Ποιοι σκότωσαν το Ενεργειακό-Γεωπολιτικό σχέδιο EastMed;…του Γιώργου Αδαλή.

0
469

Μια από τις δεσμεύσεις της ΝΔ ως αντιπολίτευση ήταν ότι θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και θα προωθήσει την κατασκευή του αγωγού EastMed. Πράγμα πολιτικά εύκολο αφού και η τότε κυβέρνηση Τσίπρα, υπερθεμάτιζε.

Όταν η ΝΔ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, η δυναμική γύρω από τα ενεργειακά είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων. Το Μαξίμου, όμως, στην κρίσιμη στιγμή έκανε αυτό για το οποίο κατηγορούσε τον Τσίπρα: Μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα!

Ο EastMed αποτελεί το πρωτότοκο παιδί της σχέσης που ανέπτυξε ο Νετανιάχου με τον Σίσι, αν και η ιδέα κυοφορούνταν μερικά χρόνια πριν επικρατήσει ο Σίσι στην Αίγυπτο. Ο αδύναμος κρίκος έμοιαζε να είναι η Κύπρος. Όμως, η Κύπρος στον τομέα των υδρογονανθράκων έκανε όλα όσα έπρεπε και κατάφερε πολλά περισσότερα από ό,τι περίμεναν οι Αγορές.

Ο επόμενος αδύναμος κρίκος ήταν η Ελλάδα, μιας και το 2015 προέκυψε αριστερή κυβέρνηση, η οποία ιδεολογικά δεν φαινόταν να γοητεύεται από τέτοιες γεωπολιτικές ιδέες και επενδύσεις.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αν και πέρασε τα μύρια κύματα επί Τσίπρα, εν τούτοις έσπασαν οι πολιτικές αγκυλώσεις και εδραιώθηκε το EastMed forum με σκοπό την συμμαχία Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδος-Κύπρου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Έτσι θεμελιώθηκε η ιδέα της κατασκευής ενός αγωγού που θα αποτελέσει αντίβαρο τόσο στον Γερμανο-Ρωσικό Nord Stream II όσο και σε άλλους.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας μόνο προς το τέλος του 2019 βγαίνει από το καβούκι του κι αρχίζει έναν μεγάλο κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων, με χώρες τις οποίες είχαμε ξεχασμένες διπλωματικά! Μάλλον αναγκάστηκε, αφού στο τέλος Νοεμβρίου 2019, η Τουρκία υπογράφει με τον Σάρατζ το παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η αντίδραση στην πειρατική κίνηση των Τούρκων ήταν άμεση. Την Πέμπτη 02/01/2020 συναντώνται σε πανηγυρικό κλίμα οι Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου για μια ιστορική συμφωνία.

H Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, ενώ στην τελετή είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Προφανώς στη ΝΔ ήθελαν να δείξουν ότι η συμφωνία αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακρόπνοης πολιτικής, για την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα.

-Ενεργειακή συμμαχία

-Ο ρόλος της Γαλλίας

-Η παρέμβαση Ντόκου

-Γερμανία, EastMed και καλώδιο!

Ήταν, όμως, μεγάλη διπλωματική νίκη της Γερμανίας, η οποία – όπως έχω εξηγήσει σε άλλα άρθρα μου δεν επιθυμεί την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου Ελλάδος και Κύπρου.

Επιπρόσθετα, δεν επιθυμεί τον EastMed, αλλά πιέζει Ισραήλ και Αίγυπτο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Με άλλα λόγια, θα συνδεθεί σαν «ράμμα» πάνω στα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα του Βερολίνου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here