Ο πολυτάλαντος Μάριος Ιορδάνου.

0
212

Από τη Δευτέρα 17 έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη στο πλαίσιο της εβδομάδας μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη με τίτλο «131 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΣ» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πεντέλης και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθετική επιμέλεια, μουσική και σύνθεση του Μάριου Ιορδάνου με τον ίδιο και τη Σοφία Καζαντζιάν που έχει κάνει και τις χορογραφίες.

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο και αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων από τα μεγαλύτερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη με κεντρικό κορμό την Ασκητική.

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, πρωτοπαρουσίασε το έργο με τεράστια επιτυχία στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εβδομάδα μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη, εκτός από τη θεατρική παράσταση «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…» περιλαμβάνει έκθεση με αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, προβολή της μικρού μήκους ταινίας «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ» του Μάριου Ιορδάνου, που ολοκληρώθηκε αυτήν την περίοδο με αναφορά στο Μύθο του Θησέα μέσα από την Ασκητική και ανάγνωση σε παιδιά του αριστουργηματικού παιδικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσσού» από τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εβδομάδας έχουν ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας». Η επιλογή του χώρου του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας δεν είναι τυχαία.

Έγκειται στην προσπάθεια διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του σημαντικού πολιτιστικού μνημείου. Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας είναι και πρέπει να παραμείνει σημαντική κοιτίδα πολιτισμού. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι, παράλληλα με την απόδοση φόρου τιμής στη Ζωή και το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη και της πολυαγαπημένης συζύγου του Ελένης, η γνωριμία και η ευαισθητοποίηση του κοινού γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο πολιτιστικό θησαυρό.

Η διακόσμηση των χώρων του Μεγάρου έγινε με την ευγενική προσφορά του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στους χώρους της Έκθεσης θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό για το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη.

Είσοδος ελεύθερη

Για τις παραστάσεις και την προβολή ταινίας είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας . Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων στο 2106131931

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (επειδή το θέμα αναρτάται σήμερα)

Παρασκευή 21/2: 18:00-22:00 ΕΚΘΕΣΗ
18:00-20:00 «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ»
21:00 «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…»

Σάββατο 22/2: 18:00 22:00 ΕΚΘΕΣΗ
18:00 «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…»
21:00 «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…»

Κυριακή 23/2: 10:00-20:00 ΕΚΘΕΣΗ
10:00-12:00 ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΕ GROUP ΠΑΙΔΙΩΝ
12:30-14:00 ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΕ GROUP ΠΑΙΔΙΩΝ
18:00 «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…»
21:00 «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here