με τους γονείς του να τσακώνονται, αλλά και η εφηβεία άρχισε από αντίδραση να καπνίζει μόλις στα 12ά του, να δοκιμάζει ναρκωτικά, να γεμίζει το σώμα του τατουάζ, κάνοντάς τα είτε σε επαγγελματίες, είτε μόνος του μ ένα μαχαίρι.

«Το καλύτερο για μένα εκείνη την περίοδο ήταν να κλειδώνομαι στο δωμάτιο και να παίζω κιθάρα» εξομολογείται. Στα δεκαπέντε του οι γονείς του χώρισαν , προκαλώντας του μια τραυματική εμπειρία.

Στα 16 του τον έδιωξαν από το γυμνάσιο κι εκείνος εντάχθηκε στην μπάντα The Kids. Δυο εβδομάδες μετά ξαναγύρισε στο σχολείο αλλά ο διευθυντής τον συμβούλευσε να ακολουθήσει το όνειρό του καλύτερα, να γίνει ροκ σταρ

Το γκρουπ είχε επιτυχία, αλλά όχι τόση αφού ο Τζόνι αναγκαζόταν να κοιμάται για μήνες στο παλιό αυτοκίνητο ενός φίλου του. 

Στα 20 του γνώρισε και παντρεύτηκε την 25άχρονη μέηκ απ άρτιστ Λόρι Ανν Άλλισον αδελφή του μπασίστα και τραγουδιστή του συγκροτήματός. Μετακόμισαν μαζί με την μπάντα στο Λος Άντζελες, ελπίζοντας να βγάλουν χρήματα.

Κάτι που αποδείχθηκε δύσκολο. Ένα χρόνο αργότερα, η γυναίκα του τον γνωρίζει στον πρώην μπόυ φρεντ της, Νίκολας Γκέητζ. Ο Νίκολας καταλαβαίνοντας τις δυνατότητες του ελπιδοφόρου μουσικού τον συμβουλεύει να γίνει ηθοποιός και του συστήνει έναν μάνατζερ.

Ο Ντεπ πηγαίνει για Υποκριτική στο Λοφτ Στούντιο στο Λ. Α. και στη συνέχεια προσλαμβάνει προσωπικό δάσκαλο. Έπειτα από αρκετούς μικρούς ρόλους συμμετέχει δυναμικά στην ταινία τρόμου «Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες».

To 1985 μαζί με τους «The Kids» που διαλύθηκαν, τέλειωσε κι ο γάμος του. Παίρνοντας μέρος στην δημοφιλή τηλεσειρά «21Jump Street» υποδυόμενος ένα αστυνομικό, με το όμορφο πρόσωπό του γίνεται σε μια νύχτα ίνδαλμα της νεολαίας.

Όταν το συμβόλαιό του τέλειωσε το 1989 άνοιξε τα φτερά του για μεγαλύτερα πράγματα. Τα φιλμ διαδέχονταν το ένα το άλλο μ επιτυχία και τον Αύγουστο του 1993 με δυο συνεταίρους αγοράζει ένα κλαμπ για να προωθούν συγκροτήματα μουσικής, όπως και το δικό του το «P», αλλά λέγεται ότι ήταν και σημείο διακίνησης ναρκωτικών.

Το στέκι γίνεται μόδα στο Sunset Boulevard, αλλά το πλήττει ένα τραγικό γεγονός. Έξω από αυτό τον Οκτώβρη πεθαίνει ο Χοακίν Φοίνιξ από υπερβολική δόση. Η ζωή του Ντεπ αρχίζει να παίρνει την κατηφόρα, πουλά το μερίδιό του στην Αμάντα Φοξ κόρη του συνεταίρου του. Αυτό δεν έχει κανένα αντίκτυπο όμως στην καριέρα του. Οι προτάσεις δεν σταματούν.

Μάλιστα το 2004 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής Infinitum Nihil. Το 2011 παράγει το «The Rum Diary, το 2012 το «Hugo» του Σκορτσέζε , το 2013 το «Dark Shadows» του ταλαντούχου Τιμ Μπάρτον με τον οποίο και έχουν συνεργαστεί οκτώ φορές.

Διαθέτει επίσης αμπελώνα και οινοποιείο στο Σαιν Τροπέ μαζί με την πρώην σύντροφό του Βανέσσα Παραντί, bar-restaurant με τους Σων Πεν και Τζον Μάλκοβιτς το «Man Ray» στη Σανς Ελυζέ, εκδίδει βιβλία και έχει δισκογραφική εταιρία.

