Ρουσφέτια στους καναλάρχες…..οι άδειες ψηφιακής μετάδοσης!!

0
268

Μόνο ως δώρο ή ευγενική κυβερνητική χορηγία στους καναλάρχες μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια της συγκυβέρνησης να περάσει σε άσχετο πολυνομοσέδιο – σκούπα του Υπουργείου Υγείας (!) με ένα άρθρο εφτά λέξεων και φυσικά χωρίς διαγωνισμό το χάρισμα των αδειών ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος.

Με την νομιμοποίηση με κυβερνητική σφραγίδα και με συνοπτικές διαδικασίες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, που μέχρι τον περασμένο Αύγουστο εξέπεμπαν παράνομα και με διαρκείς χαριστικές παρατάσεις, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά ενδίδει στα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών και οδηγεί την τηλεοπτική πραγματικότητα στην νέα ψηφιακή εποχή όπου όπως φαίνεται η Digea των μεγαλοκαναλαρχών θα έχει το ψηφιακό μονοπώλιο στη χώρα μας.

Η κίνηση αυτή εκτός του ότι οδηγεί σε ακόμα πιο μονόπλευρη έως καθαρά προπαγανδιστική ενημέρωση, παράλληλα αποκλείει οποιονδήποτε νέο «παίχτη» θέλει να εισέλθει στην ολιγοπωλιακή αυτή αγορά που διαμορφώνεται, καταστρατηγώντας μέχρι και την λεγόμενη έννοια της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού και στερώντας ακόμα και τα ελάχιστα έσοδα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την εκμετάλλευση των ψηφιακών συχνοτήτων.

Χαρίζονται με νόμο οι τηλεοπτικές άδειες

Το κυβερνητικό δώρο ουσιαστικά «νομιμοποιεί» όσα κανάλια εξέπεμπαν από 31/08/13 και καταργεί επί της ουσίας τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ευγενική κυβερνητική χορηγία αφορά τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (MEGA, STAR, ANT1, ALPHA , SKAI, APT, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, «E») αλλά και όσα κανάλια τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας υπάρχουν.

Στην πράξη σταθμοί που εκπέμπουν δίχως άδεια μέχρι και για 23 χρόνια μπορούν να υπογράψουν νόμιμες συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου που θα εκμεταλλευτούν τις ψηφιακές συχνότητες.

Τόσα χρόνια άλλωστε τα ψηφιακά κανάλια λειτουργούσαν σε βάρος του κράτους και των φορολογουμένων καθώς δεν έδιναν ούτε ένα ευρώ για την κατοχή συχνοτήτων. Έτσι εκτός της σαφούς πολιτικής διαπλοκής νομιμοποιείται και μια τεράστια τρύπα εισφοροδιαφυγής.

Η συγκεκριμένη διάταξη που «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τα ιδιωτικά κανάλια και καταργεί τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, οδηγεί ακόμα και τα κανάλια που είχαν για συγκεκριμένο διάστημα άδεια από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή, να έχουν δικαίωμα νόμιμης λειτουργίας για πάντα απλά και μόνο με ένα πιστοποιητικό , ότι ήταν στον αέρα τον περασμένο Αύγουστο.

Η αιτιολόγηση από πλευράς συγκυβέρνησης είναι η συνήθης. Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας!

Με τον τρόπο αυτό η συγκυβέρνηση ξεπερνά τον σκόπελο των αποφάσεων του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες η συνεχής παράταση της νομιμότητας τα τελευταία 8 χρόνια ήταν πλέον αντισυνταγματική και είναι σαφές ότι κλείνει το μάτι στους Έλληνες καναλάρχες.

Εν τω μεταξύ, μέσα στον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί η δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με την ΕΡΤ η οποία κατείχε τρία ψηφιακά κανάλια να είναι οριστικά εκτός παιχνιδιού από τις 31/08/13 η Digea είναι η επικρατέστερη αν όχι η βέβαιη επιλογή για το ψηφιακό μονοπώλιο.

Η Digea δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η κοινοπραξία των καναλαρχών (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Κυριακού , Κοντομηνάς κλπ).

Aξίζει τέλος να επισημανθεί ότι από το 1989 μέχρι σήμερα, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί τόνιζαν και υπόσχονταν την περίφημη αδειοδότηση που θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

23 χρόνια «αναμονής» και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε άσχετο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σε ένα άρθρο λίγων λέξεων νομιμοποίησε τα μικρά και μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια εντελώς δωρεάν.

Από τη μια η κυβέρνηση επιλέγει να ρίξει «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση στο όνομα της «εξυγίανσης» και από την άλλη κάνει παρασκηνιακά ρουσφέτια στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κυβέρνηση έκανε αυτό το «δωράκι» στους φίλους της μεγαλοκαναλάρχες, μόλις μία ημέρα μετά την απόπειρα να «θαφτεί» στα αζήτητα η λίστα Λαγκάρντ μαζί με όλες τις υπόλοιπες λίστες των μεγαλόσχημων φοροφυγάδων!! ΕΥΓΕ!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here