Πρώτες Κυρίες στο Λευκό Οίκο.

0
485

Ο απόηχος των επεισοδιακών αμερικανικών εκλογών δεν έχει καταλαγιάσει, έτσι βρήκαμε αφορμή να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή συζύγων Αμερικανών Προέδρων, με την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία.

Παραθέτουμε λοιπόν στοιχεία και…μυστικά που ανακαλύψαμε για πέντε από αυτές, που πολλοί δεν γνωρίζουμε, λακωνικά βέβαια, γιατί πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά λόγω χώρου…

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι να είσαι Οικοδέσποινα στο Λευκό Οίκο και να μοιράζεσαι τη ζωή σου με τον πλανητάρχη δεν είναι και τόσο εύκολο, τουλάχιστον στις μέρες μας. Αλλά μήπως κάθε εποχή δεν έχει τις δικές της δυσκολίες;

MARY LINCOLN 1818-1882: Τραγική φιγούρα

«Η γλώσσα της τσάκιζε κόκκαλα»…έλεγαν για την Μαίρη Τοντ που η μοίρα της φύλαγε ένα τραγικό μέλλο αφού παντρεύτηκε τον 16ο και σπουδαιότερο Αμερικανό Πρόεδρο, που δολοφονήθηκε.

Με μπλε μάτια, μακριές βλεφαρίδες, λαμπερή επιδερμίδα, ήταν καλλονή. «Αυτός είναι ένας φτωχός κανένας» σχολίασε για τον Λίνκολν όταν τον πρωτογνώρισε. Επί 3 χρόνια επέμενε ο Αβραάμ ώσπου την έπεισε τελικά να γίνει γυναίκα του.

Μολονότι διαφορετικοί χαρακτήρες, εκείνος τη λάτρευε και εκείνη του είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Από παλιά φήμες κυκλοφορούσαν ότι έπασχε από διπολική διαταραχή και σε αυτό οφειλόταν η παράξενη συμπεριφορά της.

Το 2005  ανακαλύφθηκαν σε μια σοφίτα  γράμματά της, που νόμιζαν ότι η οικογένεια Λίνκολν είχε καταστρέψει. Πάνω στο θέμα γράφτηκε και το βιβλίο «The Madness of Mary Lincoln». Ο Λίνκολν κατανοούσε  και παρέβλεπε τα ξεσπάσματά της…Σε ένα από αυτά  του είχε πετάξει στο πρόσωπο ένα κούτσουρο που έκαιγε.

Όταν τον δολοφόνησαν η Μαίρη βυθίστηκε στο χάος. Επισκεπτόταν μέντιουμ, (σε μια φωτογραφία  που της τράβηξε ένας πνευματιστής φωτογράφος, φαίνεται να την πλαισιώνει το φάντασμα του Λίνκολν, πολλοί μίλησαν για τρικ, όμως ο φωτογράφος δεν ήξερε πια ήταν, γιατί πήγε με άλλο όνομα),  πήρε τα ρούχα και τα κοσμήματά της και πήγε να τα πουλήσει στην Νέα Υόρκη…

Για την  ασφάλειά της, κατόπιν δικαστικής απόφασης, την έκλεισε ο γιος της σε άσυλο. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Από εκεί την έβγαλε ένα ζεύγος φίλων της δικηγόρων και την ανέλαβε η αδελφή της.

ELEANOR  ROOSEVELT  1884-1982: Διάσημη και αγαπητή

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, ορφάνεψε πολύ μικρή  και έζησε μαζί με τα αδέλφια της με τη γιαγιά τους. Γαλανομάτα, ψηλή 1.80 μ., λεπτή, ντροπαλή, διψούσε γι αγάπη. Την εμπιστοσύνη στον εαυτό της  απέκτησε αποφοιτώντας από ένα σπουδαίο  κολέγιο στην Αγγλία.

Ανάμεσα στους φίλους της κι ένα μακρινός της εξάδελφος ο ωραίος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ που παντρεύτηκε κι απέκτησαν 6 εν ζωή παιδιά. Δίπλα του έμαθε όλα τα μυστικά της πολιτικής και του στάθηκε όταν εκείνος προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα.

