Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα!!

0
156

Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα για τη μεγάλη υπόθεση των «μαύρων χρημάτων» που διακινήθηκαν για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας επί σειρά ετών.

Στην απολογία του κατονομάζει 17 πρόσωπα – μεταξύ των οποίων πολιτικούς, αλλά και πολύ γνωστούς επιχειρηματίες – ενώ εμφανίζει πρώην πρωθυπουργό, υπουργούς, ακόμα και αρχηγό κόμματος να υποστηρίζουν στη Βουλή συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Μιλώντας στους ανακριτές υποστήριξε πως το έγκλημα της μίζας ήταν διακομματικό. Ο ίδιος άρχισε να παίρνει μίζες το 1989 επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα.

Πέραν των τότε προϊσταμένων του Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου, ο Κάντας επιχειρεί να ενοχοποιήσει και τον Γιάννο Παπαντωνίου ενώ κατονομάζει συνολικά 17 πρόσωπα που εμπλέκονται στον «χορό του μαύρου χρήματος». Μεταξύ αυτών γνωστά πρόσωπα, όπως επί παραδείγματι ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος.

Τα όσα αναφέρει στις συνολικά τριάντα σελίδες της απολογίας του ο Αντώνης Κάντας μένει να αποδειχθούν πάντως καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές πηγές, «μόνη η αναφορά αυτή δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο σε βάρος άλλου προσώπου».

Κατά την απολογία του ο Αντώνης Κάντας περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που στήνονταν οι μίζες γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα ενώ αναφέρεται και σε συγκεκριμένο περιστατικό όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «κέρδισε τον Άκη Τσοχατζόπουλο».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κάντας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F15.

Με αφορμή αυτό, όπως λέει ο Κάντας «κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F15 τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».

Αναφερόμενος στον κ. Λιακουνάκο, ο Κάντας υποστηρίζει ότι του έδωσε δυο φορές «μίζα». Παράλληλα αναφέρεται και σε άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες διαδικασίες. 

Ειδικότερα αναφέρεται στον Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που όπως λέει, τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο, στον Ελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες, στον δικηγόρο Σπύρο Μεταξά που του συνέστησε τις offshore, στον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας των Kornet Kωνσταντίνο Δαφέρμο, σε κάποιον Παύλο Νικολαϊδη που όπως λέει….

«ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».

Επιπλέον αναφέρεται στους: 

* Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK,

* Δημήτρη Παπαχρήστο εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε,

* Χρήστο Τούμπα απόστρατο της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε "δωράκι",

* Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα σύμβουλο της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR,

* Κομνόπουλο που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού,

* Θωμά Λιακουνάκο ιδιοκτήτη της AXON και εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών καθώς και σε δύο στενούς συνεργάτες του, τους κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέα.

* Τέλος αναφέρεται στον κ. OSWALD τον οποίο κατονομάζει ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Συνολικά ο Αντώνης Κάντας αναφέρεται σε 12 εξοπλιστικά προγράμματα από τα οποία όπως λέει, έλαβε μίζες.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι έλαβε είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια:

– Από τα υποβρύχια συνολικά ποσά 500-600.000 ευρώ

– Από το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad περίπου 1.500.000 ευρώ

– Από τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά. Από τα μετρητά, που είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού του και μετά σε θυρίδα, 500.000 ευρώ παρέδωσε σε δύο τραπεζίτες, προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε τράπεζα του εξωτερικού.

Όπως υποστηρίζει, εν αγνοία του τα χρήματα αυτά, τελικώς διακινήθηκαν, από τους δύο κατονομαζόμενους τραπεζίτες μέσω των διαύλων που χρησιμοποιήθηκαν και για τις «ωφέλιμες πληρωμές» της Siemens.

– Από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK περίπου 1.700.000 δολάρια.

– Από την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας WEGMANN έλαβε συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά.

– Από το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) πήρε συνολικά 250.000 ευρώ.

– Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR 240.000 ευρώ.

– Από την προμήθεια των ΜΙRAGE 200-5, 800.000 ευρώ.

– Οι πύραυλοι επιφάνειας- επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού – EXOCET, του απέφεραν περίπου 400.000 ευρώ.

– Τα LEOPARD 2 αύξησαν το εισόδημα του κατά 600.000 ευρώ μετρητά που παρέλαβε σε ένα σακ-βουαγιάζ, στο γραφείο του.

– Από την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989 επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.

Τέλος ο ίδιος λέει ότι πήρε συνολικά μίζα 1 εκατομμυρίου ευρώ από διάφορα προγράμματα που δεν θυμάται ποιου συμφερόντων ήταν «είτε του Θωμά Λιακουνάκου, είτε άλλων εκπροσώπων», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κάντας κατονόμασε όλα τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, αλλά και όσους τον βοήθησαν να διακινήσει και να κρύψει το παράνομο χρήμα που έλαβε για τη βοήθεια που παρείχε σε εταιρείες κατά τη διάρκεια τη θητείας του στο υπουργείο Άμυνας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here