ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με σκοτεινούς προϋπολογισμούς!…του Γ. Λακόπουλου.

0
461

Επί δεκαετίες ιλιγγιώδεις εισροές από το κράτος και μαύρο χρήμα, ασύδοτες δαπάνες, υψηλή μισθοδοσία…στελεχών και μηδέν έλεγχοι. Τραπεζική υπερχρέωση επί  Γ. Παπανδρέου-Κυρ. Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ως κυρίαρχα κόμμα της Μεταπολίτευσης διαχειριστήκαν ιλιγγιώδη ποσά, προερχόμενα από διάφορες πλευρές:

-Συνδρομές μελών, όταν υπήρχαν, κρατική επιχορήγηση, από όταν θεσπίσθηκε, κοινοτικές εισροές, για…έρευνα και μαύρες χρηματοδοτήσεις από επιχειρηματίες.

-Σαν να μην έφταναν αυτά προστέθηκαν και τα χρέη στις τράπεζες, στις οποίες είχαν πρόσβαση χωρίς καν στοιχειώδη κριτήρια.

Η πιο γνωστή μέθοδος δανεισμού ήταν να βάζουν εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Σαν να θέλει κάποιος να τον δανείσει η τράπεζα με εγγύηση το ενδεχόμενο κέρδος του από το λαχείο.

Δεν αποδόθηκε ποτέ λογαριασμός όχι μόνο  για το ύψος αυτών των μυθικών-αθροιστικά-εισροών, αλλά ούτε και για τον τρόπο που ξοδευτήκαν.

Τα κόμματα είχαν υψηλά έξοδα λειτουργίας, στα οποία σταδιακά προσέθεσαν και την…μισθοδοσία  πολιτικών στελεχών τους, εκτός των υπάλληλων. Π.χ. στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη μέλος του ΕΓ έπαιρνε μισθό…ένα εκατομμύριο δρχ.

Σταδιακά αυτό επεκτάθηκε σε πολλά πρόσωπα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως επί Γ. Παπανδρέου, με υψηλές αμοιβές. Καμιά σχέση με τα «επαγγελματικά στελέχη» του ΚΚΕ που έπαιρναν μισθούς…πείνας.

Τα χρέη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Τα δυο κόμματα δαπανούσαν τεράστια ποσά σε κάθε προεκλογική  περίοδο, για συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις, προεκλογική υλικό και μετακινήσεις ψηφοφόρων και πάσης φύσεως  εξαγορές.

Σε μια έρευνα του 2020 , τα δυο ελληνικά κόμματα βγαίνουν πρωταθλητές στα τραπεζικά δάνεια κομμάτων στην Ευρώπη. Ο Σύριζα τότε στην 14η θέση με χρέος 3, 9 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο σήμερα λέει ότι έχει αποπληρώσει.

Ταυτόχρονα φέσωναν και το κράτος. Ιδίως την «Ολυμπιακή», στην οποία δεν πλήρωναν ποτέ τα εισιτήρια που έπαιρναν, αλλά και την…ΕΡΤ για διαφήμιση.

Όπως και με τα έσοδα, ποτέ δεν παρουσιάσθηκαν οι ακριβείς δαπάνες του και τη κατανομή τους. Η μόνη φορά που υπήρξε έλεγχος ήταν το 2012 στο ΠΑΣΟΚ, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε πέντε ελεγκτικές εταιρίες και  έκαναν έλεγχο στην οικονομική διαχείριση της περιόδου Παπανδρέου και βρήκαν «παπάδες», όπως κυκλοφόρησε τότε. Αλλά το πόρισμα είναι κρυμμένο σε συρτάρια.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here