Οπτική Γωνία: Ποιόν ωφελεί ένας Ελληνοτουρκικός Πόλεμος. Τι πρέπει να κάνουμε με το τουρκικό πλοίο…του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου.

0
549

Σε προηγούμενο άρθρο υποσχεθήκαμε να εξετάσουμε τις πιθανές συνέπειες μίας γενικευμένης Ελληνοτουρκικής σύρραξης. Μία τέτοια σύρραξη θα οδηγήσει σε εκτεταμένες καταστροφές στις δύο χώρες, πιθανώς και στην Κύπρο.

Η καταστρεπτική ισχύς των δύο οπλοστασίων είναι τέτοια που, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι μία χώρα καταφέρνει να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής δυνατότητας της άλλης, δεν μπορεί να της στερήσει πλήρως τη δυνατότητα ανταποδοτικού πλήγματος. Με άλλα λόγια, το όποιο κέρδος του «νικητή»  θα είναι πολύ μικρότερο από τις ζημιές που θα υποστεί.

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχουν τις αδιαπέραστες άμυνες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ/Ρωσία. Οι βασικές υποδομές των δύο κρατών θα πληγούν, καθώς και εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από αυτές.

Τα κράτη που θα προκύψουν δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε (για μια πιο αναλυτική εξέταση αυτού του σημείου βλ. (www.konstantakopoulos.gr/11977).

Οι πόλεμοι στην ανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται γιατί τους σχεδιάζει η Ελλάδα ή η Τουρκία, ούτε για λόγους που επικαλούνται οι εμπόλεμοι.

Αν γίνει πόλεμος θα γίνει πιθανότατα γιατί εξυπηρετεί στρατηγικές επιδιώξεις ισχυρών διεθνών κέντρων, που θα έχουν τεχνηέντως άγει τις δύο πλευρές σε σημείο που να νομίζουν ότι θα κερδίσουν ή να νοιώθουν ότι δεν έχουν περιθώριο υποχώρησης.

Για να γίνουν ή για να σταματήσουν κρίσεις έχει στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί έναντι της Αθήνας η μέθοδος των «παραπλανητικών σημάτων». Τώρα «παραπλανητικά σήματα» αποστέλλονται πιθανώς και στην Τουρκία (www.konstantakopoulos.gr/11936/).

Στο παρελθόν τέτοιος πόλεμος ήταν αδιανόητος. Δεν έγινε για να μην υποστεί ζημιά το ΝΑΤΟ. Δεν έγινε γιατί τα δύο κράτη ήταν υπό αμερικανικό έλεγχο.

Όταν ο Ιωαννίδης διέταξε το 1974 τα Φάντομ και τα υποβρύχια να πάνε στην Κύπρο, διαπίστωσε ότι η CIA έδινε ή ακύρωνε τις εντολές. Σήμερα η Τουρκία δεν ελέγχεται όπως στο παρελθόν. Η Αμερική έχει μεγάλο πρόβλημα, μετά την αγορά των S-400. Ή θα βρει τρόπο να καταστρέψει το καθεστώς Ερντογάν (μπορεί με Ελληνοτουρκικό πόλεμο) ή θα δοκιμάσει να τον ξαναπάρει με το μέρος της.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πιέσει για ελληνικές παραχωρήσεις, ή προ της συγκρούσεως, ή παρεμβαίνοντας για να τη σταματήσει στο «κατάλληλο σημείο», εφόσον το καταφέρει. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν λέμε ότι αυτά θα τα κάνουν οπωσδήποτε οι Αμερικανοί, αλλά ότι θα τα εξετάσουν.

Οι επίσημες δηλώσεις ελάχιστη σημασία έχουν. Και, last but not least, υπάρχει αύξηση της Παγκόσμιας Αστάθειας. Ζούμε σε διαφορετική εποχή, όπου τίποτα, περιλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπό την παρούσα μορφή τους, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Οι πιθανές συνέπειες μετά το «πυρ»

Το Σενάριο γενικής σύρραξης είναι ακραίο και πολλές δυνάμεις θα αντιταχθούν, αλλά δεν είναι αδύνατο. Κράτος που εμπλέκεται σε κρίση, όμως, πρέπει να εξετάζει όλα τα σενάρια, όχι μόνο όσα του αρέσουν.

Όσα κάποιος προβλέπει πριν τον πόλεμο σπανίως αντιστοιχούν σ’ αυτά που τελικά γίνονται. Αλλά επί τη βάσει των προπολεμικών προβλέψεων οι δυνάμεις καθορίζουν την πολιτική τους και οδηγούνται ή αποφεύγουν τον πόλεμο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΝΤΙ-ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Fox News: Η Ελληνική ΠΑ έχει τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο.

ΕΠΙΣΗΣ για να μην ξεχνιόμαστε: Η Ελλάδα έχει και ισχυρότερο ναυτικό!…

ΕΓΚΩΜΙΑ από ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια στις ΗΠΑ για τις Ελληνικές  EΔ, με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Το Fox News αναφέρει ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο ενώ το πολεμικό μας ναυτικό αν και μικρό σε αριθμό, είναι άκρως πιο αποτελεσματικό από το τουρκικό  ναυτικό, προκαλώντας «εγκεφαλικά» στην Άγκυρα.

Για να αναφέρει αυτό όμως Aμερικανικό κανάλι τέτοιας εμβέλειας, σίγουρα γνωρίζει πολλά περισσότερα από τις δικές του πηγές για την ισχύ των…Tουρκικών Eνόπλων Dυνάμεων.

Οι Aμερικανικές Dυνάμεις άλλωστε σε αυτές τις περιοχές είναι γνώστες όλων των πληροφοριών για τις πραγματικές ισχνές δυνατότητες των Τούρκων στρατιωτών!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here