Για να αποφύγει τους φόρους στη Γαλλία επέστρεψε στην Αμερική. Το 2011 αγόρασε ένα εξοχικό Γεωργιανής εποχής το Burnahm Westgate Hall, στο Νόρφολκ της Αγγλίας με δεκατρείς κρεβατοκάμαρες. Εκτός από την έπαυλη στο Λ.Α. έχει και δικό του νησί στις Μπαχάμες

Οι γυναίκες της ζωής του

Λίγο μετά το χωρισμό του με την Άλλισον, γνωρίζει την ηθοποιό Σέριλυν Φεν την οποία αρραβωνιάστηκε για να χωρίσει λίγο αργότερα. Ακολούθησε ένα σύντομο ειδύλλιο με την ηθοποιό Τζένιφερ Γκρέη κι έπειτα ο δεσμός του με την Γουαϊνόνα Ράιντερ που γνώρισε στα γυρίσματα του «Ψαλιδοχέρη» , έργο που τον καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη.

Για απόδειξη της αγάπης του έκανε τατουάζ το: «Winona Forever». Πέντε μήνες μετά τη γνωριμία τους αρραβωνιάστηκαν. Ωστόσο λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1993 χώρισαν αφού οι γονείς της Γουαϊνόνα της απαγόρευσαν να τον παντρευτεί. Ο Τζόνι σβήνει το τατού και το κάνει «Wino Forever».

Βαδίζοντας το δρόμο της καταξίωσης και της δόξας συνδέθηκε με το μανεκέν Κέιτ Μος. Η σχέση τους ήταν θυελλώδης και οι καυγάδες τους ομηρικοί, μέχρι που τους έδιωχναν από τα ξενοδοχεία.

Το 1998 χωρίζουν και το 1999 γνωρίζει στη Γαλλία όπου γύριζε την ταινία «Ενάτη Πύλη» την ηθοποιό, τραγουδίστρια και μοντέλο Βανέσα Παραντί.

Αποκτούν δυο παιδιά , μετακομίζουν στη Γαλλία, μένουν μαζί 14 χρόνια και χωρίζουν το 2012. Πάλι σε γυρίσματα γνωρίζει την ηθοποιό Άμπερ Χαρντ την οποία και αρραβωνιάστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2013. Το αν θα γίνει γάμος δεν μπορώ να σας το πω, γιατί ο Τζόνι γενικά είναι απρόβλεπτος.

Επεισοδιακός και στοργικός

Ο Τζόνι έχει τσακωθεί πολλές φορές με παπαράτσι , αλλά είναι και ψυχούλα. Η κορούλα του που γεννήθηκε το 1999 υπέφερε από μια σπάνια αρρώστια, χρόνια.

Όταν επιτέλους έγινε καλά και βγήκε από το νοσοκομείο το 2007, ο Τζόνι φόρεσε το κοστούμι του Τζακ Σπάρροου πήγε στα άρρωστα παιδάκια και τους διάβαζε με τις ώρες παραμύθια, αλλά δώρισε και σχεδόν 2 εκατ. δολάρια στο νοσοκομείο.

Είπε πως από τότε που έγινε πατέρας έγινε καλύτερος άνθρωπος και στην προσωπική του ζωή και στη δουλειά του. Πως απέκτησε γερά θεμέλια και λόγο για να ζει.

Όταν ο Λάρι Κινγκ τον ρώτησε στην εκπομπή του αν πιστεύει απάντησε: «Πιστεύω στα παιδιά μου, πιστεύω ότι αν κάνεις το σωστό θα σου συμβούν καλά, αλλά η θρησκεία δεν είναι και το φόρτε μου».

Την αμοιβή του από την ταινία «Ο φανταστικός κόσμος του κυρίου Παρνάσσους», στην οποία έπαιρνε μέρος ο Χηθ Λέτζερ αλλά με το θάνατό του διακόπηκε και το ρόλο του πήρε ο Τζόνι, παραχώρησε στην κορούλα του Χηθ.

Το ίδιο έκαναν και οι συμπρωταγωνιστές του Τζουντ Λο και Κόλιν Φάρελ. Το μονόφθαλμο άλογό του στην ταινία «Ο μύθος του ακέφαλου Καβαλάρη» το υιοθέτησε για να μην το σκοτώσουν μετά.

Βραβεία

Έχει προταθεί για πολλά βραβεία και Όσκαρ έχει κερδίσει 1 Χρυσή Σφαίρα και 1 Screen Actors Guild Award for Best Actor, 1 SAG, 4 MTV, 12 People’s Choise Awards κλπ.

Το περιοδικό «People» τον ανακήρυξε δυο χρονιές τον πιο σέξι εν ζωή ηθοποιό, ενώ συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness ως ο υψηλότερα αμειβόμενος ηθοποιός με 75 εκ. δολάρια.

Φορά δυο δαχτυλίδια με νεκροκεφαλές για να του θυμίζουν ότι η ζωή δεν είναι αιώνια και πρέπει να χαιρόμαστε κάθε στιγμή. Γεννήθηκε με μια ανωμαλία στην όραση, και από το ένα μάτι του είναι ήδη τυφλός. «Η αμερικανική κουλτούρα μπροστά στην ευρωπαϊκή δεν είναι τίποτα, λέει, ελπίζω αργότερα να ζήσω στην Ευρώπη ήρεμος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here