Πληρώνουμε το ακριβότερο Ρεύμα με εντολή Μητσοτάκη-Δεν θα το δεις σε κανένα ΜΜΕ…του Αυγερινού Χατζηχρυσού.

0
331

Μπορεί να πληρώνουμε το ακριβότερο Ρεύμα στην Ευρώπη στον κόσμο, αλλά τουλάχιστον έχουμε Άριστους να μας κυβερνούν…

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παραπονεθείτε ότι δεν μπορείτε να πληρώσετε το λογαριασμό του Ρεύματος, τουλάχιστον να νιώσετε υπερήφανοι ότι η Ελλάδα έχει στην διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας στα Βαλκάνια, αλλά και στις σχετικές ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη.

Αυτούς τους διοικητές τους πληρώνουμε με 1.000 ευρώ την μέρα, δηλαδή όσο 2 μηνιάτικα βασικού μισθού. Για να καταλάβετε την εικόνα μεγέθους, πριν το 2019, όλα τα μαζί τα διευθυντικά στελέχη και ο διοικητής της ΔΕΗ μας στοίχιζαν 214.768,86 ευρώ, ενώ σήμερα τόσος είναι ο ετήσιος μισθός του κάθε  στελέχους ξεχωριστά, με επιπλέον αυτοκίνητο, σοφέρ, ταξίδια και άλλα προνόμια!

Τουλάχιστον έκαναν καλύτερη δουλειά από τους προηγούμενους; Κοιτώντας τον λογαριασμό σας, δεν χρειάζεται να απαντήσουμε. Η εταιρία αύξησε τα έσοδα της, τόσο που και στην ΔΕΗ (4/6) και στον ΔΕΔΔΗΕ (16/12) δόθηκαν επιπλέον μπόνους ακόμη +/-100.000 ευρώ στο κάθε διευθυντή.

Δεν θα στο πουν σε κανένα ΜΜΕ…

Πως όμως αυξάνουν την τιμή του Ρεύματος χωρίς να αντιδρούν οι πολίτες;

Πρώτον, κατηγορούμε την διεθνή τιμή του Φυσικού Αερίου. Ναι πράγματι αυτό εξυπηρετεί, αλλά αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες περισσότερο από το φυσικό αέριο, οι οποίες είναι και πάλι φθηνότερες από την Ελλάδα που έχει και άλλες πηγές, όπως τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά.

Δεύτερον, κατηγορούμε τον φθηνό λιγνίτη, ότι είναι πολύ ακριβός και αν και τον παράγουμε στην Ελλάδα, δεν μειώνει τις τιμές. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ενώ λοιπόν σε όλες τις χώρες προσπαθούν να βάλουν στο δίκτυο πιο φθηνές πρώτες ύλες, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση κάτι που φαίνεται γιατί είναι φθηνότεροι από εμάς, στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς το αντίθετο (έχει πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει γαρ) και αυξάνει την παραγωγή στην πιο ακριβή μέθοδο.

Για παράδειγμα μια τυχαία μέρα (21/12) η Γερμανία έβγαλε 42% ρεύμα από Άνθρακα (πιο ρυπογόνο από τον λιγνίτη) η χώρα πρότυπο πράσινης ενέργειας Δανία 31%, η φθηνότερη στην Ευρώπη Πολωνία 80% και η Ελλάδα του επιτελικού κράτους 12% Λιγνίτη, υδροηλεκτρικά (σχεδόν δωρεάν) 25% και φυσικό αέριο στο αστρονομικό 54% (!).

Η φούσκα των τιμών…

Η Αγορά στην Ελλάδα, από την εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου είναι στρεβλή και έχουμε το σωστό μίγμα για κερδοσκοπία.

Οι τιμές των προϊόντων (και ενέργειας) δεν διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από τα δελτία ειδήσεων, μια κακοκαιρία, και funds ζητάνε από τους πολίτες 1.000 φορές το κόστος παραγωγής για τους πουλήσουν ρεύμα.

Όμως η ΔΕΗ έχει υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με σχεδόν δωρεάν ρεύμα και φθηνά λιγνιτικά, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι βιομήχανοι, η ΝΔ έθεσε σε λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου οι τιμές δεν καθορίζονται από το κόστος/κέρδος, αλλά από την κερδοσκοπία.

Δεν το έμαθες από τα ΜΜΕ: Με απόφαση Μητσοτάκη ακρίβυνε το Ρεύμα - Η Ελλάδα δεν εξαρτάται τόσο από Φυσικό Αέριο

Αλλά…επειδή και πάλι η ΔΕΗ ήταν φθηνότερη, ο νέος υπουργός, έβαλε και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αναγκάσει την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να μπει και αυτή στην αναπροσαρμογή (δηλαδή την σύνδεση της λιανικής τιμής που πληρώνουμε με τις διακυμάνσεις της χονδρικής) και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι στους λογαριασμούς που ανοίξαμε τον Οκτώβριο.

Δηλαδή το ρεύμα πλέον οι Έλληνες δεν το πληρώνουν σύμφωνα με το κόστος που παράγεται μόνον, αλλά από το κέρδος που απαιτούν οι κερδοσκόποι.

Και δεν έχει τέλος…

Στις 9 το πρωί της 16/12/2021 για πρώτη φορά οι παραγωγοί ζήτησαν τιμή 400€/MWh και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η τιμή εκτοξεύθηκε στα 425€/MWh!

Δηλαδή ότι γίνεται σε κάθε Χρηματιστήριο, στόχος είναι το κέρδος και όχι το κοινωνικό αγαθό. Και μαντέψτε, αυτό θα το δείτε στον λογαριασμό του Φεβρουαρίου. Γι αυτό η κυβέρνηση υποσχέθηκε αύξηση μισθού το…καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here