Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών από το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας!

0
453

Στις 20.6.2014 παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ξέρω τι Ζητάω» από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας.

Από το Νοέμβριο του 2013 έως και τις 4 Ιουνίου 2014 οι καθηγήτριες του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας:

-κ. Αστράπελλου Ξανθή
-κ. Δούμα Θεοδώρα
-κ. Μπελίτση Αφροδίτη
-κ. Μουστάκη Ελένη και
-κ. Πάππου Βελουδία,

επιμορφώθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ξέρω τι Ζητάω» από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» με σκοπό να το εφαρμόζουν παράλληλα στους μαθητές του σχολείου τους.

Το πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω» είναι ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών / εξαρτητικών συμπεριφορών στους εφήβους.

Είναι αναγνωρισμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Γερμανία κ.α.

Μέσω τη εφαρμογής του προγράμματος οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής, όπως η αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων, η λήψη αποφάσεων, η στοχοθεσία και παράλληλα να ενημερωθούν με εγκυρότητα και υπευθυνότητα για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά) και εξαρτητικών συμπεριφορών.

Η υλοποίηση παράλληλα δύο προγραμμάτων στο Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Στην τελική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Κηφισιάς, οι μαθητές του προγράμματος όχι μόνο μας παρουσίασαν τα οφέλη που αποκόμισαν οι ίδιοι, αλλά κατάφεραν ακόμα και τους γονείς τους, τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους να μας ευαισθητοποιήσουν με επιχειρήματα και επιστημονικότητα στα θέματα των εξαρτήσεων.

Ειδικότερα είχαν δημιουργήσει μέχρι και ένα διαφημιστικό βίντεο, αναδεικνύοντας ότι η αγάπη μεταξύ ενός ζευγαριού μπορεί να νικήσει το κάπνισμα.

Πολλοί από τους γονείς αναρωτήθηκαν για ποίο λόγο δεν έγινε το πρόγραμμα και στο δικό τους παιδί! Στο σημείο αυτό, διευκρινίζουμε ότι για λόγους ποιοτικής διασφάλισης του προγράμματος, κάθε ομάδα μαθητών εφαρμογής του προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μαθητές.

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος των μαθητών ήταν τόσο μεγάλη στην αρχή που ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα συμμετοχής τους, που αναγκαστικά οι εκπαιδευτικοί τους προέβησαν σε κλήρωση.

'Όπως επισήμανε η κ. Φρυδά Ευαγγελία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας: «τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί τους υλοποιούσαν το πρόγραμμα στον εθελοντικό τους χρόνο, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Μόνο γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια!».

Παράλληλα ο κ. Κεϊσόγλου Στέφανος, Σύμβουλος μαθηματικών και παιδαγωγικών θεμάτων της Β΄ Αθήνας του Υπ. Παιδείας, ανέφερε: «ότι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του σχολείου σήμερα πλέον είναι η εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, όπως επιτάσσει και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα».

Η κ. Αλεξάκη Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω», εκπροσωπώντας το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», αφού ευχαρίστησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αποτέλεσαν και την ψυχή του προγράμματος, εξέφρασε και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της στους γονείς των μαθητών που εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία και επέτρεψαν να συμμετέχουν τα παιδιά τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απεύθυνε στην Διευθύντρια του σχολείου κ. Παυλάκου Δήμητρα, η οποία παρόλο που διευθύνει το μεγαλύτερο σχολείο στην Β΄ Αθήνας είναι σε θέση να υποστηρίζει , να ενθαρρύνει και να εμπνέει κάθε μαθητή της, κάθε εκπαιδευτικό της αλλά και κάθε φορέα σαν το Κέντρο μας στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Η Πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κ. Πετρέλλη Βιβή, εξέφρασε την υπηρηφάνεια της πού υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα στο σχολείο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κάθε συμμετέχοντα.

Η. Πιτίδη-Τριανταφύλλου Αγγελική, πρόεδρος Δ.Σ «ΠΡΟΝΟΗ», τα μέλη του Δ.Σ, καθώς και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας: η κ. Αλεξάκη-Αναστασοπούλου Αρχοντούλα – Κοινωνική Λειτουργός – οικογενειακή θεραπεύτρια, η κ. Αλεξάκη Βασιλική – Κοινωνική Λειτουργός – οικογενειακή θεραπεύτρια, η κ. Γιαννοπούλου Διονυσία – αν. επιστημονικά υπεύθυνη – οικογενειακή θεραπεύτρια και η κ. Μακαρώνη Σωτηρία – επιστημονικά υπεύθυνη – Ψυχολόγος Υγείας MSc, θα ήθελαν να συγχαρούν ιδιαιτέρως τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, διότι με τις δικές τους, πάνω από όλα προσπάθειες, η πρόληψη προχωρά μπροστά!

Για τούτο το λόγο και τους αφιερώνουμε για τη φετινή χρονιά τον εορτασμό της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Σας ευχαριστούμε!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε:

– Στο τηλ. 2108082673
– Στο e-mail: info@pronoi.org.gr
– Στο site: www.pronoi.org.gr

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Η Πρόεδρος
Δρ. Πιτίδη-Τριανταφύλλου Αγγελική
Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς
Σωτηρία Μακαρώνη
Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»
Ψυχολόγος Υγείας MSc – Ψυχοθεραπεύτρια. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here