ΠΟΙΟΣ ο λόγος που τα ψυγεία σήμερα κλείνουν με μαγνήτη;;

0
343

Μπορεί τελευταία να είναι πολύ στη μόδα τα vintage ψυγεία, αλλά ευτυχώς τους λείπει ένα θανατηφόρο χαρακτηριστικό που είχαν τα ψυγεία της εποχής του ’40 και του ’50.

Τα ψυγεία εκείνων των δεκαετιών είχαν φοβερό στιλ (όπως δείχνουν οι τόσες και τόσες αντιγραφές που γίνονται σήμερα από μεγάλες εταιρείες) αλλά είχαν ένα μοιραίο χαρακτηριστικό: άνοιγαν με το γνωστό χερούλι μόνο απ’ έξω.

Αυτό σήμαινε πως αν κάποιος για κάποιο λόγο κλειδωνόταν μέσα σε ένα ψυγείο, δεν υπήρχε κανένας τρόπος να βγει εκτός αν κάποιος το άνοιγε απ’ έξω.

Τη δεκαετία του ’40 και του ’50 τα ψυγεία «κλείδωναν» με το γνωστό χερούλι, με τον ίδιο τρόπο που κλείνει μια πόρτα.

Τη δεκαετία του ’50 παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα με παιδάκια που κλειδώθηκαν μέσα στο ψυγείο μην γνωρίζοντας τον κίνδυνο. Τα παιδιά αυτά παίζοντας σκέφτηκαν πως το να κρυφτούν μέσα στο ψυγείο θα ήταν μια καλή ιδέα. Δυστυχώς πολλά από αυτά δεν εντοπίστηκαν γρήγορα από τους γονείς τους με αποτέλεσμα να πεθάνουν κλειδωμένα μέσα στο ψυγείο από ασφυξία.

Το πράγμα γινόταν ακόμα πιο δύσκολο, αφού οι συσκευές έκλειναν με αεροστεγές σφράγισμα από καουτσούκ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους γονείς να ακούσουν τα παιδιά τους που φώναζαν για βοήθεια.

Τα ψυγεία ήταν υπερβολικά επικίνδυνα για τα παιδιά – και δεν το είχε σκεφτεί κανείς πριν βγουν στην αγορά!

Η κυβέρνηση στην Αμερική το 1956 πέρασε νόμο που απαγόρευε να κατασκευάζονται ψυγεία που να μην ανοίγουν και από τις δύο μεριές. Αυτή η απαγόρευση σύντομα εφαρμόστηκε και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κατασκευαστές ξεκίνησαν να φτιάχνουν πόρτες που κλείνουν μαγνητικά και να μπορούν να ανοίξουν και από μέσα με λίγο σπρώξιμο. Μάλιστα παιδίατροι και ειδικευμένοι επιστήμονες συμμετείχαν στη δημιουργία μιας πόρτας που να μπορεί να ανοιχτεί εύκολα και από ένα μικρό παιδί.

Σήμερα τα ψυγεία μπορεί εξωτερικά να μοιάζουν πολύ με τα ψυγεία εκείνης της εποχής αλλά είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος.

Από τότε οι θάνατοι μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν τελείως, καθώς πολλοί άνθρωποι κράτησαν τα παλιά τους ψυγεία σε αποθήκες και γκαράζ, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

Το 2013 τρία παιδιά στην Αφρική πέθαναν επειδή κλειδώθηκαν μέσα σε παλιά ψυγεία που είχαν πεταχτεί κοντά στο σπίτι τους.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here