Πειρατική Απόβαση ανεμογεννητριών στην Τήνο…του Τάσου Σαραντή.

0
328

Εξαρτήματα τριών ανεμογεννητριών ξεφορτώθηκαν στην Τήνο με μια καταδρομική επιχείρηση διάρκειας τριών ημερών.

Αν και υπήρξαν καταφανείς παρανομίες, η Αστυνομία και το Λιμενικό δεν επενέβησαν, φρόντισαν όμως να κόψουν εκπρόθεσμα πρόστιμα σε πολίτες της Τήνου που αντέδρασαν, αλλά ακόμη και σε αμέτοχους!

Παραμονές Χριστουγέννων, εν μέσω αυστηρών περιορισμών και απαγορεύσεων εξαιτίας της πανδημίας και με μια καταδρομική επιχείρηση διάρκειας τριών ημερών υπό τη συνδρομή των αρχών, ξεφορτώθηκαν στην Τήνο εξαρτήματα τριών ανεμογεννητριών.

Αν και υπήρξαν καταφανείς παρανομίες, η Αστυνομία και το Λιμενικό δεν επενέβησαν, αλλά επέβαλαν εκπρόθεσμα πρόστιμα σε πολίτες που αντέδρασαν, ακόμη και σε αμέτοχους!

Πάνε αρκετοί μήνες όταν, σε περίοδο lockdown, η πρώτη βάση ανεμογεννήτριας για το Aιολικό Pάρκο στα Πράσσα της εταιρείας «Ενεργειακή Κυκλάδων» γέμισε μπετόν.

Οι μπετονιέρες για τη δεύτερη βάση πέρασαν «πάνω από τους Τηνιακούς», αφού εκείνη τη μέρα έγινε χρήση βίας από την Αστυνομία που συνέλαβε 9 πολίτες. Στις 18 Νοεμβρίου, και πάλι εν μέσω περιορισμών κυκλοφορίας, έπεσε το μπετόν και για την τρίτη βάση.

Και πάλι μέσα στο lockdown και μέσα στις γιορτές η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων παρέχει άδεια διέλευσης σε μεταφορικές εταιρείες από 15 έως 30 Δεκεμβρίου και για τις ώρες από 03.00 έως 07.00 τα ξημερώματα, για τις μεταφορές των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η διέλευση θα γινόταν από 7 χωριά του νησιού μέχρι να φτάσουν στο σημείο εγκατάστασης.

Το γεγονός προκαλεί τις αντιδράσεις των συλλόγων όλων των χωριών της διαδρομής, που μιλούν για παλιό και καταπονημένο οδικό δίκτυο και για προβλήματα που πιθανόν να προκληθούν. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Τήνου αρνείται να δώσει άδεια διέλευσης στο κομμάτι της διαδρομής που αποτελεί δημοτικό οδικό δίκτυο.

Ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου φτάνει στο νησί το πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα» με εξαρτήματα ανεμογεννητριών, αφού προηγουμένως είχε απενεργοποιήσει παράνομα το στίγμα του (Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού πλοίων-AIS) επί τρεις ώρες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, τα πλοία που πλέουν και καταπλέουν σε λιμάνια άνευ στίγματος «παρουσιάζουν δυνητικό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα ή συνιστούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα».

Παρ’ ότι η οδηγία είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία με τονάζ άνω των 300 τόνων – και το «Παναγία Παραβουνιώτισσα» έχει τονάζ 801 τόνους – το Λιμεναρχείο Τήνου δεν αντιλαμβάνεται κάποια παρανομία.

Ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου το ίδιο πλοίο μπαίνει ξανά στο λιμάνι του νησιού με κλειστά τα φώτα τουπου ανάβει όταν προσεγγίζει στην αποβάθρα, έχοντας παραπάνω ταξιδέψει πάνω από 9 ώρες και με κλειστό το στίγμα του – για να ξεφορτώσει τη δεύτερη ανεμογεννήτρια!

Και πάλι δεν διαπιστώνεται καμία παρανομία, ενώ παραβλέπεται παντελώς το γεγονός ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την αποκλεισμένη λόγω κορωνοϊού Ελευσίνα σε ένα νησί που εδώ και βδομάδες δεν έχει κρούσματα, αλλά ούτε και νοσοκομείο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here