Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ τον ανασχηματισμό Τσίπρα.

0
235

Κινήσεις με στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης «βλέπει» ο ξένος Τύπος πίσω από τον ανασχηματισμό.

FT: Μετριοπαθείς στη θέση «σκληροπυρηνικών»

Οι «σκληροπυρηνικοί» αριστεροί αντικαθίστανται με μετριοπαθείς σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, που σημειώνουν ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους.

«Αναπάντεχη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την κίνηση του διορισμού του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας με την ευθύνη της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τρεις «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς υπουργούς, του Πολιτισμού, του Παιδείας και του Ναυτιλίας. Αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνo Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος είχε ήδη απορρίψει τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενοι στην πρώην διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπ. Εργασίας και βασική διαπραγματεύτρια, Έφη Αχτσιόγλου, οι FT σημειώνουν ότι είναι νεότερη υπουργός που αναβαθμίστηκε.

Ο κ. Τσίπρας ίδρυσε δύο νέα υπουργεία για να αντιμετωπίζει δύο νέα ζητήματα, διορίζοντας τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Γιάννης Μουζάλα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

New York Times: «Ανασχηματίζει για να "καλμάρει" τους δανειστές»

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να «καλμάρει» τους πιστωτές της Ελλάδας, απομάκρυνε υπουργούς, που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας και διατήρησε την ηγετική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να προχωρήσουν τα μέτρα, έτσι ώστε οι διαπραγματευτές να αρχίσουν τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την ανακούφιση του χρέους.

«Όπως φάνηκε, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τους πιστωτές αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, που είχε αντιταχθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο μετριοπαθή, Γιώργο Σταθάκη» διαβάζουμε.

Οι ΝΥΤ γράφουν ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που είχε δεχτεί επικρίσεις για τους αργούς ρυθμούς εξορθολογισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε από μία νεότερη βοηθό του.

Τέλος, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.

Και η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να επισπευτούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές τις Ελλάδας και να αναπτερώσει το ηθικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σοβαρές εκπτώσεις.

Reuters: Για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ήταν οι βασικοί λόγοι που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στον ανασχηματισμό, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα επιμείνει στη δημοσιονομική πορεία που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διατηρώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη» σημειώνεται.

Spiegel: Στο πλαίσιο των πολιτικών ελιγμών

Στην Ελλάδα όλοι και περισσότεροι ψηφοφόροι απομακρύνονται από την πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός απαντάει στις ολοένα και πιο αρνητικές δημοσκοπήσεις αναδιοργανώνοντας την κυβέρνησή του, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel.

Όσοι υπουργοί είχαν επανειλημμένα αντιταχθεί στις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να φύγουν. Μεταξύ αυτών οι Δρίτσας και Σκουρλέτης, που τορπίλισαν τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ.

Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών, γράφει το Spiegel online.

Στο εσωτερικό ο Τσίπρας θέλει με τον ανασχηματισμό να στείλει το μήνυμα μιας «νέας αρχής», όπως έγραψε η κομματική εφημερίδα «Αυγή», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here