Έως το θάνατό του υπήρξε τα μάτια και τα αυτιά του. Ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μια αξιόλογη και διανοούμενη  σύζυγο, τυπικά όμως. Όταν η Έλινορ βρήκε ερωτικές  επιστολές προς εκείνον, ο Φράνκλιν ήθελε να χωρίσουν, αλλά τον συγκράτησε η μητέρα του και ο  σύμβουλός του.

Από τότε ο καθένας έκανε τη ζωή του. Μάλιστα της χρέωσαν  πολλές λεσβιακές σχέσεις , που δεν επιβεβαιώθηκαν χωρίς να αποκλείεται και το άλλο φύλο. Παρευρισκόταν σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, γνώριζε  όλους τους ηθοποιούς του Χόλλυγουντ  και της απένειμαν πολλά βραβεία.

JACQUELINE KENNEDY  1929-1994: Πολυέξοδη και φιλόδοξη

Υπήρξε η πιο…απατημένη Πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου αφού, ο  φιλάσθενος από νέος, 35ος Πρόεδρος δεν ήταν…ήσυχο παιδί.

Τα υπερβολικά έξοδα που έκανε για λούσα, κοσμήματα, δεξιώσεις, εξόργιζαν τόσο τον Κέννεντυ όσο και μετά τον Ωνάση.

Λένε πως της έταξε ο πεθερός της  πολλά χρήματα για να μην χωρίσει τον γιο του πριν την προεκλογική του εκστρατεία, όταν έμαθε τα…κατορθώματά του. Ο πρώτος της αρραβωνιαστικός ήταν ο Τζον Χάστεντ.

Μετά το θάνατο του Κέννεντι δέθηκε πολύ με τον αδελφό του Ρόμπερτ και μετά τη δολοφονία του, έβγαινε με τον αρχιτέκτονα Τζακ Γουόρνεκι.

Ταυτόχρονα με τον Ωνάση σχετιζόταν και  με τον χήρο πρέσβη Λόρδο του Χάρλεκ Ντέηβιντ Όρσμπι Γκορ. Όταν παντρεύτηκε τον Ωνάση του έγραψε για παρηγοριά:

«Αισθάνεται μοναξιά όπως κι εγώ και θέλει να με προστατέψει. Είναι έξυπνος και σοφός. Ξέρω ότι θα είναι έκπληξη για πολλούς αλλά όλοι πιστεύουν για μένα πράγματα που ποτέ δεν ήθελα για τον εαυτό μου».

Τα τελευταία 10 χρόνια της, συνδεόταν με τον Εβραίο έμπορο διαμαντιών Μόρις Τέμπελσμαν.

Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον 1947 – Μεγάλη «δύναμη»

Δικηγόρος, διπλωμάτης, πολιτικός, συγγραφέας, γεννήθηκε στις 26/10/1947 στο Σικάγο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποψήφια  για την Προεδρία.

Στο σχολείο ήταν άριστη και δημοφιλής. Το 1961 έγραψε στη NASA τι χρειαζόταν για να γίνει αστροναύτης, για να της απαντήσουν πως δεν δέχονταν γυναίκες. Ο έρωτάς της το 1971  με τον beau Μπιλ Κλίντον οδήγησε σε γάμο το 1975. Η Χίλαρι κράτησε το πατρικό της επίθετο, γιατί,  όπως εκμυστηρεύτηκε, ήθελε να δείξει  πως είναι «αυτεξούσια».

Πρόσθεσε το Κλίντον όταν ο Μπιλ βγήκε Πρόεδρος. Έγινε συνεταίρος (και πάμπλουτη) σε Δικηγορικό Γραφείο, ενώ συμπεριελήφθη ανάμεσα στους 100 δικηγόρους  της Αμερικής,  με την μεγαλύτερη επιρροή.

Η συζυγική σχέση κλονίστηκε με το σκάνδαλο Μόνικα Λεβίνσκι. Η Χίλαρι δεν χώρισε μολονότι  την κατηγόρησαν πως  έβαζε πάνω απ όλα τις πολιτικές φιλοδοξίες της. Το 2014 δήλωσε  πως το «σκάνδαλο» τους άφησε απένταρους και με χρέη.

Το 2015 ξέσπασε και ένα άλλο σοβαρό «ατόπημα» με τη διαρροή μέηλ της Χίλαρι ως Υπουργού Εξωτερικών. Μετά την Έλινορ Ρούσβελτ θεωρείται ως η σύζυγος Προέδρου με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here