Πούτιν: «South Stream»…..τέλος! – Έρχεται ο….«Turk Stream»;

0
138

Την διακοπή του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Δευτέρας και αν αυτό αληθεύει, τότε η Τουρκία αποκτά έναντι της Ελλάδας τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα σε ότι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας αφού πλέον θα είναι η βασική οδός μεταφοράς φυσικού αερίου, μετά την κατασκευή του TAP.

Ειδικά αν υλοποιηθεί το σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα ο Β. Πούτιν για κατασκευή ενός νέου σταθμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τους πελάτες των χωρών της νότιας Ευρώπης προκειμένου να αναπληρώσει το κενό από την διακοπή της κατασκευής του South Stream!

Αυτό σημαίνει ότι στην θέση του South Stream θα κατασκευαστεί ο … «Turk Stream», ο οποίος θα εφοδιάζει όλη τη νότια Ευρώπη περνώντας από το τουρκικό και μετά από το ελληνικό έδαφος!

Το τι σημαίνει αυτό είναι εύκολο να γίνει κατανοητό και στον πλέον αδαή περί τα ενεργειακά.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά στην Ελλάδα και το Μ. Μπορίσοφ στην Βουλγαρία κατάφεραν την στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας και την μετατροπή της στον μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στην Ευρώπη!

Ο Β. Πούτιν υπέδειξε ως υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία καθώς η μεν πρώτη έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της να σταματήσουν τις εργασίες κατασκευής των επίγειων τμημάτων έτσι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού και να σταματήσει στη Βουλγαρία.

«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως αυτό αυτό βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης.

«Εάν η Βουλγαρία αποκλείεται από τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχο κράτος, τότε ας απαιτήσει τα χρήματα από τα διαφυγόντα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο Πούτιν.

Την διακοπή του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν!

Ανακοίνωσε, δε, ότι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Τουρκία με φυσικό αέριο από έναν διαφορετικό αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα θα αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε μείωση 6% στην τιμή που πουλάνε το φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «Η Ρωσία θα αυξήσει κατά 3 δις κυβικά μέτρα την ποσότητα του φυσικού αερίου που παραδίδει μέσω του αγωγού Blue Stream στην Τουρκία» συμπληρώνοντας ότι πιθανότατα θα κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τους πελάτες των χωρών της νότιας Ευρώπης προκειμένου να αναπληρώσει το κενό από την διακοπή της κατασκευής του South Stream.

Ακόμη τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά 6% από τον επόμενο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία για επιπλέον τρία δις. κυβικά μέτρα αερίου προς τη γείτονα χώρα.

Η Μόσχα αναγκάζεται να προβεί σε στρατηγικό συμβιβασμό με την Τουρκία, το έδαφος της οποίας ήθελε να αποφύγει για την μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη, αλλά το κάνει και για έναν άλλο λόγο:

«Η Άγκυρα είναι αξιόπιστη σε ότι αφορά την αντιπαλότητά της με τις ΗΠΑ και δεν πρόκειται να παίξει τα παιχνίδια που παίζουν οι κυβερνήσεις-πιόνια Αθήνας και Σόφιας υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Και όμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου που ουσιαστικά καταργεί τον South Steam, παίχτηκε σε ταινία!

Μάλιστα στην ταινία το κεντρικό θέμα ήταν η οικονομική κατάρρευση της Αμερικής, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες της Ρωσίας, μια εκ των οποίων φυσικά είναι και η χθεσινή συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή του νέου πετρελαιαγωγού.
Όπως γνωρίζουμε οι ελίτ κρύβουν μελλοντικά τους κόλπα σε ταινίες.

Η ταινία Shadow Recruit δείχνει μια σκηνή με ένα παρόμοιο τίτλο με αυτούς που παίζουν σε όλα τα κανάλια σήμερα!

Ο τίτλος το «Δολάριο παραμένει σταθερό παρά την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου» αναβοσβήνει σε όλη την οθόνη στην ταινία, και στη συνέχεια αναβοσβήνει μια εικόνα ενός αγωγού προς την Τουρκία!!

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται:

{videobox}FZtVfmTZftk{/videobox}

Ο χρόνος θα δείξει εάν είναι μπλόφα ή γεγονός!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here