ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΟΚ: Γιατί οι Τούρκοι κάνουν πάρτι πάνω από το Αιγαίο;

0
137

Πάρτι πάνω από το Αιγαίο κάνουν οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα κάνοντας πολύ έντονη την παρουσία τους εκμεταλλευόμενοι και τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Αυτό αναφέρει άρθρο του Politico βασιζόμενο σε στοιχεία από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στις 15 Ιουλίου 2015 έξι τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο 20 φορές. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε προηγηθεί η είσοδος τουρκικών ελικοπτέρων.

Μετά από χρόνια οι παραβιάσεις είχαν μειωθεί τώρα παρουσιάζουν αυξητική τάση και οδηγούν σε αερομαχίες. Κατά τον Μουσταφά Κουτλάι, βοηθό καθηγητή Οικονομικών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, «η βασική αιτία έχει να κάνει με την κυριότητα του Αιγαίου και τα έξι μίλια. 

Η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τη ζώνη στα 12 μίλια. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για την Τουρκία, καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο».

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κάνει λόγο για 10 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου γύρω από τα νησιά, τη στιγμή που η Τουρκία αποδέχεται μόνο τα 6 και επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη της πετούν πάνω από διεθνές εναέριο χώρο.

Ο αναλυτής Θάνος Ντόκος εξηγεί από τη μεριά του: «Οι Τούρκοι προσπαθούν να ενδυναμώσουν την κυριαρχία τους επί διάφορων διαφιλονικούμενων νησιών και επιθυμούν να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι τα τουρκικά αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από αυτά τα νησιά».

Πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν τέσσερα μίλια κοντά στις τουρκικές ακτές, περιοχή που η Αθήνα θεωρεί δική της, ενώ η Άγκυρα την έχει βαφτίσει «διεθνή εναέριο χώρο».

Η περιοχή περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα 16 νησιών τα οποία η Αθήνα θεωρεί πως βρίσκονται υπό την κυριαρχία της. Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει πετάξει κάθε πέπλο σιωπής και αρνείται ανοιχτά τη θέση της Ελλάδας. Διόλου τυχαίο ότι κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, το Κουνελονήσι και το Αγαθονήσι.

Ο Κουτλάι αναφέρει πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτή τις εντεινόμενες παραβιάσεις.

Το Politico αναφέρει πως η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιτείνει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, καθώς είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις πλέον να προβάλει ισχυρή αντίσταση.

Κάθε πτήση ελληνικού αεροπλάνου που πρέπει να σηκωθεί για να αναχαιτίσει τα αντίστοιχα τουρκικά κοστίζει πολλά ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένας άλλος παράγοντας, η Κύπρος, αλλά και το ότι η Τουρκία βρίσκεται στη μέση ενός συνολικού προγράμματος αναδόμησης του στρατού της.

Δυστυχώς η δεινή οικονομική κατάσταση της Αθήνας αποθρασύνει την Άγκυρα!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here