ΠΟΙΑ εντέχνως ΔΕΝ ειπώθηκαν (και ΔΕΝ θα ειπωθούν) στις εκλογές: Η Κομισιόν Απαιτεί Μείωση Χρέους και (πολύ) Μεγάλα Πλεονάσματα!

0
234

-Τι ΔΕΝ είπε ο Κ. Μητσοτάκης  για να κερδίσει άνετα τις εκλογές!…

Οι πρώτες εκλογές τελείωσαν και οι δεύτερες πλησιάζουν με την διαφαινόμενη νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ να φαίνεται σχεδόν εξασφαλισμένη εκτός…πολύ συγκλονιστικού απροόπτου, αλλά υπάρχει κάτι που εντέχνως ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και τα υπόλοιπα κόμματα άφησαν να αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ειδικά η ΝΔ, απέφυγε να πει  στους ψηφοφόρους πως τα μέτρα στήριξης θα λάβουν τέλος με την έναρξη της νέας χρονιάς με εντολή της Κομισιόν η οποία μάλιστα θα δημοσιοποιήσει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2024 που θα είναι ξεχωριστές για κάθε κράτος!

Ως βασική γραμμή προβλέπεται η διασφάλιση της καθοδικής πορείας του χρέους τα επόμενα χρόνια ή η παραμονή του σε συνετό επίπεδο ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ!

Η Ελλάδα λόγω του υψηλού χρέους δεν εντάσσεται στον γενικό κανόνα με αποτέλεσμα να υποχρεούται από φέτος στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ υπάρχει και η εκκρεμότητα σχετικά με την διαχείριση του υπερβάλλοντος «ταμειακού» χώρου.

Σημειώνεται ότι ήδη η Κομισιόν έχει εκδώσει εκθέσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους και για πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ.

Το φθινόπωρο θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα, ενώ θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όμως το φθινόπωρο οι…εκλογές θα έχουν τελειώσει και θα είναι πλέον αργά για δημόσιες συζητήσεις. Επίσης θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι πάντα επώδυνες για αυτούς.

Το ότι συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνει πως αν δεν γίνουν, θα σταματήσει και η χρηματοδότηση της χώρας.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ένα Διαφορετικό Είδος Μνημονίου.

Πάντως, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Αθήνα εμφανίζεται να έχει προεξοφλήσει το μέγεθος της προσαρμογής αναθεωρώντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης στον προϋπολογισμό για 0,7% του ΑΕΠ.

Για τα επόμενα έτη ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026, με τη λιτότητα το τελευταίο έτος να ξεπερνά σε ύψος τα 6 δις ευρώ.

Λέμε λιτότητα διότι αυτό είναι το άλλο όνομα για τα πλεονάσματα.

Τα νέα πλεονάσματα αλλά και οι οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες που μπαίνουν στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας καθιστούν δύσκολο το πρόγραμμα παροχών της νέας κυβέρνησης, καθώς μόνο με ανατροπές μέτρων και με αλλαγές στο μείγμα των φόρων θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Με δεδομένο ότι και για το 2023 ισχύει η ρήτρα διαφυγής, πρακτικά είναι η τελευταία χρονιά που το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον αρχικό στόχο 0,7% του ΑΕΠ και στον τελικό 1,1% του ΑΕΠ που φθάνει το 0,4% του ΑΕΠ ή στα 880 εκατ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα, θα μπορεί να διατεθεί για νέα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τονίζουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2024, που θεωρείται έτος-γέφυρα για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εν ολίγοις, ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έταξε μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών. Από που θα προκύψουν αυτά;  Η ΕΕ θα ζητήσει «αίμα» και μάλιστα εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει σοβαρές οικονομικές διαταραχές σε όλο τον πλανήτη.

Κάποιος δε λέει την αλήθεια λοιπόν και την κρύβει επιμελώς. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι οι ΗΠΑ, να έχει την πολυτέλεια να τυπώνει αφειδώς χρήμα ή τουλάχιστον να συζητάει πόσο να αυξήσει το όριο χρέους της.

Υ.Γ. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει το «pronews»: «Δεν αποδεχόμαστε τα προεκλογικά μέτρα Κ. Μητσοτάκη-Σταματήστε τα Προγράμματα Στήριξης»!

Εκλογές 2023: Γαλάζιες εξαγγελίες για μισθούς στην Ελλάδα όπως των Ευρωπαίων - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

-Δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα που υποσχέθηκε η ΝΔ.

-Επιμένει στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Λίγη ώρα μετά το άρθρο του «pronews.gr» το οποίο τονίζει ότι τα όσα υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων) πριν της εκλογές, δεν προκύπτουν από πουθενά, η ίδια η Κομισιόν έρχεται για να μας επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε τα επιπρόσθετα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026.

Τo Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σάββατο 29 Απριλίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο κείμενο:

«Σημειώνεται ότι καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν περιλαμβάνονται τυχόν που έχουν ανακοινωθεί, ενώ παραμένει ο στόχος του 0,7% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………

Υ.Γ.1. «Παγώνουν» έως και το 2027 οι αυξήσεις μισθών που υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης!

Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την ανεργία…

-Στον «πάγο» οι τριετίες για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη…

«Σκληρά» προσγειώνει την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πραγματικότητα η Κομισιόν, η οποία, μέσω της έκθεσής της, «παγώνει» έως το 2025 την αύξηση στους μισθούς που είχε υποσχεθεί η ΝΔ πριν τις εκλογές του Μαΐου, ενώ αναμένεται να το πάει μέχρι και συγκεκριμένα στο τέλος του 2027.

Συγκεκριμένα το στον «πάγο», τουλάχιστον για την επόμενη διετία, μπαίνει κάθε συζήτηση για την αύξηση των κατώτατων αμοιβών μέσα από τις τριετίες μετά την εαρινή Έκθεση της Κομισιόν αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat αντίστοιχα) η ανεργία υποχώρησε στο 10,9%, µε τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται πλέον σε 508.744 άτομα, η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για τη χώρα µας δεν «βλέπει» άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Στον αντίποδα, προβλέπει αργή μείωση, μόλις στο 11,8% έως το 2024!…

Και βέβαια κανείς φορέας δεν υπολογίζει στις μετρήσεις του τους χιλιάδες νέους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, φαινόμενο που μείωσε άρδην την ανεργία στην Ελλάδα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here