Πρόσκληση για συμμαχία των «επτά» του Νότου!!

0
208

Η Σύνοδος των Νοτίων προγραμματίζεται να διοργανωθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, με στόχο να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο ενάντια στις σκληρές πολιτικές λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πρωτοβουλία ώστε να πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος με τη συμμετοχή ηγετών από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγιναν οι πρώτες συζητήσεις του Αλ. Τσίπρα με τους Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι για τη διοργάνωση άτυπης συνόδου στην Αθήνα. Σε αυτήν θα κληθούν να μετάσχουν και οι Ν. Αναστασιάσης, Μ. Ραχόι, Α. Κόστα και Τζ. Μούσκατ.

Στόχος είναι να μπει ένα φρένο στις υφεσιακές πολιτικές και στις ενίοτε ανέφικτες απαιτήσεις για υψηλά πλεονάσματα και να υπάρξει μια «κοινωνική ατζέντα» που θα δίνει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. 

Το γεγονός πως στη σύνοδο αυτή αναμένεται να δώσουν το «παρών» πολιτικοί από διαφορετικούς χώρους δείχνει πως τα προβλήματα του Νότου είναι κοινά και ξεπερνούν ιδεολογικές διαφορές.

Οι «προσκλήσεις» για την άτυπη αυτή σύνοδο στην Αθήνα απευθύνονται στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Οι χώρες του Νότου έχουν κληθεί να εφαρμόσουν τα τελευταία χρόνια μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και ενίοτε έχει ενισχύσει ακραίες φωνές.

Οι πρώτες συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα – για τη διοργάνωση άτυπης συνόδου στην Αθήνα – με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ έγιναν στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Οι επαφές θα συνεχιστούν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στο Παρίσι. 

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η προσπάθεια για τη δημιουργία του «μετώπου του Νότου» γίνεται σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία. Το φθινόπωρο ξεκινά η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά (όπου οι δανειστές αναμένεται να ανοίξουν από τις ομαδικές απολύσεις μέχρι τον συνδικαλιστικό νόμο).

Φως στο τούνελ

Η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει φανεί φως στο τούνελ της αξιολόγησης και δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε έναν ατέρμονο κύκλων συζητήσεων, που θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

Ετσι στη μάχη για τα εργασιακά (θέμα που είναι και το δυσκολότερο για να κλείσει η διαπραγμάτευση) αναζητά συμμαχίες στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς το ΔΝΤ τηρεί παραδοσιακά σκληρή γραμμή.

Ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις πάνω στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2% με 2,5% για τη διετία 2019-2020 (σε σχέση με το 3,5% που προβλέπεται για το 2018).

Οι τελικές αποφάσεις γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθούν έως ότου κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το φθινόπωρο και μέχρι τότε θα πρέπει να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από ορισμένες χώρες.

Πάντως μια σειρά εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελευταίο διάστημα αφήνουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας πως ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει μια χαλάρωση του σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία γλίτωσαν στο παρά πέντε το πρόστιμο – περίπου 0,2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας – για τις δημοσιονομικές παρεκκλίσεις.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία απεφεύχθη το bail in (δηλαδή η διάσωση μιας τράπεζας με τη χρήση κεφαλαίων των πιστωτών, των μετόχων και τελικά των απλών αποταμιευτών) και βρέθηκε φόρμουλα για την Banca Monte dei Paschi di Siena, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη γείτονα χώρα.

Μπροστά σε αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα οι χώρες του Νότου καλούνται να κάνουν πράξη το……η ισχύς εν τη ενώσει και να βάλουν στην άκρη όσα τους χωρίζουν.

Αλλωστε η οικονομική κρίση δεν είναι η μόνη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα – με κυρίαρχο το Προσφυγικό – που τους ενώνουν. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here