Ποίημα για την «Ντροπή της Ευρώπης»!

0
227

«Έφυγε» ο Günter Grass (1927-13 Απριλίου 2015)! Το ποίημα που αφιέρωσε στην Ελλάδα για την «Ντροπή της Ευρώπης»!……στηλιτεύει την πολιτική που ασκεί η Ευρώπη στην Ελλάδα, «την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού»!

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1999 στον Günter Grass!

Ο γερμανός νομπελίστας είχε παρέμβει το 2012 με την δύναμη της ποίησης, γράφοντας το «Europas Schade» ή «Ντροπή της Ευρώπης» αλλά κι αρθρογραφώντας με θέμα την Ελλάδα.

Σε μια γλώσσα που θυμίζει τα γερμανικά του 18ου αιώνα, μιας εποχής πνευματικής ανάτασης στη Γερμανία, όπου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποτελούσε σημείο αναφοράς, ο Günter Grass αναδεικνύει με το νέο ποίημά του μια άλλη διάσταση στην όλη συζήτηση για την Ελλάδα που πάει να θυσιαστεί στο βωμό των δημοσιονομικών πολιτικών – τη διάσταση ότι η συνοχή της Ευρώπης βασίζεται κυρίως σε κοινές αξίες και σε κοινές πολιτισμικές ρίζες, ιδιαίτερα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ακούστε ολόκληρο το ποίημα σε απόδοση:

{videobox}0K2-EVtVr-Y{/videobox}

Υ.Γ. ΔΗΛΩΣΗ του ΠτΔ κ. Πρ. Παυλόπουλου για τον θάνατο του Günter Grass.

Ο Günter Grass χάραξε στην σύγχρονη παγκόσμια – και ιδίως ευρωπαϊκή – λογοτεχνία ανεξίτηλα σύμβολα Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης.

Κι αυτό το βιώσαμε στον Τόπο μας εντελώς πρόσφατα, μέσα από απτά δείγματα ανυπόκριτου και ανιδιοτελούς Φιλελληνισμού, σε κρίσιμες για το Λαό μας στιγμές.

Για την Ελλάδα και τους Έλληνες το έργο του συνιστά πραγματική πνευματική παρακαταθήκη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here