Προ ενδεχομένου στρατιωτικού κινήματος η Πορτογαλική Κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει νέα μέτρα παρά να εισπράξει 2,6 δις ευρώ από την τρόικα;;

0
191

Θα αρνηθεί την τελευταία δόση, ύψους 2,6 δις ευρώ, του διεθνούς προγράμματος βοήθειας η Πορτογαλία προκειμένου να μην αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα εξαθλίωσης των πολιτών και πιθανότατα να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ενώ η χώρα είναι ένα «καζάνι που βράζει» και ακούγονται φήμες για στρατιωτικό κίνημα……ο πρόεδρος της χώρας Καβάκο Σίλβα κατέρρευσε μπροστά στο στρατό σε εθνική εορτή λόγω αποδοκιμασιών!

Η κυβέρνηση προ του κινδύνου να καταρρεύσει προτίμησε να μην λάβει νέα μέτρα και να χάσει την τελευταία δόση παρά να προσφέρει επιπλέον εξαθλίωση και να οδηγήσει τις ένοπλες δυνάμεις (με μεγάλη παράδοση παρέμβασης στην πορτογαλική πολιτική) σε κινήσεις “συμμόρφωσης” των πολιτικών, να αρνηθεί τα 2,6 δις ευρώ!

Η κυβέρνηση αποφάσισε «να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματος και, κατά συνέπεια, να μην λάβει την τελευταία δόση»…..είπε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επρόκειτο να καταβάλουν στη Λισσαβόνα την τελευταία δόση από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ.

Όμως η καταβολή της αναβλήθηκε μέχρι η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, ισοδύναμα με εκείνα που απορρίφθηκαν στα τέλη Μαΐου ως αντισυνταγματικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η δικαιοσύνη απέρριψε τρία από τα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, όπως τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν περισσότερα από 675 ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «τρύπα» περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στη λήψη νέων, εναλλακτικών μέτρων, μέχρι να γίνουν γνωστές οι δικαστικές αποφάσεις για τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα.

Πρακτικά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταρρεύσει και ίσως απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αλλά το είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα προγράμματα βοηθείας στην ευρωζώνη που μια χώρα αρνείται να λάβει συμφωνημένη δόση.

Πάντως η υπουργός υπογράμμισε ότι η Λισσαβόνα έχει δεσμευτεί «να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά μέχρις ενός ορίου».

Πέρσι τέτοια εποχή τραγουδώντας τον ύμνο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» (GrandolaVila Morena) Πορτογάλοι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μαζί με άλλους πολίτες και συνταξιούχους άλλων κλάδων, εισέβαλλαν στην Βουλή της χώρας και αποδοκίμασαν τους βουλευτές της κυβέρνησης που συζητά και ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα μέτρα εξόντωσής τους!

Τον Σεπτέμβριο του 2012, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Ένωσης Στρατιωτικών της Πορτογαλίας, προειδοποίησαν ευθέως την κυβέρνηση με επέμβαση αν συνέχιζε την πολιτική εξαθλίωσης των Μνημονίων!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here