Πρόταση Τσαβούσογλου σε Βενιζέλο για επίσκεψη στην Κύπρο με «ουρά»!

0
193

Η Άγκυρα στήνει σκηνικό για Κύπρο, επιχειρώντας να εμπλέξει και τις εγγυήτριες δυνάμεις, κυρίως την Ελλάδα. Μετά τις φόρμουλες που παρουσίασε ο Νταβούτογλου στην Αθήνα, για συνδιαχείριση του κυπριακού φυσικού πλούτου, χθες κατατέθηκε μια πρόταση, από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως συνοδευόταν από «ουρά».

Μετά την κατάθεση φόρμουλας για τη συνδιαχείριση των κυπριακών υδρογονανθράκων, η Άγκυρα προχωρεί σε ένα ακόμη «βήμα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, να έρθουν μαζί στην Κύπρο, για να ευχηθούν καλή ανάρρωση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να μοιράσει παιχνίδι στο Κυπριακό, ανακοινώνοντας συνεχώς πρωτοβουλίες και καταθέτοντας ιδέες, οι οποίες είναι μεν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά επί της ουσίας στοχεύουν στην επίτευξη των στρατηγικών τους επιδιώξεων.

Χθες Βενιζέλος και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Τσαβούσογλου στράφηκε προς τον Βενιζέλο λέγοντάς του «πότε πάμε στο νησί;» Πρώτα, είπε, «να πάμε εμείς ως Υπουργοί. Και μάλιστα να επισκεφθούμε τον Αναστασιάδη, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς στις ΗΠΑ και να του πούμε περαστικά». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα».

Ελλαδικές πηγές σημείωναν πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε ούτε σε επίσκεψη στον Έρογλου, ούτε έδωσε λεπτομέρειες για την κάθοδο στο νησί.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφωνικά για να του ευχηθεί περαστικά και στη διάρκεια της συνομιλίας τους, του ανέφερε πως θέλει να επισκεφθεί την Κύπρο. Ούτε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε πως θα γίνουν επισκέψεις σε «βορρά και νότο».

Λίγο αργότερα, ωστόσο, πρώτα μέσω του επίσημου πρακτορείου Ανατολού και στη συνέχεια με δηλώσεις του Τσαβούσογλου στη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν διευκρινίσεις. Ο Τσαβούσογλου, ουσιαστικά, παρέπεμψε στην πρόταση Νταβούτογλου, που έγινε όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Είχε πει τότε ο Νταβούτογλου: «Εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να πάμε μαζί πρώτα στον νότο και στη συνέχεια στον βορρά και να ιδρύσουμε μαζί εδώ την ειρήνη».

Στα πλαίσια αυτά, όπως εξήγησε, επανέφερε την πρόταση αυτή, αναλαμβάνοντας να πραγματοποιήσουν το ταξίδι οι ΥΠΕΞ αντί των Πρωθυπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε αρχικά ξεκαθαρίσει πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των νόμιμων σημείων εισόδου και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια, όταν η τουρκική πλευρά έδωσε διευκρινίσεις επί της πρότασής της, ανέφερε πως για τη Λευκωσία δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνάντησης και δεν συζητά οτιδήποτε για επαφές των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας «στον νότο και στον βορρά».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here