Παρουσίαση του Νέου Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας!

0
200

Η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, με στόχο την ανάπτυξη και όχι οι πωλήσεις είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες προσθέτουν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι υποχρεωτικές με βάση τις αρχές λειτουργίας του νέου ταμείου, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Ας δούμε όμως τι αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων του νέου ταμείου, ώστε να αποφευχθεί η σπέκουλα από οποιαδήποτε πλευρά:

Γιατί διάρκεια 99 έτη;

Τα 99 έτη είναι συνήθης διεθνής πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους. 

Ο λόγος για τον οποίο η διάρκεια της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια του δανείου είναι γιατί ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο στόχος της εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στο πλαίσιο ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την «ανάπτυξη», ανέφεραν οι πηγές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια ζωής της εταιρείας, και άρα όσο πιο σύντομα είναι αναγκασμένη να αποδώσει μέρος των εσόδων της για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για επιδίωξη βραχυπρόθεσμων εσόδων (ιδιωτικοποιήσεις για άμεσες αποπληρωμές).

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε διευρύνοντας τον ορίζοντα λειτουργίας της εταιρείας, ώστε τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση (κατά την διάρκεια της παραχώρησης της για 99 χρόνια) και όχι από ιδιωτικοποιήσεις.

Ίσως αυτό είναι που ενοχλεί την αντιπολίτευση, ότι με ρητό τρόπο έχει γίνει σαφές στον νόμο (Άρθρο 190, παρ. 2α) πως «[…] η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας (ο Υπουργός Οικονομικών) […]. Εγκρίνει, […] το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της […] που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας […])».

Δεν ιδιωτικοποιούνται οι έξι ΔΕΚΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά, φυσικά, και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο ταμείο (θυμίζουμε: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ) σχετικά με τις οποίες έχει παραχθεί αδιανόητη παραπληροφόρηση. Οι ΔΕΚΟ αυτές δεν έχουν ενταχθεί στην εταιρεία για αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το σκέλος των εσόδων της εταιρείας που πηγαίνει στην απομείωση του χρέους αφορά μόνο τις υποχρεώσεις του Ν. 4336/2015 (τρίτη δανειακή σύμβαση). Μετά την κάλυψή τους, και συνεπώς για το υπόλοιπο της ζωής της εταιρείας, η λειτουργία της θα αφορά καθαρά αναπτυξιακούς στόχους.

Δεν μπαίνει όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο

Στην εταιρεία δεν περνάει όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αλλά ένα μέρος της ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών για τα οποία, πλέον, η ΕΤΑΔ θα έχει την αρμοδιότητα να κάνει διοικητικές αποβολές.

Στο άρθρο 188 ορίζονται οι άμεσες θυγατρικές της εταιρείας και στο παράρτημα Δ' ορίζεται ποιες ΔΕΚΟ περνάνε σε αυτό για διαχείριση -επαναλαμβάνουμε ότι πουθενά στον νόμο δεν προβλέπεται πώληση των ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο ταμείο!

Ποια διαφορά έχει η αξιοποίηση από την ιδιωτικοποίηση;

«Τεράστια η διαφορά!» αναφέρουν πηγές του υπουργείου, για να προσθέσουν: «Κατ' αρχάς μιλάμε για μακροπρόθεσμη διαχείριση. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία και, επαναλαμβάνουμε, δεν μπορούν να αποφασιστούν χωρίς την έγκριση του υπουργού».

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας εγκρίνεται από τον μοναδικό μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, και περιλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που παρέχονται από τον υπουργό Οικονομικών.

Τα έσοδα αφενός συμβάλλουν στην απομείωση του χρέους, αφετέρου διοχετεύονται σε επενδύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα!

Βέτο του υπουργού Οικονομικών

Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2). Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο επικεφαλής (πρόεδρος) του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας. Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β).

Ελληνική εταιρεία υπό ελληνικό δίκαιο

Το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της εταιρείας και δεν ασκεί τη διοίκησή της. Τη Διοίκηση ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί την εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190).

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α). Ρητή αναφορά στον νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους). Άρα «η Εταιρεία είναι ελληνική, η διοίκησή της είναι ελληνική, εδρεύει στην Ελλάδα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο», σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές

50-50 τα έσοδα για επενδύσεις και χρέος

Από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πηγαίνει το 50% για το χρέος και το 50% για την ανάπτυξη. Το ταμείο θα επενδύει στα ίδια τα περιουσιακά του στοιχεία από τα χρήματα που θα εισπράττει, προκειμένου να ανεβαίνει η αξία τους, και μετά θα τα πουλάει σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ.

«Οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις της εταιρείας και των θυγατρικών λαμβάνονται σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική της εταιρείας, η οποία εγκρίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Τέλος, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε απολύσεις ούτε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο εταιρεία, όπως αναφέρεται ρητά στον νόμο (άρθρο 197, παρ. 9).»

Υ.Γ. Αλέξης Τσίπρας – Για το Υπέρ-ταμείο vs ΤΑΙΠΕΔ.

{videobox}uzzGhVmbdlE{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here