ΠΟΙΟΣ έκανε το Σαμποτάζ στον Nord Stream 1;;

0
193

Ο Δ. Λιάτσος μεταδίδει από τη Μόσχα και τον ΙΔΕΩΧΩΡΟ…

Ο Δημήτρης Λιάτσος μεταδίδει από τη Μόσχα και από το στούντιο του ΙΔΕΩΧΩΡΟΥ  τις εκτιμήσεις των Ρώσων για το σαμποτάζ που έγινε στους αγωγούς του Nord Stream.

Η Μόσχα δείχνει ξεκάθαρα προς τις ΗΠΑ.

Μιλά για την παγίδευση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και για τα δημοψηφίσματα που έγιναν στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Υ.Γ. TAGESSPIEGEL: «Ο Nord Stream 1 ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα»…λένε οι Γερμανοί.

Οι Γερμανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας φοβούνται ότι o αγωγός Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η Γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Δολιοφθορά αγωγών Nord Stream 1 και 2: «Ο αγγλο-αμερικανικός άξονας είναι αυτός που επωφελείται» – Pronews.gr

Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και άλλες πλευρές. Σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν και τις δύο γραμμές εκτός λειτουργίας για πάντα. Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα»…ανέφεραν.

Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε. μίλησαν νωρίτερα (ευθέως ή εμμέσως) για σαμποτάζ στους δύο αγωγούς. Σχετική δήλωση έκανε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ για «σκόπιμη ενέργεια» έκανε λόγο ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αμφότεροι δείχνοντας προς την πλευρά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο ότι επίκεινται επιθέσεις σε αγωγούς αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το Spiegel.

Forbes: Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τον ρώσικο αγωγό Nord Stream, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Πολωνίας - Τι είχε πει ο Μπάιντεν - Αγώνας της ΚρήτηςΑγώνας της Κρήτης

Τις παραπάνω κατηγορίες, όπως αναμενόταν, απέρριψε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πεσκόφ να υπογραμμίζει ότι είναι «βλακώδες και παράλογο» να κατηγορείται η Ρωσία για τις διαρροές.

Υ.Γ.1. Πολωνός Ευρωβουλευτής ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την καταστροφή του Nord Stream!

Ο Πολωνός Πρόεδρος της αντιπροσωπείας ΕΕ-ΗΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν, «ευχαριστεί» τις ΗΠΑ για την υποτιθέμενη επίθεση δολιοφθοράς στους αγωγούς Φυσικού Αερίου Nord Stream.

Κορυφαίος Πολωνός πολιτικός ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την καταστροφή του Nord Stream!

Ο πρώην Yπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Radek Sikorski, απέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δολιοφθορά δύο αγωγών, του Nord Stream 1 και 2, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

«Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ»…έγραψε ο Σικόρσκι στο Twitter.

Ο Sikorski διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2005-2007 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Υφυπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Ο Nord Stream 1 και 2 βρίσκονται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πέρυσι, αλλά η Γερμανία δεν το άνοιξε ποτέ επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Stanisław Żaryn, κατήγγειλε τον ισχυρισμό του Sikorki στο Twitter ως «Ρωσική προπαγάνδα», αποκαλώντας τον ισχυρισμό του:

«Συκοφαντική εκστρατεία κατά της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Δύση για επιθετικότητα κατά των NS1 και NS2.  Η πιστοποίηση των Ρωσικών ψεμάτων αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Πολωνίας. Τι πράξη ωμής ανευθυνότητας!».

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή της και η Eκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία αναρωτήθηκε εάν η συγκεκριμένη δήλωση του πολωνού πολιτικού συνιστά ομολογία τρομοκρατικής ενέργειας για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Πηγή REUTERS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here