ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Mont Pelerin.

0
229

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για συμφωνία επί του εδαφικού στο Μοντ Πελεράν. Χωρίς κατάληξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί.

Χωρίς συμφωνία έληξαν λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο θέρετρο Mont Pelerin της Ελβετίας.

Ήδη με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε την εξέλιξη, σημειώνοντας: «Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού».

Επί του κυπριακού εδάφους θα διαφανούν τα επόμενα βήματα και ο τρόπος συνέχισης της διαδικασίας.

Ο αριθμός προσφύγων και η Μόρφου η αιτία του αδιεξόδου

Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ότι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση.

 Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την Άγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ότι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση.

Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.

Από την πλευρά του τουρκοκυπρίων, πάντως, άρχισε ήδη το blame game- η προσπάθεια να επιρριφθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά η ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση μέλη της Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις Αναστασιάδη. Ωστόσο, από το ανακοινωθέν προκύπτει ότι η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή.

Το ανακοινωθέν από τα Ηνωμένα Έθνη

«Ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεσμεύτηκαν σε εντατικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις εδώ και δύο μέρες στο Μοντ Πελεράν.

Παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν ήταν δυνατόν να καταφέρουν τις απαραίτητες συγκλήσεις σε ότι αφορά στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε στην τελική φάση των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα ενημερώσει σχετικώς τον ΓΓ των ΗΕ».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστοδουλίδης: «Δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε λίγα λεπτά μετά τις δυόμισι τα ξημερώματα της Τρίτης στο Mont Pelerin πως «δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας» σημειώνοντας πως ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Σε σχέση με δηλώσεις του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι καταδικαστέα και δεν αντικατοπτρίζει το τι ακριβώς έγινε.

«Δεν θέλουμε», σημείωσε, «να μπούμε στη διαδικασία της επίρριψης ευθυνών. Ο Κύπριος Πρόεδρος» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδη, «θα ενημερώσει στην Κύπρο τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις». 

Ως προς τα επόμενα βήματα διευκρίνισε πως δεν λήφθηκαν αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Κύπρο και ο Νίκος Αναστασιάδης είναι σταθερά προσανατολισμένος να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Υ.Γ. Ακιντζί σε Αναστασιάδη: «Νίκο τελειώσαμε, πάω να κοιμηθώ».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here